Karaman ilinin iklimi ve bitki örtüsü çeşitlilik arz etmektedir. Bu ilde tipik İç Anadolu iklim türü olan genelde yazları sıcak ve kurak; kışları soğuk ve kar yağışlı karasal iklim yapısı görülmektedir. Bu iklim tipi ilin İç Anadolu Bölgesi'nde kalan kısımlarında görülmektedir.
Karaman'ın merkez ilçe dahil 6 ilçesi vardır. Bunlar: Merkez İlçe, Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir. İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Son yılların yağış ortalaması 350 mm'dir.
Karaman İç Anadolu bölgesinde yer alan turistik, tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir şehirdir. Çevresinde Konya, Mersin, Antalya ve Silifke ile komşu olmaktadır. Antalya'ya yakınlığı sebebiyle güneyinde ılıman bir iklim oluşmaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu sevilen bir şehirdir.
1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur. Karaman'ın merkez, Ayrancı, Kazımkarabekir ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ilçelerinde Akdeniz iklimi görülür.
Karaman'da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput çul v.b.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, doğramacılık, mobilyacılık, biçki-dikiş ve nakış işleri yapılmaktadır. Karaman'ın Taşkale halısı, Ayrancı'nın Koraş halısı ünlüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Hititler döneminde önemli bir askeri ve ticaret merkezi olan kent daha sonra Frigya, Lidya ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde Hıristiyanlığın merkezlerinden biri olan Karaman'a Larenda adı verilmiş ve bu dönemde birçok kilise, manastır ve şapel inşa edilmiştir.
Karaman pahalı mı? Karaman çevresindeki Antalya, Konya ve Mersin gibi illere oranla yaşamak için ekonomik koşulları daha kolay bir şehirdir. Bu Karaman'da iş olanaklarının çok fazla olduğu anlamına gelmez, sadece fiyat açısından ortalama seviyede giderlere sahip olunacak bir şehirdir.
En fazla yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, elma ve kirazdır.
Bundan hareketle Karaman'ın merkez ilçesi hem en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi hem de en kalabalık nüfuslu ilçesiyken Başyayla ilçesi hem nüfusu en az olan ilçesi hem de yüzölçümü en küçük olan ilçesidir.
Karaman il sınırları içeresinde bulunan arazinin üçte ikisi dağlıktır. İlin en yüksek dağı, Sarıveliler ilçesinde bulunan, Orta Toroslardaki Yunt Dağı'dır ve yüksekliği 3227 metredir. Ayrıca, il merkezinin 20 Km. kuzeyinde bulunan Karadağ, 2271 metre yüksekliğindedir. Sönmüş bir volkanik dağdır.
Tipik karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Kış aylarında ısı -21 °C, yaz aylarında +38 °C 'ye kadar yükselir. Bölgede ilk don tarihi Ekim ayı ilk haftası, son don tarihi ise Mayıs ayının ilk haftasında görülmektedir.
Sıcak mevsim 3,3 ay uzunluğundadır ve 7 Haziran tarihinde başlayıp 18 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 26°C üzerindedir. Karaman bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 31°C iken düşük sıcaklık 18°C düzeyindedir.
Karaman, tarıma elverişli arazileri ile zengin tarımsal ve hayvansal üretime dayalı gıda imalat sanayinin merkezi durumundadır. Karaman'da çok sayıda işgücü istihdam eden modern sanayi tesisleri bulunmaktadır. Karaman bisküvi ve çikolata sanayisinde, ülke üretiminde önemli bir yer kaplamaktadır.
2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Karaman'ın nüfusu 260.838 kişi olup 85.279.553 olan Türkiye nüfusunun %0,3'ünü oluşturmaktadır. İller bazında kıyaslama yapıldığında Karaman nüfus bakımından Türkiye'de 67.sıradadır. Karaman'da kilometrekare başına düşen kişi sayısı ise 30'dur.
Karaman'da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır; Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağaraları, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
En önemli varlığı elma. Onu üzüm, kiraz, armut ve erik üretimi takip ediyor. Karaman'da üretilen elma (350-400 bin ton/yıl) Türkiye üretiminin yüzde 20'sine tekabül ediyor. Karaman'da elmanın yanında 40 bin ton üzüm, 10 bin ton kiraz, 5 bin ton armut ve 5 bin tonda erik üretiliyor.
Karaman'ın Göksu'ya yakın 13 köyünde yüzlerce yıldır zeytincilik yapılıyor. Tarımda makineleşmenin, sulama imkanlarının artması ve zeytinciliğe verilen teşviklerle geçmişte ekilmeyen arazilere de zeytin fidanı ekilmeye başlandı.
Karaman'ın toplam yüzölçümü 885.100 hektar'dır. İlimiz arazilerinin % 37,66 si tarım arazileri, % 22,23 ü çayır mera arazileri oluşturmaktadır. İlimizin 329.286 ha' lık alanında bitkisel üretim yapılmaktadır. Bitkisel üretim yapılan bu alanların % 79.91 tarla bitkilerine tahsis edilmiştir.
04 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 133 mahalle ve ayrıca 158 köy vardır.
Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Karamanoğulları OĞUZ'ların SALUR boyuna mensuptur.
Özet: Karamanlılar, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yoğun olarak Orta ve güney Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türklerdir.
Karamanlıların kökenlerinin, dilsel olarak Türkleştirilmiş Bizans Rum nüfusunun kalıntıları olduğu ve aslen Türk fetihlerinden sonra bölgeye yerleşen Hristiyan Türk askerleri oldukları tartışmalıdır. 1923'teki Türk-Yunan Ahali Mübadelesi ile Yunanistan'a gönderilmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri