Çotanak: Fındık demeti, kümesi.
Fındık sözcüğü, Antik Çağda Karadeniz' in adı olan "Pont Exinus" tan türetilen "pontik" sözcüğünden meydana gelmiştir. Plinus da, Pontos kıyılarından getirildiği için, fındığa "Pontos cevizi" denildiğini kaydetmiştir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Ülkemizde en iyi Karadeniz Bölgesinde yetişir. Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
3. Foşa Fındığı: Daha çok Trabzon yöresinde yetiştirilen iri ve gösterişli bir fındık çeşididir. Kabuğu kızım tırak-kahve renkte ortalama 1.20 mm. kalınlıkta ve orta derecede settir.Ortalama17.87 mm. uzunluk ve 18.37 mm. genişlikte kabuklu meyveye sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Sinonimi; Delisava, Gök fındık ve Göv (Göğ) fındıktır. Genellikle Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Sinonimi; Yomra ve Boyhane'dir. Trabzon ve Düzce'de yaygın olarak yetiştirilmektedir.
En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Giresun Fındığı - Giresun
Giresun, fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan ildir.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
Gavsun, Taze fındık tanelerini saran yeşil kabuğun adı olup, gavsun (Giresun), kavsul (Giresun), gavsuk (Şalpazarı) ve kavsuk formları kaydedilmiştir.
Karadeniz bölgesi içerisinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illerinde fındık üretimi yapılmaktadır. Türkiye içerisinde TÜİK verilerine göre en çok fındık üretimi yapan ilimiz Ordu olmakta ve peşinden de Samsun ve Giresun gelmektedir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar. Bu ülkeleri Fransa 23 bin ton, Kanada 15 bin ton ve Çin 11 bin ton ile izlemektedir. Türkiye'nin 2019/2020 üretim sezonunda fındık ihracatı 731 bin ton olup, bir önceki sezona göre %23 oranında artış göstermiştir.
GİRESUN KALİTE FINDIK NEDİR? Giresun ilinin tamamında yetiştirilen tombul fındıklar ile az çok Giresun kalitesi özelliği taşıyan Trabzon ilinin Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetiştirilen tombul fındıklardır. Dünyanın en üstün özellikli fındıklarıdır.
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Hem ülkemizde hem de Ordu ilinde fındık üretim miktarı yüksek olmasına karşın, birim alandan elde edilen toplam ürün miktarı diğer ülkelerle ve diğer şehirlerle kıyaslandığında verimi oldukça düşüktür.
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir. Ordu fındığının tescili, üreticilere ve tüketicilere birçok fayda sağlar.
girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
birlikte, ekonomik anlamda Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Kocaeli, Artvin, Kastamonu, Bartın, İstanbul, Rize, Sinop, Bolu ve Tokat illerinde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri