Yağışlar daha çok yağmur şeklindedir. Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. Yağışlar genellikle denizden gelen nemli hava kütlesinin dağ yamacı boyunca yükselip soğumasıyla oluşur. Bu yağışlara yamaç (orografik) yağışları denir.
Bu iklimde yağışlar barometre minimumları ile orografik şartlara bağlı olarak karşımıza çıkar. Bu iklim tipinde yıl boyunca az görülen don olaylarına karşılık sis olayı ise yer yer yoğun olmak üzere etkili olur. Ancak bu tip bütün kuzey kıyılarımız boyunca aynı özelliği göstermez.
Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
İlgili 30 soru bulundu
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Karadeniz Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 1745.3 mm ile Rize, en az yağış alan il ise 433.2 mm ile Çorum oldu. Bölgenin 2021 yılı yağışı 416.2 mm, normali 537.3 mm, geçen yıl yağışı ise 512.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre % 22.5, geçen yıl yağışına göre %18.9 azalma gerçekleşti (Şekil 18 ve 19).
Karadeniz iklimi Türkiye'nin kuzey kıyılarında görülen bir iklim türüdür. Orta, batı ve doğu ile iç kısımlarda farklı etkileri ile görülen bir iklim türü olduğu söylenebilir. Karadeniz ikliminin bitki örtüsü ise gür ormanlardır. Orta Karadeniz bölümünde yağışlar doğu ve batı bölgelerden daha azdır.
İklimi ve bitki örtüsü
Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır.
Cevap , D şıkkıdır. Karadeniz iklimi her mevsim yağışlı geçer. Başarılar.
Kısacası ilkbahar mevsiminde en çok yağış alan bölge Karadeniz Bölgesi'dir ve bu bölgede Karadeniz İklimi görülür.
Merhaba, Karadeniz iklimi her mevsim yağışlı olduğu için bitki örtüsü genellikle ormandır. İç kesimlerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne doğru alçalan kesimlerde doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Bunun yanında daha yukarı kesimlerde iğne yapraklı ormanlar ile Alpin çayırlar da görülebilir.
Karadeniz iklimi: Marmara'nın kuzeyi ile Karadeniz'de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz'in yıllık ortalama yağış miktarının Orta Karadeniz'den fazla olmasında; Batı ve Doğu Karadeniz'de kıyının hakim rüzgâr yönüne dik uzanması ve yükseltinin artması rol oynar. Kıyılardaki yağış miktarının fazla ve düzenli oluşuna bağlı olarak; Akarsuların debileri yüksektir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
Karadeniz Bölgesi de çok nemli bir bölge. Nem hissedilen sıcaklığı artıran bir faktör. Bu durum kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor hatta ne yazık ki bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarını artırabiliyor.
Karadeniz kıyı kesimine göre yaz ayları birkaç derece sıcak, kış ayları soğuk geçmektedir. Kış aylarında alçak alanlarda ortalama sıcaklık 0 °C 'nin üzerinde seyretmektedir. Yağışın düşük, sıcaklığın yüksek olmasından dolayı , sözü edilen alanlarda yarı-nemli ve yarı- kurak bir iklim tipi hüküm sürmektedir.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci en fazla yağış alan ili konumundaki Muğla'nın artık dördüncü sıraya düştüğü belirtildi. Rize'yi Giresun ve Zonguldak takip ediyor.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Rize, güneyden kısa mesafede yükseltisi 3000 m'yi bulan Rize Dağları ile çevrelenmiştir. Rize gerisindeki oroğrafik yapı nedeniyle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bol yağış bırakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri