Karadeniz iklimi: Marmara'nın kuzeyi ile Karadeniz'de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Karadeniz Bölgesinin Bitki Örtüsü Nedir? Karadeniz Bölgesinin bitki örtüsü ormandır. Bunun en büyük nedeni Karadeniz Bölgesinin her yıl yağış almasıdır. Bu bölgemizde 51.500 hektarlık ormanlık alan bulunduğu için arıcılık ve ormancılık gelişmiştir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
UYARI : Karadeniz iklimi sıcaklık ve nem koşulları bakımından okyanusal iklime benzer. Bu iklim tipinde yağış miktarı dağların konumuna ve yükseltilerine bağlı olarak farklılık gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Karadeniz en çok ne zaman yağış alır? Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Karadeniz İklimi'nde yetişen tarım ürünleri şunlardır; Çay, fındık, mısır, zeytin, turunçgil, tütün, elma, şeker pancarı, soya fasülyesi, keten- kenevir ve turunçgiller gelmektedir. Türkiye'de çay üretiminin tamamı Karadeniz Bölgesi'nden karşılanır.
Karadeniz iklimi
Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır.
Karadeniz ikliminin bitki örtüsü ise gür ormanlardır. Orta Karadeniz bölümünde yağışlar doğu ve batı bölgelerden daha azdır.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
Akdeniz bölgesinin tamamı kıyı olduğunda, tam görülen iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer. En sıcak aylarda sıcaklık ortalama 28-30 derece arası olurken, en soğuk aylarda ortalama 8-10 derece arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir.
Ekvatoral İklim
Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır.
Yağışın ülkemizde kışın kar şeklinde olmasına neden olan alçak basınç merkezi ve ona bağlı cepheler şu an kuzeye çekiliyor. Kışın nadiren de olsa hala bizi etkileyen cephe sistemleri artan Kent Isı Adası yüzünden de kar yerine daha çok yağmur yağdırabiliyor.
Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi'ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
İl olarak incelendiğinde ise Rize olarak bilinir. Bağıl nem, kuzeyden güneye doğru yol aldıkça azalan bir kavramdır. Bu nedenden dolayı da Karadeniz Bölgesi'nde çok görülmesinin nedeni budur. Yağışın çok olduğu, denize yakın yerlerde daha fazla görülen bağıl nem, en faz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir.
Bölgede genellikle küçükbaş hayvancılık yapılırken büyükbaş hayvancılık da yaygındır. Bölgenin tarımsal faaliyetleri arasında en yaygın olanları ise süt ürünleri üretimi ve arıcılıktır. Küçükbaş hayvancılık, özellikle koyun ve keçi yetiştiriciliği, bölgede yaygın bir faaliyettir.
Karadeniz İklimi
Düzenli yağış alması ile beraber yıl boyunca sürekli yağış gerçekleşir. Bu yağış özellikle sonbahar aylarında çok daha fazladır. Özellikle her mevsim yağışlı olması sayesinde çay ve fındık tarımı Karadeniz Bölgesinde oldukça artış göstermiştir.
Doğu Karadeniz ormanları nemcil karakterli türlerden oluşur. Kayın başta olmak üzere, meşe, kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, dişbudak kıyı ormanları içinde en yaygın türlerdir. Sakallı kızılağac (Alnus barbata) ise sadece doğu Karadeniz'e has ve orman kuran bir yapraklı ağaç türü olarak ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde yayılış gösterdiği bu sahalarda Doğu kayını, saf olarak ormanlar oluşturduğu gibi doğu ladini, sarıçam, karaçam, gürgen, kızılağaç, Anadolu kestanesi, sedir, titrek kavak ve saçlı meşe, sapsız meşe, ıstranca meşesi, saplı meşe gibi meşe türleri ile karışık ormanlar oluşturur (Şekil 10).
Orman bitki örtüsü olan Karadeniz Bölgesinde geniş yapraklı ormanlar Batı Karadeniz bölümünde yer bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri