Çanakkale Boğazı'nın uzunluğu ise 61 kilometre olup, en dar yeri 1200 metre en geniş yeri 7400 metredir. Boğazlar üzerinde ilk Türk hâkimiyeti, 1353'de Türklerin Çanakkale Boğa- zı yoluyla Rumeli'ye geçmeleriyle başlamıştır.
Alanın Tanımı: Dünyanın en önemli suyollarından biri olan Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ile birlikte Karadeniz ve Marmara'yı Akdeniz'e bağlar. Boğazın en geniş yeri 5 bin 800 metre, en dar yeri 1250 metre ve en derin yeri 106 metre, uzunluğu ise 65 kilometredir. Boğazın güneyi kıvrımlı tepelerle kaplıdır.
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1,2 kilometre (0,75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3,7 mi) genişliğindedir.
Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birleştiren İstanbul boğazı'nın yaklaşık uzunluğu 30 km.dir. Genişliği ise yer yer değişmekle birlikte en dar yeri, Rumeli Hisarı ile Anadolu Hisarı arasında olup yaklaşık 698 metre ve en geniş yeri 3 bin 500 metreyi bulmaktadır.
Genel olarak NE-SW doğrultulu olan Boğaz'ın en dar yeri 700 m, en geniş yeri ise 3000 m'dir. Ortalama derinliği -50 m olan Boğaz'da en derin yer -110 m olup. Marmara Denizi'ne bağlandığı yerde -40 m'lik bir derinliğe eriştiği görülmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Çanakkale Boğazı'nın en derin bölgesi, Kuzey Ege Denizi'nde ve Gelibolu Yarımadası'nın güneydoğusunda yer alan Nara Burnu yakınlarında bulunur. Bu bölgede deniz seviyesinden yaklaşık olarak 100 metreye kadar inen derinlikler görülebilir.
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi
I.Murad döneminde Anadolu kıyılarının tamamı Osmanlı hakimiyetine geçmiş, fakat Boğaz'ın tamamen kontrolü Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethinden sonra, Boğaz'ın en dar yerine 1462'de inşa ettirdiği kalelerden sonra gerçekleşmiştir.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il.
Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunan Çanakkale, Türkiye genelinde iki denize komşu olan 6 il arasında yer almaktadır. Çanakkale; 2019 yılı verilerine göre 540.662 olan nüfusu ile Türkiye nüfusunun %0,65'ini oluşturmaktadır.
Ortada Marmara Ereğlisi ile Kapıdağ Yarımadası arasında yer alan Marmara Ereğlisi Çukuru'nun derinliği 1.390 m.'dir. Bu çukur aynı zamanda Marmara Denizi'nin en derin noktasını oluşturur.
İstatistiki kavramlar ve tanımlar: Türk Boğazları: Gemi Trafik Hizmetlerinin sunulduğu coğrafi alan olarak Türk Boğazları; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Egemenliğinde 37 Mil uzunluğunda Çanakkale Boğazı, 110 Mil uzunluğunda Marmara Denizi ve 17 Mil uzunluğunda İstanbul Boğazı'ndan oluşmaktadır.
Marmara Denizi, yaklaşık 11500km2 yüzey alanına sahip küçük bir iç deniz. Bu denizin, yaklaşık üst 20 metresi Karadeniz kökenli düşük tuzluluktaki (24 +/- 3 psu) sulardan oluşurken alt sularını daha tuzlu (yaklaşık 38,5 psu) ve yaklaşık 14,5oC'deki Akdeniz suları oluşturur.
Dünyanın En Derin Noktası: Mariana Çukuru
Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor.
Dünyadaki Denizlerlerin İsimleri ve Yerleri
Dünya üzerinde büyük ve küçük birçok deniz bulunur. 5 büyük okyanusun bulunduğu dünyada en büyük olanı Pasifik okyanusudur. En derin denizi de yine Pasifik olarak bilinir. Burada bulunan Mariana Çukuru dünyadaki en derin alan olarak kanıtlanmıştır.
ÇANAKKALE'nin ANTİK TARİHİ
Dardanelles ve Hellespontos Çanakkale'nin bilinen en eski adları. Dardanelles Troya'nın mitolojik atalarından Dardanos'tan türetilmiş..... Antik Çağ'daki adı Hellespontos ise mitolojiye dayanıyor.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
İstanbul Boğazı'ndan geçen yıl 8 bin 745'i tanker olmak üzere 45 bin 529 gemi geçiş yaparken, Çanakkale Boğazı ise aynı dönemde 9 bin 250'si tanker olmak üzere 43 bin 582 gemi tarafından kullanıldı. İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen yıl 89 bin 111 gemi geçti.
Çanakkale, Ege Denizi'ne bağlıdır. Çanakkale Boğazı ise Ege Denizi'ni Marmara denizine bağlamaktadır. Boğazın uzunluğu 61 kilometre, en dar yeri bin 200 kilometre ve en geniş yeri 7 bin 400 metredir. Çanakkale Boğazı tarihi ve stratejik açıdan da önemli bir yere sahiptir.
Karadeniz ve Ege Denizi'nin yükselmesi ile oluşan su yüksekliği bu akarsu vadisinin sular altında kalmasına yol açtı. Buna bağlı olarak Ege Denizi ile Karadeniz birbirine kavuştu ve arada kalan bölgenin su ile dolmasından dolayı İstanbul ve Çanakkale Boğaz'ları meydana geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri