Karanfil denince akla ilk olarak diş rahatsızlıkları gelir. Karanfil antiseptik ve antibakteriyel etkileri sayesinde diş ağrısını hafiflettiği gibi diş eti rahatsızlıklarının da giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda çiğnendiğinde ağız kokusuna karşı kullanılabilir.
Tanelerin üzerine hafifçe bastırarak dişe temas etmelerini sağlayın. Karanfil tanelerini bir süre ağzınızda tutun. Tanelerin yağını salması ve ağrıyı hafifletmesi için yaklaşık 15-20 dakika bekleyin. İşlemi gerektiğinde tekrarlayabilirsiniz.
Karanfil yağı veya suyu, diş eti iltihapları, diş çürükleri, ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir.
Karanfil, içerisinde yer alan maddeler sayesinde diş çürümesi kaynaklı olan ağrıların ortadan kaldırılmasında önemli bir yardımcıdır. Karanfilin dişe uygulanabilmesi için karanfil yağı kullanılmalıdır.
Diş eti çevresinde hafifçe çiğneyerek veya karanfili dişinize bastırarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Karanfilin uyuşturucu ve antiseptik özellikleri, ağrıyı azaltır ve enfeksiyon riskini düşürür. Kuru karanfil yağı, diş ağrısı için başka bir kullanım seçeneğidir.
İlgili 39 soru bulundu
Karanfil kullanın
Diş ağrısı için doğal bir anestetik ve antiseptik formu olan öjenol içerdiğinden karanfil kullanılabilir. Bu özelliği ile ağız içinde ki mikroplardan kurtulmaya, uyuşmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır. Ağrı kesici ve antibiyotik kullanın. Ağrıyan diş ısırdığında daha fazla ağrıya neden olursa bu iltahaplanmanın göstergesidir ve antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Karanfil yağı veya kuru karanfil yüzyıllardır enfeksiyonu tedavi etmede kullanılır.
Diş ağrısı için kullanabileceğiniz karanfil içeren çeşitli ev ilaçları vardır. Bununla birlikte, iki damla karanfil yağını bir çay kaşığı zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile karıştırmak güvenlidir. Daha sonra bir pamuğa batırın ve ağrıyan dişin üzerine koyun. Ağrı geçene kadar dişlerinizi hafifçe sıkın.
Diş iltihapları oluştuğu takdirde iltihapların kuruması için ve iltihabın geçebilmesi için bazı yöntemler kullanılır. İlk olarak eğer bir ilaç tedavisi alınacaksa doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılır. Bunun yanında kekik, zerdeçal, çörek otu gibi doğal iltihap gidericiler kullanılabilir.
Karanfil Yağı
Bu nedenle karanfil yağını bir pamuk ya da temiz bir bez yardımıyla diş apsesinin olduğu bölgeye ve çevresine sürerseniz o bölgenin uyuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de apseden kaynaklanan ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
Mersingiller ailesinden olan karanfil insan sağlığı için çok sayıda faydaya sahiptir. İltihap kurutucu özelliğinin yanında, ağrı kesici etkiye sahip olan karanfil hakkında bilinmeyenleri sizler için hazırladık. Çok bilinmeyen ama etkileyici özelliklere sahip karanfil hakkında tüm detaylar. Karanfil Nedir?
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Karanfil diş ağrısında kullanılan en doğal yöntemlerden biri olarak biliniyor. Ancak karanfilin diş sağlığına iyi gelmediği, aksine zarar verdiği ortaya çıktı. Diş Hekimi Zafer Kazak, halk arasında uygulanan karanfil gibi yöntemlerin diş ve çevresinde ki dokulara zarar verdiğini söyledi.
Doğal ve alternatif tıp meraklıları, nane, karanfil, tarçın ve okaliptüse kadar her türlü uçucu yağ bazlı beyazlatma tedavilerini önerir. Uçucu yağları emmek ya da içerek kullanmak önerilmediğinden, bu yöntem diş beyazlatmak için uygun değildir.
Uzun süreli geçmeyen diş iltihaplanmaları, bazı hastalıklardan kaynaklı olabileceğinden mutlaka kontrol edilmesinde fayda vardır. Apse şeklinde de nitelendirilen diş iltihaplanmaları, kendi halinde düzelme göstermediği takdirde diş hekimi önerisiyle antibiyotik tedavisi uygulanır.
Diş iltihabına iyi gelen bitkiler çeşitlidir. Bunlar genelde halk arasında doğal antibiyotik olarak anılan sarımsak, zerdeçal ve elma sirkesi gibi bitkilerdir. Çünkü diş iltihabı ancak antibiyotik kullanımıyla geçer. Diş iltihabına iyi gelen çaylar arasında papatya en önemli sıradadır.
Tuzlu su, diş rahatsızlıklarında denenen en klasik yöntemdir. Diş apsesi için de tuzlu su önerilir. Diş apsesinde meydana gelen şişliği ve ağrıyı yok etmek için tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı tuzu eriterek düzenli olarak gargara yapabilirsiniz.
Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.
Karanfil aynı zamanda antienflamatuar etkiye sahiptir. İltihaplanmaya karşı olan bu etki sayesinde çeşitli enfeksiyon hastalıkları, romatoid artrit gibi hastalıklara karşı karanfil kullanımı önerilebilir.
Diş eti damak şişmesine ne iyi gelir diyorsanız, özellikle diş etinde hafif bir iltihaptan da şüpheleniyorsanız karanfil yağını deneyebilirsiniz. Bu özelliği ile karanfil yağı diş etinde meydana gelen iltihaplanmayı iyileştirir ve bölgedeki ağrıyı azaltır.
Tuzlu su ya da karbonatlı su ile gargara yapmak: Diş çevresinde oluşan iltihabı temizleyerek ağrıyı azaltır. Soğuk kompres yapmak: Apsenin oluştuğu bölgeye uygulanan soğuk kompres şişkinliği indirdiği gibi ağrıyı da azaltır.
Diş etinin iltihaplanması ağrıya sebep olmaktadır. Bu nedenle de diş eti iltihabına en iyi gelen etken ağız ve diş bakımına dikkat etmektir. Diş eti iltihabından kaynaklı ağrılar için evde zerdeçal, aloe vera, karanfil gibi bitkiler kullanabilirsiniz. Bu bitkiler hem iltihaba hem de ağrılara iyi gelmektedir.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri