Arapça kökenli bir sözcük olan ahiret, sonraki alem, bir sonraki yaşam anlamına gelir. İslam'a ve diğer semavi dinlere göre kıyametin kopması ile birlikte dünya ve evren yok olacaktır. Sonrasında ise tüm ölüler diriltilecek ve insanların sonsuza kadar cennet veya cehennemde kalacakları ahiret hayatı başlayacaktır.
“Ölümden önce olan her şeye dünya denir. Bunlardan, ölümden sonra faydası olanlar, dünyadan sayılmaz, ahiretten sayılırlar. Çünkü dünya, ahiret için tarladır.
“Arz” kavramının yerine yaygın olarak kullanılan “dünya” kavramı ise Kur'an'da, hadislerde ve diğer kaynaklarda insanını ölümden önceki hayatını ifade etmektedir.
İslami bir terim olarak, öbür dünya, ölümden sonraki hayat anlamında kullanılır. Buna göre dünya, canlıların yaşadığı ilk alem, ahiret ise son alemdir. Ahiret gününe iman, Allah'a iman esasından ayrı düşünülemez. Çünkü Allah'a iman etmek onun bildirdiği hakikatlere de iman etmeyi gerektirir.
Ahiret (Arapça: الآخرة, romanize: al-Ākhirah) veya ahret, İslam termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim. Ahiret, Kur'an'ın İslamî eskatolojinin önemli bir parçası olan Ahiret Hesaplaşması ile ilgili bölümlerinde defalarca bahsedilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Ahiret kavram olarak, öbür dünya, ölümden sonraki hayat demektir. Kur'an'da sık yer alan bu kavram, bazen “yevmü'l-ahire-ahiret günü, darü'l-ahire-son yerleşim yeri” şeklinde ifade edilmektedir. Terim olarak ahiret: Ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam edecek olan bir hayattır.
Dünya hayatı Kur'an'da genellikle âhiret hayatı ile birlikte anılmış, bazan ikisi arasında karşılaştırma yapılarak âhiret hayatının üstün olduğu belirtilmiştir. Kur'an'a göre, âhiret için amelleri engellemeyen ve aksatmayan dünya hayatı meşrû bir nimet, hatta saadettir.
Dünya hayatından sonraki ölümsüz hayatı, sonsuzluk âlemine ait farklı aşama ve durumları ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.
İnsandaki bu ruhun ölümsüz olduğu ve insan öldüğünde bedeninden ayrılarak öbür alem veya ahiret olarak adlandırılan bir yere gittiği inancı kabul edilir. Bu yerin adı, batıda limbus olarak adlandırılan berzah alemidir.
DÜNYA HAYATI: İnsanın doğumundan ölümüne kadar yaşadığı süre, ömür. İnsan bu sınırlı hayatını dünyada geçirir; orada yaratıcısı tarafından sunulan nimetlerden faydalanır.
1 “Dünya: 1.Güneş sistemine bağlı gezegenlerden yer yuvarlağı. 2.Yaşadığımız âlem, yeryüzü.” Komisyon, Örnekleriyle Türkçe Sözlük, Milli Eğitim Bakanlığı, I-IV, Ankara, 1995, I, 745 vd.; “Arz: 1.Toprak, yer, zemin. 2.Dünya, yeryüzü, yer küresi.” A.g.e., I, 149. “Dünya: 1.Yeryüzü, yaşadığımız âlem.
Kulluk etmek Allahı zat ve sıfatlarıyla tanımak ve Ona ibadet etmektir. Mülk Suresinde ise yaratılış amacımızın salih ameller işlemek olduğu ifade edilmektedir. Dünya hayatında yaşam amacımız Allahın razı olduğu bir kul olarak yaşayabilmektir. Bunun karşılığı ise ahirette görülecektir.
Doğru kullanım olarak “Ay'ın Kütle Çekimi” benzeri ifadelere ihtiyaç vardır ve kütle çekimi terimi yaygın olarak kullanılmadır. TDK Türkçe Sözlük içerisinde Dünya ise yine astronomi terimi olarak ve özel ad statüsünde Yer ile eşanlamlı olarak bulunmaktadır.
- Ona yükselmek ne demektir? Allah katında bir gün insanların dünyadaki günlerine göre 50.000 senelik bir zamandır.
Yüce dinimiz İslam, ruhla beden, dünya ile ahiret arasında sağlam bir denge kurmuştur. Kur'an'da Ümmeti Muhammed her türlü aşırılıklardan uzak; orta ümmet olarak vasıflanmaktadır. [2] Müslüman, ahiret hayatını unutup dünya hayatına dalmak suretiyle dünyevileşmemelidir.
Dünya ile ahiret, doğu ile batı gibidir ki, birine yaklaşan, ötekinden uzak olur. Bir kimse ibadetini yapmaz ve geçiminde Allâh-ü Teâlâ`nın emrini gözetmezse, dünyaya düşkün olmuş olur ve dünyada onu daima meşgul eder. Yüce Peygamberimiz (sav) “Dünya, ahiretin tarlasıdır” (Buhârî, Rikâk, 3) buyurmuşlardır.
Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Kabir hayatı insanların ölümünden sonra dünya ve ahiret âlemi arasında geçici bir süre devam ettirdikleri devre olup ‚kabir hayatı‛ veya ‚berzah âlemi‛ şeklinde isimlendirilmiştir.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Berzah, sözlükte “iki şey arasındaki engel, perde ve ayırıcı sınır” demektir. Dinî ıstılahtaki karşılığı ise “ölümden sonra başlayan ve mahşerdeki dirilişe kadar devam edecek olan kabir hayatı”dır.
Ahiret ne demektir? Kıyamet kopup bütün canlılar öldükten sonra yeniden diriliş ile başlayacak olan sonsuz hayata ahiret denir.
Ahiret Alemi
olarak, dünya hayatından sonra başlayıp sonsuza kadar devam edecek ölüm sonrası hayattır.
1) Ölüm 2) Kıyamet ve Yeniden Diriliş 3) Haşr ve Mahşer 4) Hesap ve Mizan 5) Cennet ve Cehennem 1) Ölüm Ahirete geçişin ilk aşaması ölümdür.
Ahiret hayatının 8 aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar, kabir hayatı, sura üflenmesi, haşr ve mahşer meydanında toplanma, amel defterlerinin verilmesi, hesap günü, mizan, sırat köprüsü ve şefaattir.
1) ÖLÜMDEN SONRA İLK DURAK KABİR
Şahsi bir kıyamet olan ferdî ölümle ahiret hayatına doğru yol alan kimsenin ilk durağı kabir ve berzah âlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri