Karakovan balının rengi, balmumunun içeriğine ve toplandığı bitki çeşitlerine bağlı olarak koyu kahverengi veya siyahımsı olabilir. Bu bal, yüksek antioksidan ve polifenol içeriği nedeniyle diğer ballardan farklı bir besin değeri sunar.
Kara Kovan Balının Rengi Nasıldır? tercih edilenleri rengi beyaz olanlarıdır.
Balın rengi üretildiği dönem ve çiçek türlerine göre açık sarı veya koyu sarı olabilmektedir. Üretim sezonu bittiğinde satışa uygun olan ballar tek tek seçilip kalan ballar kışın arılara yedirilmek üzere ayrılmaktadır.
Karakovan balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği balın yapılış şeklidir. Bununla birlikte tadı, kokusu ve tüketimi de onu farklı kılar. Balın yapıldığı kovan suni değil tamamen arının kendi yaptığı doğal kovandır. Kütük içerisinde kullanılan balmumu yine arının kendi yaptığı doğal balmumudur.
Renk ve Kıvam
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
İlgili 25 soru bulundu
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Doğal ortamda üretilen ve yüzde yüz katıksız olarak sunulan siyah bal, diğer ballardan farklı olarak arıların ağaç kovuklarında bir nevi reçine ve çiçeklerden ürettikleri ballardır. Siyah balının arılar tarafından üretim şekli ise çok ilgi çekicidir.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
Karakovan balı, yüksek mineral ve antioksidan içeriği ile bilinir. Ayrıca, balın tadı da diğer bal çeşitlerine göre daha yoğun ve aromatiktir. Karakovan balı, doğal ve organik üretim yöntemleriyle elde edildiği için sağlık için de faydalıdır.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Baldaki katkı maddeleri, kimyasallara maruz kalıp kalmadığı yalnızca labaratuvar ortamında analiz edilerek öğrenilebilmektedir. Fakat hakiki petek balını diğer ballardan ayıran bazı özelikler de mevcuttur. Bunlar; Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir.
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
Karakovan Bali; temel petek ilavesi yapılmaksızın, arıların kendi ürettikleri balmumundan oluşturdukları petek gözlerini bal ile doldurduktan sonra, peteklerin üzerlerinin sırlanmasıyla oluşan bal çeşididir. Karakovan Bali balımız; Karadeniz yaylalarından temin edilmektedir. Karakovan Bali'nin ortasında balmumu yoktur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Göz sağlığı için çok önemlidir. Göz enfeksiyonlarını ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
İstanbul, Bursa. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, Kazdağlarının endemik bitkilerinden ve meşe palamudu ağacının akıntısından beslenen arılardan elde edilen siyah balın, kanser hücrelerini öldürme özelliğini ortaya koydu.
Bunlar, beyaz, kırmızı ve siyah bal olarak adlandırılır. Pamuk ve arı sütü balı gibi ürünler beyazken çiçek özüyle işlenenler kırmızıdır. Ancak gıda, çam ve meşe gibi sadece salgıdan elde ediliyorsa siyah renkli olur.
BLACK EDITION – KAZDAĞLARI SİYAH BAL; 3 yıl üst üste Amerika Uluslararası Bal Yarışmasında "Koyu Bal" kategorisinde dereceye giren Ödüllü Balımız...
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
- Su ile yapılan bal testi: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ilave edilir. Bal, kendi formunu koruyorsa hakiki, su içinde çözünüyor ve dağılıyorsa sahtedir. - Akışkanlık testi: Balı uzattığınız zaman kesik kesik akıyorsa sahte, ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa hakikidir.
Hakiki balın kıvamı koyudur, akışkandır ve boğazda hafif bir yanma hissi bırakır. Ayrıca bilinenin aksine gerçek bal şekerlenir ve donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri