Tüm deniz ürünleri türleri gibi somon balığı da bakteriyel veya viral kontaminasyona maruz kalabilir; bu da pişmemiş balığı yediğinizde hafif ila ciddi hastalıklara neden olabilir. Çiğ somonda bulunabilecek bazı bakteri veya virüs türleri şunlardır: Salmonella. Şigella.
Sashimi çiğ halde tüketilir.
Servis esnasında soya sosu balık dilimlerinin üzerine gezdirilir. Yabani turp olarak bilinen wasabi de servis tabağında yerini aldığında leziz bir sashimi sunumu elde edilir. Sashimi çatalla değil çubuklarla yenen bir yemektir.
Somonu, pişirilmiş (buğulama), çiğ, tütsülenmiş veya marine edilmiş olarak tüketmek mümkün…
Çiğ somon eti, anisakiasis'e neden olan Anisakis nematodlar, deniz parazitler içerebilir.
Karadeniz somonu (Salmo trutta labrax), adından da anlaşılacağı gibi, Karadeniz'de yaşayan somon türlerindendir. Bu balığın bir diğer adı da alabalık olarak bilinmektedir. Karadeniz somonunun fiziksel özellikleri şunlardır: Uzun ve fusiform (torpil şeklinde) bir vücut yapısına sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu balığın Türkiye'de başta Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu olmak üzere pek çok su kaynağında doğal olarak bulunmakta ve pek çok ilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Somonu 65°C iç sıcaklığa kadar pişirmek bakteri ve parazitleri öldürür, ancak balığı çiğ yerseniz enfeksiyona yakalanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Değerli kardeşimiz, Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur.
Somonun bekleme süresi: Somon balığı pişirildikten sonra oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Bu süreyi geçtikten sonra balığın tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Nigiri sushide, pirince el ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Şunu söyleyeyim: Çok ama çok taze çiğ balık güvenle yenebilecek bir malzemedir. Gerçek taze balığın kokusu falan da olmaz ve çok da lezzetlidir. Hele de güzel bir sosla birleşirse. Balıklar ince, uzun ve gevşek kas yapılarından dolayı çiğ olarak yenmeleri kolaydır.
Bir kabın içerisine ayıklanmış temizlenmiş somonlarımızı alıyoruz. Üzerine yarım limon 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak rendesi tuz ve karabiberi atıp kabın üstünü kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz.
Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
melanur, sardalya, palamut, orkinos, lambuka, hamsi gibi balıklarla yapılabilir. büyük balıkların dersi yüzülür, ince ince şerit halinde dilimlenir. sardalya, hamsi kılçıkları çıkarılarak yaprak haline getirilir.
Bununla birlikte, sağlıklı insanlar için çiğ balık yiyerek gıda zehirlenmesi riski genellikle küçüktür. Yaşlı insanlar, küçük çocuklar ve HIV hastaları gibi zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar, enfeksiyonlara karşı daha yatkındır. Bu yüksek riske sahip gruplar çiğ et ve balıklardan kaçınmalıdırlar.
Yağlı bir balık türü olan somon, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Ayrıca sashimi gibi bazı tariflerde hiç pişirilmeden de servis edilebilir. Somonun lezzetini arttırmak için limon ve zeytinyağından oluşan marine soslarının kullanılması önerilir.
Somon balığının 100 gramında 179 kalori bulunmaktadır.
Çiğ ve az pişmiş yumurta, salmonella kaynağı olabilir bu nedenle iyi pişmiş yumurta yenilmelidir. Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.
Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz. Balıklarınızı daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız derin dondurucuya ihtiyacınız olacaktır.
Somonları küçük şekilde küp küp doğrayın. Bir kaba alıp içine yumurta beyazını koyun, zeytin yağı, kapari çiçeği, karabiber, Tuz ve sarımsağı ekledikten sonra karıştırın ve bir yuvarlak kabın içene koyup iyice sıkılaştırın sonrada fırın tepsisine dizin 180 derecelik fırında 30 dk ka pişirin ve servis edin.
Balık halinde somon alan Armağan Kodal, Karadeniz somonunun Norveç somonuna göre vitamin bakımından daha zengin ve daha besleyici olduğu için tercih ettiğini söyledi. Kodal, yerli ürün tüketilmesine dikkat çekerek, "Şu anda en güzel yenecek balık somon. Hem besleyici, hem de önümüz Ramazan.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri