Karadeniz Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 1745.3 mm ile Rize, en az yağış alan il ise 433.2 mm ile Çorum oldu. Bölgenin 2021 yılı yağışı 416.2 mm, normali 537.3 mm, geçen yıl yağışı ise 512.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre % 22.5, geçen yıl yağışına göre %18.9 azalma gerçekleşti (Şekil 18 ve 19).
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
3. Batı Karadeniz Tipi
Yıllık yağış miktarı, Orta Karadeniz'dekinden daha azdır. Kar yağışı ile don olayı Doğu ve Orta Karadeniz'e göre daha sık görülür.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Yağışın ülkemizde kışın kar şeklinde olmasına neden olan alçak basınç merkezi ve ona bağlı cepheler şu an kuzeye çekiliyor. Kışın nadiren de olsa hala bizi etkileyen cephe sistemleri artan Kent Isı Adası yüzünden de kar yerine daha çok yağmur yağdırabiliyor.
Hava Kütlesi: Bir yerin yağış alabilmesi için uygun hava kütlelerinin ve buna bağlı cephe sistemlerinin etkisi altında bulunması gerekir. Hava kütlesi nemli ise yağış miktarı artar. Yükselti ve Yer şekilleri: Deniz seviyesinden yaklaşık 1500 – 2000 yükseltiye kadar her 100 m'de yağış miktarı 50 – 400 mm arasında artar.
Trabzon, çevresindeki illere göre daha az ortalama toplam yağışa sahiptir, sadece Gümüşhane İli iç kısımda bulunması nedeniyle Trabzon'a göre düşük bir ortalama yağış değerine sahiptir.
Kış mevsiminde Doğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 267,7 milimetre ile Tunceli, en az yağış alan il 49,9 milimetre ile Iğdır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 257,8 milimetre ile Adıyaman, en az yağış alan il 113,5 milimetre Şanlıurfa olarak kaydedildi.
Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.
Bununla birlikte dünyada en fazla yağış alan bölgesi Paraguay'da değil. Yıllık yağış yoğunluğu bölgesel olarak incelendiğinde dünyada fazla yağış alan bölge Hindistan'daki Mawsynram bölgesi.
Kentte kışın -30 °C'ye kadar düşen ve yazın da 41 °C'yi aşan hava sıcaklıklarına rastlanır. Kuytuluğu yüzünden ülkemizin en az yağış alan yörelerimizden biridir. Özellikle yarı kurak iklime sahip olması bitki örtüsü Doğu Anadolu'nun tipik bitkisel örtüsü olan bozkır olmasına yol açmıştır.
Yağış grafiğimize baktığımızda temmuz ayında yağış miktarının diğer aylara göre azaldığı; ekim, kasım ve aralık aylarında ise yağış miktarının diğer aylara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. En yüksek ortalama yağış 115,8 mm ile ekim aylarında düşmektedir.
Kıyı Ege bölümünde yağışlı mevsim Eylül sonu ve Ekim aylarında başlar. Yağış miktarının en yüksek oranlara ulaştığı zaman çoğunlukla Aralık ve yer yer Ocak-Şubat aylarıdır.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar.
Yani 1 mm yağış = 1 kg/m^2 dir. Aynı periyot içinde, verilen dönemdeki toplam yağış miktarının verilen dönemdeki yağışlı güne bölünmesiyle elde edilen her bir yağışlı gün için ortalama yağış miktarı için kullanılan terimdir.
1.Ekvatoral İklim:
– Yıllık sıcaklık farkı 3-4°C'nin altındadır. – Yıllık yağış 1500-3000 mm arasındadır. – Konveksiyonel yağışlar meydana gelir. – Bağıl ve mutlak nemin en fazla olduğu iklim bölgesidir.
Rize, güneyden kısa mesafede yükseltisi 3000 m'yi bulan Rize Dağları ile çevrelenmiştir. Rize gerisindeki oroğrafik yapı nedeniyle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bol yağış bırakmaktadır.
Rize'de yağış her mevsime dengeli olarak dağılmakta olup kurak mevsimi yoktur. İlde en az yağış ilkbaharda, en çok yağış sonbaharda görülür. Nem oranı her zaman %75'in üzerindedir.
Zülkif Dağlı, “Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve en gelişmiş kenti olan Samsun; sanayiden tarıma, lojistikten sağlığa öne çıkan tüm alanlarıyla bölgenin cazibe merkezidir.
KARADENİZ'İN KALBİ TRABZON.
460000 km2 alan kaplayan, doğu-batı uzun ekseni 982 km, kuzey-güney ekseni 267 km olan Karadeniz'in en derin yeri Sinop kuzeyine düşen kısımda 2234 m'dir. Kuzeybatı kesimin- de 800 m altında oldukça sığ derinlikler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri