Huy / mizaç / fıtrat = doğuştan gelenler; Karakter / kişilik = sonradan kazanılanlar.
Kısaca, insanın duygulanım ve coşkularının bütünü olarak tanımlanabilen huy ya da mizaç, kişiliğin sadece bir yanını ya da bir öğesini oluşturmaktadır. Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir.
Açıklama: huy:- insanın yaradılış ve ruhsal özelliklerinin, kendine özgülüklerinin tümü. -içgüdü durumunu almış, vazgeçilemeyecek alışkanlık. yaradılış: -bir kimsede doğuştan bulunan vücut ve ruh özelliklerinin, doğal yeteneklerin tümü.
Huy veya mizaç psikolojide içe veya dışa dönüklük gibi bireyin kişiliğini ifade eden sıklıkla öğrenilmişten ziyade doğuştan geldiği kabul edilen davranışlardır. Mizaç için pek çok sınıflandırıcı şemalar geliştirilmiş olsa da akademik olarak genel bir fikir birliği yoktur.
Mizaç tipi yaşam boyu değişmez.
İlgili 42 soru bulundu
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Huy / mizaç / fıtrat = doğuştan gelenler; Karakter / kişilik = sonradan kazanılanlar. Tüm bu bilgileri aktarınca, insanlarda ortak huy ve yine ortak karakter özellikleri olduğunu söylemek gerekiyor.
Kişilik hayat boyu değişir ve yaşanan deneyimlere bağlıdır. Bu evrim, biz farkında olmadan gerçekleşir. Terapi yöntemleri bazı olumsuz özellikleri zayıflatabilir, olumlu özellikleri ise güçlendirebilir.
Mizaç - Kişilik Kuramı
Son zamanlarda en çok desteklenen görüş, insanın belli genetik özelliklerle, belli eğilimlerle dünyaya geldiği ve sonra çevrenin bunu etkilediğidir. Yani insanın kişiliği ne tamamen doğuştan gelir ne de tamamen sosyallik, öğrenme, aile vb dışsal faktörlere bağlıdır.
Anlatmış olduğumuz bilgilere göre Demevi, Balgami, Safravi ve Sovdavi olmak üzere 4 temel mizaç vardır. Mizaç ilmi hayatımızın her alanında önemli olan ve yaşantımızı şekillendirmek için ihtiyaç duyduğumuz en önemli özellikleri barından ilimdir.
(İnsan huyunu değiştiremez. Çünkü yaratılıştaki huy devam eder) hadis-i şerifi, yaratılışta olan huyların değişmeyeceğini gösterir. Fakat, (Huyunuzu güzelleştirin) (Herkes, Müslümanlığa elverişli olarak dünyaya gelir.
Kötü huy peyda etmek, hırçın olmak. 2. Darılmak, gücenmek.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hilkat kelimesi halk sözcüğünden türetilmiştir. Halk etmek yoktan var etmek manasına gelirken hilkat ise yaradılış demektir. Doğuştan gelen fıtri özellikler için de aynı sözcük kullanılır.
Benimsediği, kendisi ile bütünleştirdiği değerleri ilgili durumlarla karşılaştıkça kendine özgü biçimde uygular. Bu tür davranışlarda ve karakter özellikleri arasında tutarlılık vardır. Örneğin insan, hem dürüst, hem yalancı olamaz. Benimsenen değerlerle davranışlar arasında uygunluk varsa kişi karakter sahibidir.
Dürüstlük, hoşgörü, sabırlılık gibi özellikler karakter özelliğidir. Zeki, yetenekli, coşkulu, içe dönük, otoriter, kavgacı, girişken gibi özellikler kişilik özelliğidir.
Karakter teorisi, psikolojide kişilik teorisi için bir yaklaşımdır. Bir kişinin sahip olduğu kişilik ve bireysellikler arasında fazlaca çeşitlemek için tipik olarak başvurulan duygular, düşünceler ve davranış kalıplarını içerir.
ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ DOĞUMLA BAŞLAR
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
O insan yalan söylemez, aldatmaz, işten ve sorumluluktan kaçmaz, doğru ve dürüst bir insandır, sözünde durur, sözüne güvenilir, çıkarları için onuruna leke sürdürmez. Yüksek etik değerlere sahiptir. Sağlam karakterli insanlar gizli de olsa açık da olsa vicdan sahibi oldukları için dürüst davranırlar.
Bir kişi ya da topluluğun öne çıkan özelliklerine karakter denir. Karakteristik özellikler olumlu ya da olumsuz olabilir.
Psikoloji literatüründe çocuğun temel olarak kişiliğinin oturduğu ve genel anlamıyla oluştuğu yaş aralığı, 5-6 yaş olarak kabul edilir. Bu yaşa kadar olan yaşantı içerisinde çocuklar, konuşmaya ve yürümeye başladıkları andan itibaren pek çok şeyi kişiliklerine katmaya başlar.
İnsandan insana hayatın zorluklarına yaşam tarzına göre değişir ama bir bayanda kişilik tam olarak 22-25 yaş civarı erkekte ise 25-28 yaş civarı oturur.
İnsan gerçekten kendisini değiştirebilir mi yoksa değişim tamamen imkansız mıdır? Değişmek zor bir süreçtir fakat imkansız değildir. Değişimi etkileyen bir çok faktörden söz edilebilir. Bunlar arasında, kişilik yapısı, aile yapısı, çevre, olumlu ya da olumsuz yaşam olayları, biyolojik faktörler vs. sayılabilir.
Eğitim alanı içerisinde “Karakter”, bireyin düşünsel, duyuşsal, toplumsal ve etik alanlarda olumlu gelişim özelliklerinin tamamını kapsar. Bireyin öznelliğini ve özgeliğini de ifade etmektedir.
Hayhuy etmek gürültü çıkarmak demektir. Çalgılı zikir ibadet olmaz, hayhuy olur, haram olur, küfür olur. Haydan gelen huya gider, kolayca kazanılan şeyler, kolayca elden çıkar demektir. (Hay da, huy da Allah'tır, Allah'tan gelen Allah'a gider) demek yanlıştır.
Mizaç, kişiliğe doğuştan getirilen özelliklerdir. Örnek olarak; içedönük-dışadönük olmak, ağırkanlı-tez canlı olmak gibi özellikler doğuştan getirilir. Karakter, kişiliğin aile, toplum, kültür gibi etkileşimler sonucunda oluşan özellikleridir. Kişiliğin ahlaki yanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri