Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Bu sayede ağızdaki oluşan yaralara da fayda sağlar. Gün içerisinde daha zinde ve enerjik olmayı sağlar dolayısıyla genelde sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Genellikle sulandırılarak tüketilen karadut özü, kurabiyelerde ya da tatlılarda jöle olarak da tüketilebilmektedir. Tek başına da sıcak ya da isteğe bağlı olarak soğuk da tüketilebilen karadut özü meyve salatalarının üzerinde de hem lezzet vermesi hem de fayda sağlaması açısından tercih edilmektedir.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan kişiler günde 1 su bardağı karadut tüketebilir. Veya 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından yararlanmanızı sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
Sindirim sistemini dengeleyen ve düzenli çalışmasını sağlayan Karadut suyunun fazla tüketilmemesi gerekir. Çünkü içerisinde bulunan sorbitol, şeker hastaları için ideal bir tatlandırıcı olsa bile bağırsaklarda gaz, sancı, ishal ve şişkinlik oluşumuna neden olabilir.
Antioksidan ve yüksek potasyumdan ötürü şeker hastalığına karşı koruyucu bir meyvedir. Karadut anemi hastalığı olarak bilinen kansızlığa karşı faydalı olan bir meyvedir. Içerdiği kalsiyum ve demir sayesinde kişide kan miktarının artmasına ve kanın sulanmasına yardımcı olur.
İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.
Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir.
Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.
🌟Dut Nasıl Muhafaza Edilir? ezilmelerin de önüne geçmiş olursunuz. bölmesine koymak sureti ile bekletmelisiniz. pekmezi veya dut reçeli yaparak da saklayabilirsiniz.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor...
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır. Antibiyotik özelliğiyle, kalp krizinin meydana gelmesinin önüne geçici etkilere sahiptir.
Karadut meyvesi vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar. Karadut şekeri glikoza dönüştüren ve böylece hücrelere enerji sağlayan karbonhidratlar içerir.
Dışkı katrana benzer ve pis kokuludur. Demir tedavisi, pancar, ıspanak, karadut gibi yiyecekler de dışkıyı siyah yapabilir.
Uyku düzensizliği veya uykuya dalma problemlerinde etkili olan karadut şurubu uyumadan evvel tüketilirse rahatlatıcı etkilere sahiptir.
Dut kurusu antioksidan kaynağı olarak bilinir. Günde bir avuç kadar dut kurusu tüketmek vücut direncinizi artırır. Ek olarak dut kurusu metabolizma hızınızı artırarak kilo vermenize yardımcı olur. Vücuttan ödem atılmasını da sağlayan dut kurusu, bu sebeplerle diyet listelerinde sıklıkla önerilir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Karadut şurubunun faydaları
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle şişkinlik hissettiğiniz öğünlerin ardından rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ilık bir şekilde tüketildiğinde özellikle öksürüğe ve boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olur.
böğürtlen vahşidir, karadut ve ahududu yetiştirilir. böğürtlene kırlarda sık rastlanır, ege'de çok karadut ağacı vardır, ahududu sadece bursa-cumalıkızık'ta yetiştirilir. böğürtlen kırmızı, küçük ve yuvarlak bir toptur, karadut minik taneciklerden oluşmuş bordo bir mekik, ahududu ise koyu pembe tanecikli ve toparlaktır ...
Karadut suyu kalorisi 100 gram başına 47 kaloridir. Oldukça düşük bir kaloride olması kilo aldırmamasına neden olur.
Modern tıpta dutun tek kullanımı karaduttan elde edilen şuruptur (Grieve, 2002). Karadut şurubu garga- ra olarak ağız ve boğaz hastalıklarına, özellikle de be- beklerde pamukçuklara karşı uygulanır. Karadut kök ve gövde kabukları idrar söktürücü ve tenya düşürücü ola- rak bilinir.
Dut kurusu, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilir ve kabızlık sorununu önleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri