Bebeğin doğduktan sonra göbek bağıyla olan bağlantısı kesilir. Bu olaydan sonra bebeğin kapalı olan akciğerleri açılmaya başlar. Bu ağrılı bir süreçtir. Yeni doğan bebeğin ilk solunum hareketiyle ağlamasının nedeni aslında çocuğun akciğerlerinin açılmasına bağlı duyduğu ağrıdır.
Bir bebeğin doğduktan sonra ağlamasıyla anne karnındaki ağlaması aynı değil, çünkü rahim amniyotik sıvıyla doludur. Bu da gözyaşlarını yavaşlatır. Ancak anne karnındaki bebeğin ağlamak da dahil olmak üzere tepki verdiğine ve uyarıldığına emin olabilirsiniz!
Bebekler anne karnında ağlar mı? Bebekler, doğmadan önce bile annelerinin rahminde ağlayabilirler. Üçüncü trimesterde (üç aylık dönem) bu yeteneği geliştirirler ve genellikle annenin karnından duyulan düşük desibelli gürültüye ağlama ile cevap verirler.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Bebekler hissediyor
Yapılan bir araştırma bebeklerin anne karnındayken 6. aylarından itibaren annenin duygusal değişimlerinden etkilendiğini ortaya koymuştur. Bir anne mutsuzsa bebek bunu derinden hissedebiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
* Bebeğin anne karnında ilk kıpırdadığı an, anne kime bakarsa bebek ona benzer. * Hamile kadın, kuşağına yumurta koyarsa, bebek gamzeli doğar. * Anne hamileyken rüyasında asker görürse oğlu, altın görürse kız bebeği olur.
Şeytanın yeni doğan bebeklere dokunması ile alakalı Peygamber (sav) İmam Buhari ile Müslim'in rivayet ettiği bir hadisi şerifte diyor ki: "Doğan hiçbir çocuk yoktur ki mutlaka şeytanın onda bir nasibi vardır. Şeytan ona dokunur."
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur. Bu süreye "cadı saati" veya "witching hour" denir.
Bebeğin doğduktan sonra göbek bağıyla olan bağlantısı kesilir. Bu olaydan sonra bebeğin kapalı olan akciğerleri açılmaya başlar. Bu ağrılı bir süreçtir. Yeni doğan bebeğin ilk solunum hareketiyle ağlamasının nedeni aslında çocuğun akciğerlerinin açılmasına bağlı duyduğu ağrıdır.
Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Yapılan araştırmalarda, bebeğin anne karnındayken aşağıdaki ağlama davranışlarını sergilediğini buldular: Bebek, dili aşağı inerken nefes aldı ve ağzını açtı, Daha sonra üç artırılmış nefes aldı, Üçüncü ve son nefeste, nefes alırken bir duraklama ve bir uzatılmış nefes vardı.
Baba adayları da genelde 24 ile 26. haftalar arasında ellerini anne adayının karnına koydukları zaman bu hareketleri hissetmeye başlayacaklar.
Kısacası; ceninin canı, erken dönemlerden itibaren, az da olsa acır. Anne, kuvvetli uyaranların bebekte meydana getirdiği rahatsızlığı artan fötal hareketler olarak rahatlıkla hisseder ki bu durum, anne için de rahatsızlık verici ve inciticidir.
Bununla birlikte bebekte davranış bozuklukları, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, saldırganlık ve içe kapanıklılık hali gibi olumsuz gelişmeler yaşanabiliyor. Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor.
Kapı sesi veya araba kornası gibi seslerde ana rahmindeki bebeklerde irkilme olur. Anne karnında hisseden, kısmen gören ve işiten bebeğin öğrenme ve hatırlama özellikleri gelişir. Bebeğin dıştaki olaylardan etkilendiği ve kendine özgü psikolojik bir yapısı olduğu gösterilmiştir.
Geleneksel yöntemlerden en çok uygulananı bebeğe şekerli su verilmesi. Şekerli suyun kan şekerini yükseltme etkisi ile fayda sağlayacağı inancı, bebeğin şeker dengesinin bozulmasına ve bebek tokluk hissettiği için emmenin gecikmesine yol açıyor. Bu nedenle bebeğe şekerli su vermeken kaçının.
Yenidoğan Bebek Banyosu
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Yenidoğan bir bebek retina ve beyindeki görme sinirleri tam olarak gelişmediği için nesneleri ve kişileri net olarak göremez. İlk haftasında sadece 30 cm uzaklıktaki kişi ve nesneleri gölgeler şeklinde algılar. Zamanla gözler görmeyi öğrenir ve hızlı bir şekilde uyarıcıları netleştirmeye başlar.
Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış. Hatta bebeklerin geleceği bilmelerinin önüne de geçmiş olurlarmış.
Yumurta hem içeriği açısından güçlü olduğu hem de dünyaya gelişi temsil ettiği için sepete eklenir. Yumurtayla bebeğin sağlıklı bir ömrü olması temenni edilir.
Gebe kadın cenazeye gitmez, aksi halde doğacak bebeğin korkak olacağına inanılır. Eğer gebe kadın erkek bebek olmasını istiyorsa, sadece erkek bebeklerle ilgilenir. Erkek bebek olursa, herkes gebeyi kutlar ve kadın saygınlık görür, kız bebek olursa gebeye genellikle aynı saygı gösterilmez.
Bunların bazıları şöyle: Hamile kadın ayıya, maymuna, deveye bakmaz, çocuk çirkin olur. Cenazeye gitmez, cesede bakmaz; yüzü renksiz olur.
Örneğin ilk çocuğun erkek olması için yeni gelinin kucağına erkek çocuk verilir, yatağında erkek çocuk yuvarlanır. Yörede bebek bekleyen kadına “yüklü”, “gebe” veya “hamile” denir. Çocuğu olmayan kadın ve erkeğe ise “kodaksız” ya da “kısır” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri