Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Dünyada Paleolitik dönemlerde kullanılmış mağaralar, bu dönemin yalnızca bir bölümüne işaret eden buluntulara sahipken; Karain Mağarası'nda Alt, Orta ve Üst Paleolitik dönemler, kesintisiz biçimde takip edilebilir.
Anadolu ve Trakya için ise, bugüne kadar bilinen 212 Paleolitik yerleşme arasında en önemli buluntu merkezleri Yarımburgaz (İstanbul), Karain, Öküzini (Antalya) ve Üçağızlı (Hatay) Mağaralarıdır.
Karain'de yapılan çalışmalarda 450 ile 500 bin yıl öncesine ait buluntulara rastlandı. Bulgular Karain'in Anadolu'daki en eski yerleşim yeri olduğu iddiasını güçlendiriyor. Karain, bu yüzden arkeoloji dünyası için büyük önem taşıyor.
Karain, Antalya'nın 30 km. kuzeybatısında, Merkeze bağlı Yağca Köyü sınırları içinde, Katran Dağının doğusunda yer alan Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarındandır. 1946 yılından bu yana bilimsel kazıların yapıldığı mağaranın, günümüzden 500.000 yıl kadar önce yerleşke olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Paleolitik yani Eski Taş Çağı, insan elinden çıkan ilk ürünler olan taş aletlerin yapıldığı çağdır. Bu taş aletler, en eski teknolojiyi temsil eder. Paleolitik Çağ insanlarının teknolojileri, çakmak taşı ve diğer işlenebilir taşlardan, ayrıca hayvan kemikleri ve boynuzlardan yapılan aletlerden ibarettir.
Antalya'daki Beldibi, Belbaşı ve Belpınar çalışmaları bu problemlere en güzel örnek ve- rilebilecek buluntu topluluklarını sergilemiş- tir.
MÖ 6.500 civarında, Mezopotamya'da bilinen en eski kentsel yerleşimler kurulur.
Yaklaşık 3.5 metre olan A kesiti, kabaca 11/10.000 yılda depolanmış görünmektedir. Buna göre mağaranın tabanındaki sedimanlar günümüzden 17.000 yıl öncesine tarihlenir. Birikimin sonlanması en üst seviyelerde G.Ö. 9.000'den 6.000'lere kadar uzanan bir seri içinde mezarlık alanı ile sona ermiştir.
Dış duvarlarında kitabe ve nişler bulunan mağarada 35 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmalarında, dişçi aletleri, küçük mala ve fırça yardımıyla çıkarılan dolgu toprak, hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı bölgede, kovalarla 470 basamak aşağıdaki laboratuvara götürülüyor.
Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir.
Karain Mağarası; doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelmiştir. 1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu gösterir.
Karain mağarası; ülkemiz çapında en önemli ve en büyük doğal mağaraların içerisinde yer almaktadır. Mağarada; 1946 senesinden beri sürekli kazılar gerçekleştirilmektedir. Deniz yüksekliği 430 metre olarak belirlenen mağarada yapılan kazılardan ortaya çıkan her şey Antalya ve Karain Müzesinde sergileniyor.
Karain Mağarası; Antalya'nın yaklaşık olarak 30 km kuzey-kuzeybatısında, eski Antalya Burdur karayoluna 5-6 km uzaklıkta bulunan Yağca Köyü'nün sınırları içindeki Şam (Çam) Dağı'nın Akdeniz'e bakan kalkerli sarpça yamaçlarında yer alan Çadır Tepesi içine oyulmuş doğal bir mağaradır.
Karain magarasi gorulmeye deger bir doga harikasi ama ne zaman gittiginize bagli. Magaraya ulasmak icin yaklasik 400 merdiven cikmaniz gerekiyor.Magara yaklasik 100 m2 lik bir alani kapliyor.Sicak bir zamanda ve cocuklu iseniz ya da yaslilarla seyahat ediyorsaniz hic tavsiye etmem.
Yapılan çalışmalarda Yarımburgaz'da Paleolitik Çağa ait önemli belgelerin bulunduğu kanıtlanmıştır.
Milattan önce 17,000-15,000'e dayanan bu sanat, üst Paleolitik döneme aittir ve o dönemde bölgede yaşayan insanların yetenekli elleri tarafından yapıldığı çok açıktır.
Kahramanmaraş'ta bir mağara duvarında eski taş çağına (paleolitik dönem) ait aşı boyasıyla yapıldığı düşünülen, insan yaşamına ilişkin tasvirlerin yer aldığı panoramik resimler ile yontma taş ürünleri bulundu.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Çayönü, avcı-toplayıcı halkın yerleşik hayata geçerek tarımla uğraşmaya başladığı aynı zamanda hayvancılığa devam ettiği tarihteki ilk yerleşik köy olma özelliğine sahiptir. Madencilik tarihi bakımından da oldukça önemli bir yer olan Çayönü, bakırın ısıtılarak şekillendirildiği ilk yer olduğu kabul edilmektedir.
Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunur.
Byzantion ve oligarşi dönemi (MÖ 667 - MÖ 476)
Bugünkü İstanbul'un temelleri MÖ 7. yüzyılda atılmıştır. "Byzantion" şehri Megaralılar tarafından MÖ 667'de tarihi yarımadanın doğusunda, Sarayburnu civarında kurulmuştur.
1919 yılında keşfedilen, Türkiye'nin en büyük giriş ve galerisine sahip Kocain Mağarası, Döşemealtı ilçesine bağlı Ahırtaş Mahallesi'nde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri