Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Bahçelerde yetiştirilen en yaygın hurma; bu ailenin en küçük meyve veren türü. Geniş bir doğal yayılış alanına sahip. Anavatanı Kafkas Dağları'ndan Çin ve Güney Kore'ye kadar uzanıyor. Bizde özellikle Karadeniz'de, "kara hurma" diye bilinen ve doğal olarak yetişen bir tür.
“cennet elması” olarak da bilinen Trabzon hurmasının, Türkiye'de Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiği bilinmektedir (Anonim, 2006). Bu meyvenin üretiminde Trabzon, Türkiye'de en alt sıralarda yer almaktadır.
Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır.
Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de dağılım olarak başta Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde de yetişmektedir fakat bu bölgelerde akrabası olan Phoenix C. daha geniş bir yayılım göstermektedir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyveleriniolgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir.
Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Ana vatanı Çin ve Japonya'dır. Türkiye'de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Trabzon Hurması Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? 2 yaşlarında bir fidan dikimi yapılırsa 1 yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Fakat yüksek verime kavuşması 5 yaşını bulmaktadır.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Trabzonhurması bir subtropik iklim meyvesidir. Sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olur. Ilımlı kışları olan bölgelere iyi uyum sağlar. Tam dinlenme dönemindeyken -17°C (-18°C)'ye kadar düşük sıcaklığa dayanır.
Yüksek rakımlı bölgelere dikilmesi riskli olan Trabzon hurması fidanları Ilıman iklim meyvesi olup Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ortalama -10 ile -15 derece soğuklarına kadar dayanıklı olan Trabzon hurması fidanları için rakımı 400-500 olan bölgeler tercih edilmelidir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Yetişmiş bir ağaçtan 40-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağcının ömrü de tıpkı insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 senedir. En verimli yılları ise 15-40 yılları arasındadır. Hurma ağacı birçok ağaca nispeten daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir.
BAE, yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton hurma üreten dünyanın en büyük doku kültürü laboratuvarına sahiptir. İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Geç çiçeklenme özelliği sayesinde donlara karşı dayanıklı olup -15 derece soğuklarına kadar dayanıklıdır. Trabzon hurması fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir.
Buruk (kekre) olmayan çeşitler, buruk çeşitlere göre daha çok sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Dalları gevrek olduğundan hasat döneminde şiddetli rüzgarlar dalları kırabilir. Orta ağır, organik maddece zengini, drenajı iyi, derin, pH = 6.5 - 7.0 ve kireç içeriği %20'den az olan topraklarda rahatlıkla yetişir.
Trabzon hurması ağacının gövdesi gri renklidir. Kullanılan anacın çeşidin kuvvetine ve yaşına göre gövde 12-35 cm çapında olmakta, boyu ise ortalama 5-6 m olmakla beraber 12 m'ye kadar ulaşabilmektedir.
Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.
Lif bakımından zengindir. Buruk olmayan çeşitler sertken doğrudan tüketilebilir. Buruk (kekre) çeşitler ise yeme olgunluğuna ulaştıktan ve burukluk giderildikten sonra tüketilir.
Peygamber'in yanık bir hurma dalını dikmesiyle ağacın yeşerdiği hikaye olarak anlatılır. Bu yüzden Arapça yanık anlamına gelen “acve” hurmaya bugünkü ismi verir.
Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz. Üç gün boyunca suda kalan ve şişmeye başlayan hurma çekirdeklerini, toprağın 10 cm ile 20 cm aralığında kalacak şekilde kaba dikmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri