Özet: Karamanlılar, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yoğun olarak Orta ve güney Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türklerdir. 1924 yılında Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi sonucunda, Yunanistan'a gönderilen Karamanlılar, bugün neredeyse asimile olmuşlardır.
Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır.
Karamanoğulları OĞUZ'ların SALUR boyuna mensuptur. 24 Oğuz boyu şunlardır. 1.Kayı 2.Bayat 3.Alkaevli 4.Karaevli 5.Yazır 6.Döğer 7.Dondurga 8.Yaparlı 9.Avşar 10.Kızık 11.Beğdili 12.Karkın 13.Bayındır 14.Biçene 15.Çavuldur 16.Çepni 17.Salur l8.Eymür l9.Alayuntlu 20.Üreğir 21.Iğdiz 22.Büğdüz 23.Yuva 24.Kınık.
"Orta Anadolu'nun güneyinde yaşamış olan bu Türkmen beyliğinin Oğuzlar'ın Afşar boyuna mensup olduklarına inanılmaktadır. Karaman aşireti XII. yüzyılda Aral gölü doğusundaki Maveraünnehir bölgesinde yaşıyordu.
Şöyle: “Kurtuluş Savaşı öncesinde, Konya Karaman bölgesinden olan İç Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde yaşayan, dinleri Hıristiyan Ortodoks, ırkları Rum, ancak anadilleri Türkçe olan insanlara 'Karamanlı' deniyor. Karamanlılar, 1922'den itibaren mübadelede Yunanistan'a göç ettiler.”
İlgili 31 soru bulundu
Bir iddiaya göre Karamanlılar 11. yüzyılda Anadolu'da, özellikle Toros dağlarına Bizans tarafından yerleştirilen askerlerdi. Kurtuluş Savaşı döneminde Milli Mücadele yanlısı bir tutum sergilemişler fakat dinlerinden dolayı Rum milletinden sayılmışlardır.
Karamanoğulları, son derece zengin olan Türk kültür, dinî geleneğe ve geçmişin mirasına sahip bir beylik olarak tarihteki yerini almıştır. Beyliğin dini yapısı İslam'la bütünleşmiş bulunduğundan kaynaklanmaktadır. Özellikle Anadolu'da yerleşen Beylikler burasını bir Türk yurdu haline getirmişlerdir.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Orta Anadolu ve Orta Anadolu'nun güney bölgesinde 1256'dan 1500'lere, 250 yıllık beylik etmiş bir Oğuz/Yörük Beyliği.
Karamanlıları Rumca konuşan diğer Ortodoks Hristiyanlardan ayıran en önemli unsur, Karamanlıların Türkçe konuşmaları ve Türkçeyi Yunan alfabesiyle yazmaları idi.
Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Karamanoğulları OĞUZ'ların SALUR boyuna mensuptur.
Karamanoğulları Beyliği Afşar boyunun Karamanlı kolundandır.
Anadolu'ya gelen 24 Oğuz boyu arasında yer alan Karamanoğullarının da dahil olduğu Türkmenler, dönemin Anadolu Selçuklu Sultanı tarafından, yukarıda bahsedilen Makedon Sülalesi tarafından Anadolu'ya sürgün gönderilen Kilikya Ermenilerinin yaşadığı coğrafyaya yerleştiriliyorlar.
Karamanlılar, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yoğun olarak Orta ve güney Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türklerdir. 1924 yılında Yunanistan ile yapılan nüfus mübadelesi sonucunda, Yunanistan'a gönderilen Karamanlılar, bugün neredeyse asimile olmuşlardır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Şehir Klasik dönemlerde LARENDE olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak KARAMAN adını almıştır.
İlk olarak 1398 yılında Osmanlı Devleti kontrolüne giren beylik, Ankara Savaşı sonrası yeniden kurulmuş ve 1477 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yeniden Osmanlı Devleti'ne tabi olmuştur. Karamanoğulları Beyliği'nin tam anlamıyla yıkılması ise 1487 tarihinde II. Bayezid döneminde gerçekleşmiştir.
Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu Karaman Bey'den dolayı Laranda (Larende) olan şehir Cumhuriyet döneminde Karaman adını almıştır. 15 Haziran 1989 tarihinde Türkiye'nin 70. ili olmuştur. Karaman İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır.
Anadolu Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat, devletin Akdeniz kıyılarını güvenlik altına almak için Türkmenlerin Avşar boyundan olan Karamanoğullarını Karaman, Ermenek, Mut, Gülnar, Silifke, Anamur, Mersin ve Antalya bölgelerine yerleştirmiştir.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
1071 Malazgirt savaşından sonra Anadolu'ya gelen büyük Türk aşiretleri arasında Uğuz Türkmenlerinden Salur Kabilesi, Kınık boyundan oldukları söylenen Karaman-oğulları, büyük Alâeddin Keykubat günlerinde (616/1214-634/1236) Torosların Ermenek ile dolaylarına yerleştirilmişlerdir.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı “kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "Kocacık"ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal'in baba ta- rafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan "Kızıl-Oğuz yahut "Kocacık Yörükleri, Türkmenleri" nden gelmektedir.
Karamanoğulları Beyliği, Orta Anadolu ve güneyinde iki yüz yirmi iki yıl (1261-1483) hüküm sürmüştür. Türkiye Selçuklu Devleti'nin dağıldığı evrede ortaya çıkan Karamanoğulları, Kilikya'daki Ermenilere ve Anadolu'daki Moğollara karşı mücadele ederek XIII. Asır Türk İstiklal Hareketi'nin önderi olmuştur.
“Karaman Sürgünleri (1467-1474)”.
Karamanoğulları, Anadolu'da Moğolların uyguladıkları şiddet politikaları üzerine sürekli isyan etmiş ve her fırsatta Konya'yı ele geçirmek için uğraşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri