“Doğu Karadeniz kıyıları Tsunami dalgasına maruz kalabilir” Ancak belirtildiği gibi Bulgaristan-Romanya sınırındaki Sabla bölgesinde yeni bir deprem olması durumunda Türkiye'nin batı Karadeniz ve Trabzon-Hopa arası Doğu Karadeniz kıyıları tsunami dalgasına maruz kalabilir.
Karadeniz kıyılarında, 3'ü Türkiye kıyılarında olmak üzere 22 tsunami tespit edilmiş. 1598 yılında Sinop ve Samsun kıyılarındaki tsunamide çok sayıda kişi ölmüş.
Türkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3000 yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunların çoğu özellikle Marmara Denizi (İstanbul ve İzmit), Ege Denizi (İzmir), ve Akdeniz (İskenderun ve Fethiye) civarında etkili olmuştur.
KARADENİZ FAYI
DHA'da yer alan habere göre beklenen olası Marmara depremi nedeniyle tüm gözler İstanbul'a çevrilirken, uzmanlar, Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti.
Bir de Karadeniz'in kuzeyinde yani bizim sahilimizin kuzeyinde yaklaşık 10 mil kadar açık olduğu ifade ediliyor. Bir ters fay niteliğinde bir de Gürcistan tarafından bizim sahilimize doğru gelen, Kuzeydoğudan Güneybatı'ya doğru uzanan Rize, Trabzon ve Ordu fayları var.
İlgili 37 soru bulundu
Bektaş, "Bölgenin 3 tarafı faylarla çevrili. Kıyı kesimi dolgu olduğu için depreme dayanıksız" dedi. TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof.
Trabzon en az riskli olan yerler arasında yer alıyor. 4. ve 5. derece deprem bölgesidir.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu fay hattı, Karadeniz bölgesinde yer alan illeri etkileyen depremlere neden olabilir. Özellikle Rize, Trabzon ve Artvin gibi illerimizde hissedilen depremler genellikle bu fay hattından kaynaklanmaktadır. Karadeniz fayı Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın açıklarına uzanan bir faydır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığını duyurdu.
Günlük rüzgâr dalgalarının dalga boyu (tepeden tepeye) yaklaşık 100 metre (330 ft) ve yüksekliği yaklaşık 2 metre (6.6 ft), derin okyanustaki bir tsunami, 200 kilometreye (120 mil) kadar büyük bir dalga boyuna sahiptir.
Tsunamiyi önceden tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Eğer kıyılardaki sular aniden çekilirse, birkaç dakika önceden uyarı yapmak mümkün olabilir. Bu da dalgalar arasındaki boşluğun kıyıya, dalganın tepe noktasından önce varacağı durumlarda mümkündür.
“Doğu Karadeniz kıyıları Tsunami dalgasına maruz kalabilir”
Ancak belirtildiği gibi Bulgaristan-Romanya sınırındaki Sabla bölgesinde yeni bir deprem olması durumunda Türkiye'nin batı Karadeniz ve Trabzon-Hopa arası Doğu Karadeniz kıyıları tsunami dalgasına maruz kalabilir.
Mevcut veriler ışığında Samsun'un tsunami riskinin olduğu sonucuna varmak güçtür. Bunun en önemli kanıtları: 1- Tsunami oluşumu için deniz tabanında da yer değiştirme oluşturan 7'den büyük bir depreme gereksinim vardır.
Karaya vurduklarında dev boyutlara ulaşmalarına rağmen, açık okyanusta tsunami dalgalarının yüksekliği bir metre kadardır, dalga uzunluğu, yani iki dalga arasındaki uzaklık 40 metreyi bulabilir. Dalgaların hızı ise saatte 800 kilometreye kadar ulaşabilir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
İşte Deprem olan 10 il... OHAL HANGİ İLLERİ KAPSIYOR 2023? Deprem nedeniyle büyük yıkımların meydana geldiği 10 ilde (Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay) 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi.
Trabzon, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir il. Sahilimiz gevşek kum, çakıldan oluşuyor. Bu tür yapılar zeminin yapıları depremi büyütme özelliğine sahiptir. Yani deprem yıkıcılığı sadece depremin büyüklüğüne bağlı değildir zeminin özelliğine bağlıdır."
Deprem riskinin en az olduğu ülkeler hangileri? Dünyada deprem olmayan bölge yoktur.
Genel olarak, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller, deprem açısından daha güvenli bölgeler olarak kabul edilmektedir. Trakya Bölgesi'nde bulunan Kırklareli ve Edirne illeri, deprem riskinin düşük olduğu bölgeler arasında yer almaktadır. Bu bölgelerde genellikle daha stabil ve sağlam bir zemin yapısı bulunmaktadır.
1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.
TRABZON'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Türkiye Diri Faylar Haritasına göre (MTA-2015) Trabzon İl sınırları içerisinde deprem üretebilecek diri bir fay bulunmamaktadır. Trabzon il merkezi ve yakın çevresi yeryüzünün en aktif fay zonlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun (KAFZ) yaklaşık 150 km kuzeyinde yer almaktadır.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri