Tavuğun pişmeden yıkanmasının zararlı mikroorganizmaları öldürmeyeceğini belirten Prof. Dr. Artık, "Tavuk etinin yıkanmasına gerek yoktur.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Peki, tavuk neden yıkanmaz? Hem USDA, hem İngiliz Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tavuğun yıkanmamasını tavsiye ediyor. Çünkü tavuğu yıkamak, tavuktaki zararlı bakterileri mutfaktaki diğer yiyeceklere veya mutfak eşyalarına yayabiliyor.
Hatta doğrama aşamasında kesme tahtasına bile bulaşabiliyor. Bu sebepten dolayı tavuk eti pişirmeden önce yıkanmamalı ve ayrıca temas ettiği kesme tahtası, bıçak gibi eşyaların ve ellerin iyice yıkanması gerekiyor.
Peki bu doğru mu? Uzmanlar, pişirilmeden önce tavuğun yıkanmaması konusunda vatandaşları uyarıyor. Bu uyarıyı yaparken de tavuk üreticisi firmaların tavukları kesimden sonra ambalajlamadan önce yıkama işlemini yaptıklarını vurguluyor.
İlgili 42 soru bulundu
Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır. Bu bakteriler, piliç pişirildiğinde zararsız hale gelir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Cevap: Tavuk kesilip, tüylerini dökmek, yolmak için, karnı yarılmadan, kaynar suya konursa necis olur. Ebüssü'ûd efendi fetvasında buyuruluyor ki: “Bir tavuk boğazlanıp içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır.
Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz.
Çünkü tavukta bulunan bakteriler yıkamayla ölmüyor aksine yıkandığında bakteriler etrafa daha çok yayılıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu da "Gıda güvenliği uzmanlarımız tavuğun yıkanması halinde etrafa ve diğer yiyeceklere patojenler saçtığından, tavuğun yıkanmamasını öneriyor" diyor.
Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz. Tavuğun buzunu çözmek için pratik yöntemlerden biri olan su dolu kase için tavuğu tamamen suya batırmanız gerekmektedir.
Köy tavukları marketlerde satılan tavuklardan daha uzun sürede pişer. Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre kırmızı eti yıkadığınız zaman bakterileri yok etmek yerine onları daha çoğaltmış oluyorsunuz. Bu yüzden kırmızı eti yıkanmaması daha doğru olur. Uzmanlara göre eti güvenli bir biçimde tüketmek ve tüm bakterilerin yok olmasını istiyorsanız doğru ısıda pişirmeniz yeterlidir.
Tavuğun kanatlarını ve bacaklarını gövdesine mutfak ipiyle bağlamak tercihe bağlıdır. Bazılarına göre bağlamak, tavuğa piştiğinde daha güzel ve dağılmamış bir görüntü verir.
Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır. Ancak, tavuğu saklayacaksanız, sirke ve limon suyu ile yıkadıktan sonra iyice temiz su ile durulayın.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
İmren markalı tavuk ve hindi ürünleri Gimdes helal belgelidir. Bim marketlerden temin edebilirsiniz.
Marketlerde satılan hazır tavuklar islami usullere göre kesilmişse bunları tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur. Fakat kesin olarak islami usullere göre kesilmediğinden emin olduğumuz markalar varsa bunları tüketmek haram olur. Bunun için de helal sertifikası bulunan ürünleri tercih etmek gerekir.
Çiğ ette insan sağlığına zararlı,patojen dediğimiz bakteriler var. Bunlar yıkama esnasında çevreye (diğer ekipmanlara, tezgaha, kesme tahtasına) bulaşıyor.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Tavuğun derisinin altına kullanılan baharat ve yağ muhakkak yerleştirilmelidir. El ile hafifçe deri ve tavuk arasına girilmeli, sosu sürecek alan açılmalıdır. Tavuğun büyüklüğüne göre 150-180 C derece aralığında, iç sıcaklığı 82 C derece olana kadar pişirilmelidir.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri