Beyaz leblebi, hammaddesi nohut olan, en faydalı ve lezzetli yemişlerin arasında bulunmaktadır. Genel olarak nohudun yüksek ısıda işlenmesi neticesinde çerez tabaklarımızda yerini alan beyaz leblebiler, ısıtma ve kavurma işlemlerine tabii tutulması neticesinde beyaz rengini almaktadır.
Sarı leblebi, faydalı besin maddeleri içeren sağlıklı bir atıştırmalıktır ve birçok açıdan faydalar sağlayabilir. İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Beyaz leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen beyaz leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Midedeki asit oranını dengeleyen beyaz leblebi, mide ekşimesi ve yanmasına iyi gelmektedir. Kemik sisteminin gelişimini sağlayan beyaz leblebiyi, henüz gelişim çağında olan çocuklar mutlaka tüketmelidir.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir. Tabi, beyaz leblebinin şekerle süslenmiş olanları diyet için tercih edilmemelidir. Zayıflatır olanı sade çeşitleridir.
Bu gelenek yıllardır devam etmektedir. Leblebi birçok türde reyonlarda yer alır. Sarı leblebi, beyaz leblebi ve baharatlı tatları ile damak zevklerine hitap eder. Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
Çitlekçi Çıtır Leblebi Ürün İçeriği
İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunan çıtır leblebi, enerji deposudur. Bunun yanı sıra açlık hissini bastırarak tok tutmaya yardımcı olmaktadır. Kilo vermek isteyen bireyler, diyet listelerine Çitlekçi Çıtır Leblebi ürününü rahatlıkla ekleyebilir.
Çıtır leblebl, sağlık ve getirdiği fayda açısından oldukça zengindir. Kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur. İçerisinde bulunan bol miktarda besinler sinir sistemimiz için de oldukça faydalıdır. Uyku problemlerini de çözmenizde yardımcı olur.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen sarı leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Leblebi ham maddesi nohut olan bir çeşit kuruyemiş türüdür. Özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen nohutun bir miktar ıslatıldıktan sonra fırınlarda kavrulması sonucunda gevrek bir hale getirilmesiyle leblebi elde edilir.
Doğal olarak sodyumda düşük olan sarı leblebi, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur. Yüksek protein ve demir içeriği sayesinde sarı leblebi saç dökülmesi yaşayanlar için harika bir doğal takviye görevi görebilir.
Vitamin ve mineral açısından son derece değerli olmasının yanı sıra şu özelliklerini de sayabiliriz: · Yüksek değerde K vitamini içerir ve leblebi sarı çeşidi kemik sağlığını destekler. · Midenin öz suyunu emer ve gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Semptomları hafifletir.
Bu hastalıktan muzdaripseniz sofranızda sebzelere daha fazla yer açmalısınız. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek boğaz reflüsü şikayetlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Bu anlamda pratik ve lif yönünden zengin olan kuruyemişler ön plana çıkıyor. Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez.
Ek olarak araştırmalarla zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiği hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafiflettiği bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri