"Orta Anadolu'nun güneyinde yaşamış olan bu Türkmen beyliğinin Oğuzlar'ın Afşar boyuna mensup olduklarına inanılmaktadır. Karaman aşireti XII. yüzyılda Aral gölü doğusundaki Maveraünnehir bölgesinde yaşıyordu.
Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Karamanoğulları OĞUZ'ların SALUR boyuna mensuptur.
Karamanoğulları'nın kökeni ağırlıklı olarak yukarı Hazar havzasından bugünkü Azerbaycan ve Güney Azerbaycan alanına kadar Hazar boylarında yayılmış Dışoğuz ve İçoğuz Boy ve taifelerindendir. Sivas'a göç eden Hoca Saadettin'in oğlu Nûre Sûfi'ye dayanmaktadır.
13. Yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk Beyliği olarak kabul edilen ve Osmanlı'yı en çok uğraştırdığı bilinen Karamanoğulları Beyliği'nin kuruluş ve yıkılış süreci, neden sürüldüğü ve eserleri ile ilgili detaylara bu yazımızda yer vereceğiz.
Balkan Türkleri Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya göç etmişlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Eckmann'a (1988: 89) göre, Hıristiyanlığı kabul etmiş Türklerin soyundan gelen Karamanlılar, XIV. yüzyılda Karaman Beyliği'nin himayesine girdiği için Karamanlı adını almış, daha sonra da Anadolu'da yaşayan bütün Hıristiyan Türkler için “Karamanlılar” adı kullanılmıştır.
Karamanoğulları, son derece zengin olan Türk kültür, dinî geleneğe ve geçmişin mirasına sahip bir beylik olarak tarihteki yerini almıştır. Beyliğin dini yapısı İslam'la bütünleşmiş bulunduğundan kaynaklanmaktadır.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir.
Karamanoğulları Beyliği Afşar boyunun Karamanlı kolundandır.
Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır.
Karadeniz'de Karamanlılar
Elimizdeki bilgilere göre, Karamanlılar başta payitaht İstanbul olmak üzere; Havsa, Edirne, Selanik şehirleri ile Teselya, Tırnova, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna, Kıbrıs, Rodos, Midilli, Sakız, Trablusgarp ve Karadeniz bölgelerine yerleştirildiler.
Malya'dan sonraki Kösedağ Savaşı'yla Selçuklu yıkılmış, yörede siyasi güç olarak sadece Karamanoğulları kalmıştır.Malya şehitlerine ve Bektaşi kültüne sahip çıkan yegane güç Lolanlı Karamanlılardır.
Karamanoğulları Tarihi
Anadolu'ya gelen Türkmen boylarından biri olan Karamanlılar, 1. Alaeddin Keykubat tarafından Ermenek civarına, Kamış isimli yerleşim yerine yerleştirilmişlerdir. Karamanlıların reisi Nure Sûfî'dir.
Afyoncu, "Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nüfus ve vatandaşlık hizmetleri genel müdürlüğünün alt-üst soy sorgulama sistemine müracaat ederek dedeleriyle ilgili ilk bilgilere ulaşabilir. Bazı nüfus müdürlüklerindeki kayıtlar 1800'lere kadar inmektedir.
3) karamanoğlu osman bey ve kendinden sonra gelen torunları, 404 yıl boyunca bu toprakları adaletli bir biçimde yönetiyor. karamanoğulları o kadar başarılı bir yönetim sergiliyorlar ki, bölge halkı yerel dilde "sevgi/sevmek" anlamına gelen bir eki, onların aile soyadına ekliyor. böylece adları artık "karamanço" oluyor.
Karamanoğlu bayrağı İsrail'in bugün kullandığı sembol olan Davut'un Yıldızı'na benzeyebilir. Bu bazı tarihçileri Karamanlıların Yahudilerle ilişkileri olduğunu düşünüyorlardı. Ortaçağda bu yıldız da Süleyman Mührü olarak bilinen İslami bir simgedir ve Anadolu beylikleri arasında son derece popülerdir.
Fakat Selçuklu Devleti yıkılırken en büyük beylik olan Karamanoğulları Türk-İslam birliğini sağlayacak bir umut olmak yerine, Osmanlı'yı arkadan vuran ve onun düşmanlarıyla ittifak yapan bir beylik olarak tarihe geçti. Zira Karamanoğlu, Allah'ın inayetinin dilediğine nasip olacağını kabullenemedi.
Karamanoğulları, Anadolu'da Karaman (Larende) ve Ermenek çevresinde 1262'de beylik olarak kurulmuş ve 1483'e kadar varlığını sürdürmüştür.
Annesinin kökeni ise Karaman'dan Rumeli'ye gelen Türkmenlerdendir. Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım 1871 yılında evlendi ve Ali Rıza Bey'in babasına ait olan Yenikapı, Selanik'teki eve yerleştiler. Atatürk, bu çiftin çocuğu olarak rumî 1296 (miladî 1880-1881) yılında Selanik'te doğmuştur.
Kızıl Oğuzların; Avşar, Çepni, Beydili, Salur ve Kayı boylarının birleşmesi sonucu sonucu oluşmuş bir Türkmen oymağı olduğu sanılmaktadır. Malazgirt Savaşı'nı müteakiben, Erzincan, Kelkit, Zara, Sivas, Reşadiye ve Tokat yörelerini ele geçirip bu yörelere yayılmışlar ve göçebe hayatı sürmüşlerdir.
Şehir meclisi Atatürk'e “Hemşehrilik Belgesi” verilmesini kararlaştırdı. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kütüğünde (Bey Mahallesi, hane 41, cilt 86, sayfa 56, Zübeyde'den doğma, Ali Rıza oğlu, 1881 Selanik doğumlu Gazi Mustafa Kemal) olarak geçti.
OĞUZ ÖZDEM: Karamanlılar konuşma dili olarak Türkçe'yi seçmelerine rağmen yazı dilini oldukça ilginç bir biçimde Grek alfabesiyle Türkçe okunuş biçimini tercih etmişlerdir. Zaten, Karamanlıca yazılı hemen her kaynakta, o dönemde yaşayan Rum Ortodoksların Türkçe konuştukları belirtilir.
Osmanlı Devleti kurulduktan sonra pek çok kez topraklarına katılmak istense de bu çabalar başarısız olmuş ancak 1398 yılında Yıldırım Bayezid' ın büyük bir ordu ile Konya' da düzenlediği sefer ile bu beyliğe son verilmiş ve Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Gagavuzlar, Çuvaşlar ve Karamanlılar Ortodoks Hıristiyan'dır. Karaim ve Kırımçak Türkleri Musevi'dir. Türkler başlangıçta Şamanizm'e inanmakta idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri