Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
Bademcik taşlarının kendiliğinden düşmediği ve gerekli görülen durumlarda ise cerrahi yöntem ile temizlik sağlanmaktadır. Taşların oluşum gösterdiği yerler koblatör ya da lazer gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Tuzlu su ile gargara yapmak, bademcik taşlarını rahatlatabilir ve rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında sık sık bademcik taşı sorunu ile karşılaşıyorsanız da yemeklerden sonra tuzlu su ile gargara yaparak kalıntıların kriptaya birikmesini engelleyebilirsiniz.
Beyaz veya sarı renge sahip küçük bademcik taşları çoğu insanda mevcuttur. Küçük olmaları nedeniyle bunlar genellikle bir belirti vermez ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Hem bademciklerin konumu hem de taşların genellikle küçük boyutlu olması nedeniyle bademcik taşlarının gözle görülmesi de oldukça zordur.
Bademcik (tonsil) taşı ya da tıp literatüründeki adıyla tonsilolitiyazis; bademcik içerisinde beyaz-sarı renkli sert yapılardır. Birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşabilirler. Bademcik taşı, genellikle fark edilemeyecek kadar küçüktür ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Bademcik taşı en sık olarak ağızdan kötü koku (Halitozis) şikayetine sebep olabilir. Ayrıca sık tekrarlayan bademcik iltihaplarına (Rekuren Tonsillit) neden olabilmektedir.
Sonuç olarak bademcik taşları boğazın arkasında bulunan bademciklerin üzerinde oluşmuş küçük sert taşlardır. Çoğunlukla büyük sağlık sorunlarına yol açmazlar. En büyük belirtisi kişiyi ve çevresini rahatsız eden ağız kokusudur. Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler.
Pek çok kulak burun boğaz sorunu ağız kokusu yapıyor
Özellikle kronik sinüzitte ağız kokusu hastaların pek çok çoğunda başlıca şikayetler arasındadır. Bademcik taşları da ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir.
Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir: Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır.
Sık sık bademcik iltihabı olan kişilerde bademcik taşlarının daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir.
Bademcik iltihabı, vücudun bademcik enfeksiyonuna karşı verdiği tepkidir. Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir.
Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur. Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor. Sindirim kanalının herhangi bir yerindeki aromatik gaz, ağız yoluyla atılıyor.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
Beyaz renkli, peynir kıvamında, pirinç tanesi yada daha büyük, kötü kokulu ve kötü tatta, ufalanabilir yapılardır. Kişi tarafından mekanik olarak temizlenebilir. Gümüş nitrat ile koterize edilebilir.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Tekrarlayan bademcik iltihabı genellikle çocuklarda görülür ve senede beş defadan fazla olması durumunda tekrarlayan bademcik iltihabı tanısı konabilir. Sık tekrarlayan vakalar iyi tedavi edilmezse çocuklarda gelişme geriliği ve sonrasında kalıcı hastalıklara neden olabilir.
Tonsilit (Bademcik İltihabı) Nasıl Teşhis Edilir? Tonsiliti teşhis etmek için doktor aşağıdakileri yapacaktır: Bademciklerde kızarıklık, şişme veya beyaz lekeler için boğazı muayene eder. Ateş, öksürük, burun akıntısı, döküntü veya karın ağrısı gibi yaşanan diğer semptomları sorar.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri