Son yıllarda enerji alanında dev projelere imza atan Türkiye, Gabar'daki yeni keşifle enerjide tam bağımsız bir ülke olma hedefine bir adım daha yaklaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl aralıkta Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini açıklamıştı.
Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervlerinin ardından bir müjde daha geldi. Önce Karadeniz gazı, ardından da Gabar'da bulunan petrol... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörden temizlenen Cudi Dağı Gabar bölgesinde günlük 100 bin varil üretim kapasitesi olan petrol rezervi bulunduğunu açıkladı.
Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor. Bölgede, 2022 yılında çalışmalara başlayan ve 2023 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) sondaj çalışmaları sonucu petrol bulundu.
10 Eylül 2011 tarihinde, Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Karadeniz'de çok değerli petrol bulunmuş. TPAO'nun Genel Müdürü Mehmet Uysal'ın yaptığı açıklamaya göre, Karadeniz'de Sürmene-1 kuyusundan alınan numunelerin içerisinde kaliteli petrol emareleri bulunmuş.
Erdoğan dünkü kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz bölgesindeki Çaycuma-1 kuyusunda yerin 3.023 metre derinliğinde 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, en kısa sürede yeni arama çalışmalarına başlanacağını da ifade etti.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile ortak petrol ve doğal gaz devi Trillion Energy, Karadeniz'deki Güney Akçakoca 2 doğal gaz sahasında keşfettiği gazın detayları ortaya çıktı. Bulunan gazın yüzde 49'u Kanadalı şirketin, yüzde 51'lik kısım ise TPAO'nun olacak.
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
Tarihçe. 1890, İlk sondaj Hatay İskenderun, Çengen'de açıldı. 1940, Batman, Raman-1 kuyusunda petrol bulundu.
Çengen'den Gabar'a
Bugünkü Türkiye sınırları içinde ilk sondaj, 1890 yılında İskenderun Çengen'de açılmıştı. 1940 yılında ise Batman'da Raman-1 kuyusunda petrol bulundu.
TPAO tarafından 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamlandı. 2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefleniyor. Çukurova petrol sahasında rezerv değeri yaklaşık 800 milyon dolar olan petrol keşfi bu yıl gerçekleştirildi.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Bugün dünyada günde 90 milyon varil ham petrol ve 8 milyar metreküp doğal gaz tüketilmektedir. Ham petrol rezervleri 1200 milyar varil ve doğal gaz rezervleri de 175000 milyar metreküp olduğuna göre, şimdiki tüketim hızımızla ham petrol yaklaşık 40, doğal gaz da yaklaşık 60 sene yetecek miktardadır.
Esasında Türkiye'de petrol vardır, ama fizibil değildir. Yani yataklardaki petrolün değeri çıkarma masraflarını karşılamaz. Petrol arama masraflı bir iştir ve açılan kuyuların maliyetini karşılayacak miktarda petrol bulunamadığı zaman kuyular kapatılır.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da Toplu Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunurken, petrol keşfine ilişkin, "Cudi Gabar'dan günlük 100 bin varil kapasiteye sahip petrol bulduk Cizre'ye 20 kilometre mesafedeki bu petrol rezervi çok yüksek kaliteye sahip." ifadelerini kullandı.
Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900'lerde Çin'de kullanıldığını göstermektedir.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi, Tükiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan tümüyle bağımsız bir özel kuruluş olup, Şirketimiz TP Petrol Dağıtım Anonim Şirketi ile bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anomin Ortaklığı arasında İnhisari Olmayan Marka Lisans Sözleşmesi” imzalanarak başta “Türkiye Petrolleri ...
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl doğalgaz talebinin %99'undan fazlası ithalat yoluyla karşılanırken, en fazla doğalgaz ithal edilen ülke Rusya oldu. KPMG ve Enerji IQ tarafından ortak hazırlanan, Türkiye'deki enerji sektörünün 2021 yılı görünümünü ortaya koyan “Enerji Sektörel Bakış” raporu yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini açıklamıştı. İlk etapta 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri