Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır.
Ne gibi önlemler alınmalıdır? Karadeniz'deki zehirli gaz seviyesi her 100 yılda yaklaşık 20 metre yüzeye yaklaşıyor. 100 yıl kadar önceki ölçümlerde 200 metre derinlikteyken, artık 180 metre derinlikte. Bu zehirli gazların yüzeye ulaşması, eğer bu hız sabit kalırsa, 900 yıl sürecek. Bu patlama anı değil.
Karadeniz, 41-47° enlem ve 28-42° boylamlarda, Güneydoğu Avrupa, Kafkaslar ve Anadolu ile çevrili, 411 540 km2 yüzey ve 492 564 km3 hacminde (Azak denizi ha- riç) bir iç denizdir.
Diğer denizlerde rüzgar ve kış aylarındaki düşük yüzey suyu sıcaklıkları bu bölgelerin düzenli olarak karışmasını sağlarken Karadeniz'de bu hemen hemen hiç yaşanmaz. Bunun sonucu olarak da alttaki su tabakasında çok az oksijen vardır yani neredeyse bir ölüm bölgesidir.
Karadeniz dünyanın en büyük hidrojen sülfür rezervidir. 150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Karadeniz daha çok yaylaları, kanyonları ile kazınmış görsel hafızamıza. Oysa 1700 km'lik kıyı boyunca Karadeniz sahil yolu projesinden kurtulmayı başarmış mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl koyları var. Deniz tatili denince aklımıza ilk gelen Ege ve Akdeniz kıyıları oluyor.
Ziraat ve sulama mühendisi Prof.Dr. Sabri Şener, "Dünya Su Günü" sebebiyle, dünyada ve Türkiye'deki su sorununa dikkat çekti. Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Oksijenli tabaka giderek inceliyor
Karadeniz'de oksijenin bittiği derinliğin giderek yükseldiğine dikkati çeken Yücel, denizdeki oksijenin yıldan yıla giderek daha da azaldığını, bununla birlikte, Karadeniz'de, Marmara Denizi'ne göre çok daha kalın bir oksijenli tabakanın mevcut olduğunu kaydetti.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Tuzluluk oranı :%o 17-18'dir. YAĞIŞ ve AKARSU GİRDİSİ olduğu için Deniz Seviyesi (Marmara ve Ege'ye göre 20-30 cm) Bulunduğu enlem Akdenize göre yüksek olduğu için, suları daha soğuktur. Su seviyesi yüksek + tuzluluk düşük olduğu için Karadeniz'den Marmara'ya doğru bir üst akıntı vardır.
Karadeniz, Son Buzul Çağı'nın büyük kısmında bir tatlı su gölüydü. Akdeniz'in tuzlu suları, 9.300 yıl önce Buzul Çağı'nın sona ermesinin ardından deniz seviyelerinin yükselmesine bağlı olarak, İstanbul Boğazı'nı aşıp Karadeniz'e boşalmış ve yaklaşık iki yıl içinde Karadeniz'i doldurmuştu.
Bugün evrensel bir nitelik kazanan Karadeniz isimlendirmesinin kaynağı aranırken, en başta ve kolay yol olarak Anadolu Türklerine başvurulmakta, Türklerin kuzeye 'kara', güneye 'ak' (krş. Akdeniz) dedikleri kurgusundan hareketle bu isim açıklanmaktadır.
Karadeniz'in derinliği, Zonguldak kıyılarında daha dik olduğu için, denizin çekim kuvvetinin daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Dalgalı bir denizde sadece ayaklarınızı suya soksanız bile, denizin çekim kuvvetinin ne kadar şiddetli olduğunu hissedersiniz. Üçüncü etken ise akıntıdır.
Karadeniz sahilinde sıcaklık 11-12 derece, açık denizde ise 14-15 derece. Açık deniz sıcak.
Ancak yetişkin bireyler için 12 derece seviyelerine kadar suya girebilmek normal olarak değerlendiriliyor. 12 derece seviyesinden düşük olan deniz suyu sıcaklığında ise suya girmek tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Daha sıcak olan yerlerde buharlaşmadan kaynaklı su oranının azalmasıyla tuz oranı artış gösteriyor. Bu duruma ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz'den örnek verebiliriz. Akdeniz Karadeniz'e göre daha sıcak olduğundan tuz oranı Karadeniz'den daha fazla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri