16 ayrı bölümden 12 kesimde dış kredi, 4 kesim ise bütçeden finanse edilerek çalışmalara başlanmıştır. Karadeniz Sahil Yolu, 8 Nisan 2007 pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmen açılmıştır.
İlk defa 1987 yılında sahil yolu trafiğinin yoğun olduğu Çarşıbaşı - Trabzon – Araklı kesimi için yapılan ihale ile start alan Karadeniz Sahil Yolu Projesinin, resmi açılışı 8.Nisan.2007 günü gerçekleşmiştir.
Karadeniz Sahil Yolu 1960'larda planlandı, 1987'de temeli atılıp ara verildi. 1997'de yapımına yeniden başlanan yol yer seçimi ve çevre tahribatı nedeniyle şiddetle eleştirildi, dava konusu olduYüce Divan'a kadar giden yol, her şeye rağmen tamamlanıp 2007'de açıldı.
Heyelan sebebiyle kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nun Ordu-Samsun güzergahındaki Altınordu ilçe geçişi ile Ordu-Giresun güzergahındaki Gülyalı ilçe geçişi, temizlik çalışmalarının ardından trafiğe açıldı.
2023 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor
Karadeniz Sahil Yolu'nun Ankara 4. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan 32 kilometrelik Sakarya-Düzce il sınırının, Akçakoca-Düzce-Zonguldak İl Sınırı Yolu'nun 13 kilometresi bölünmüş yol olarak tamamlandı, 19 kilometresi ise proje aşamasına getirildi.
İlgili 43 soru bulundu
Devlet yolunun, Sinop'tan başlayıp Sarp Sınır Kapısı'nda sona eren 648 kilometrelik bir kısmını kapsar. Yapılış amacı, Karadeniz Karayolu'nu güvenli ve kısa hale getirmek, ticareti ve turizmi artırmaktır.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelerek, 2'nci Abdülhamid zamanında projesi Fransız mühendislere çizdirilen ve 144 yıllık rüya olarak adlandırılan Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi'nin 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Caddebostan 2 1987 Deniz doldurulmuş, sahil yolu yapılmış. Sahil, Istanbul, Fotoğraf.
Karadeniz-Akdeniz Yolu, Ordu ilinden başlayıp Sivas'ın içinden geçen ve Osmaniye ile Adana sınırlarına ulaşan yolun adıdır.
Orta, Doğu ve Batı Karadeniz olarak bölümlere ayrılır.
PENDİK SAHİL YOLU YAPIMI, 1992-1994.
Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi'ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yapımı devam eden Karadeniz Sahil Yolu, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'den geçiyor. Karadeniz Sahil Yolu'nun Sakarya'ya kadar uzatılarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlanması hedefleniyor.
Karadeniz ve kıyısı olan ülkeler. Azak Denizi dahil Karadeniz'in toplam kıyı uzunluğu 4.869 km'dir. Bunun 3.456 km'sini Ukrayna (1.756 km, %36,1) ve Türkiye (1.700 km, %34,9)'nin kıyıları oluşturmaktadır.
Ağustos ayı Karadeniz turu için en ideal aydır, bu seneki iklim değişikliğinden dolayı Eylül ayının ortalarına kadar da bu süre sarkabilir.
Karadeniz Sahil Yolu'nun bölümleri, hangi başbakanların döneminde kimlere ihale edildiği ve maliyetleri şöyle: Sinop-Gerze: 28 km. uzunluğundaki yol 19.11.1998 tarihinde Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde ihale edildi. Saray-Ceylan ortak girişimi yaptı. Toplam maliyeti 93.2 milyon dolar.
Sahil yolu çalışmaları sırasında, Bostancı - Maltepe arasındaki sahil şeridinde denizin doldurulmasıyla kazanılan ve 12 yıldır değerlendirilemeyen 450 dönümlük alanda park çalışmaları başladı. Çelebi İnşaat'ın üstlendiği proje, ekim ayında tamamlanacak ve toplam 1 trilyon 7 milyar liraya mal olacak.
Nihayet 04.07.1987 tarihinde 19507 sayılı Resmî Gazete de yayınlanan 3392 sayılı kanun ile ilçe olmuş ve teşkilatlanmasını tamamlayarak 11.08.1988 tarihinde fiilen faaliyete geçmiştir.
Karadeniz-Akdeniz Yolu hızla devam ediyor
Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan, 50 ili dolaylı şekilde ilgilendiren 600 kilometrelik yolun yüzde 98'lik kısmı tamamlandı.
Tünelin 2022'nin sonunda hizmete girmesi planlanıyor.
Ordu ve çevresindeki yoğun trafik hareketliliğinin güvenli ve konforlu bir şekilde sürdürülmesini, transit trafiği şehrin dışına alarak kentin daha rahat ve kısa sürede geçilmesini sağlamak amacıyla projelendirilen toplam 21,4 km uzunluğundaki Ordu Çevre Yolu'nun 10,7 km'lik 1. Etabı 3 Mart 2019 tarihinde açılmıştır.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri