Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Kurşun (Pb) atom numarası 82, atom kütlesi 207,19 olan mavi-gümüş rengi karışımı bir elementtir. 327,5 °C'ta erir ve 1740 °C'ta kaynar. Doğada, kütle numaraları 208, 206, 207 ve 204 olmak üzere 4 kararlı izotopu vardır.
Kurşun külçe veya parçalar halinde kepçe içine konur ve ateşe tutulur. Sıvı hale gelene kadar ısıtılarak eritilir.
Özet. Kurşun dökme, uygulanışı itibariyle eritilmiş kurşunun soğuk bir suya dökülmesi, kimi yörelerde suyun içine ekmek, soğan sarımsak gibi malzemelerin atılması, kurşunun dökülmesiyle çıkan buhar/duman neticesinde kötücül gücün ortadan kalkması veya bu suretle tespit edilmesi esasına dayanır.
Kurşun, kolay işlenebilen, yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327.5°C) nedeniyle iş yaşamında çok yaygın olarak kullanılır. 550°C'nin üstünde buharlaşır ve yoğunlaşmış kurşun oksit partikülleri olarak yayılır.
İlgili 29 soru bulundu
Açıklama: Nazar değdiğine inanılan kişiye kurşun dökülür. Bu işi yapan kişiye bakıcı denir.
Çapı 0.5-1μm' den küçük kurşun, besin maddelerinin yetişmesi sırasında olanlar ise alveollere ve oradan da kan dolaşımına özellikle köklere geçer ayrıca havada bulunan karışır. Solunumla alınan kurşunun %30-40' ı kan kurşun da yapraklı sebzelere yapışabilir. Bu dolaşımına geçmektedir.
Kurşun bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı; kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olmasıdır. İzinli; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır.
Nitrattan ve klorattan farklı olarak kurşun (II) tuzları suda çok daha az çözünür.
İnternetten kurşun dökme; 20 dakikalık seans 250 lira.
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
Saf kurşun yumuşaktır, kolay işlenebilir, tel ve levha haline getirilebilir, çizilebilir, kesilebilir ve dövülebilir. Korozyon direnci iyi düzeydedir. Hava ile temasında yüzeyi matlaşır. Isı ve elektrik iletkenliği iyi değildir.
İÇİNDE KURŞUNDAN BAŞKA BİR METAL BULUNMAZ. .SAF KURŞUNDUR.. DAHA KOLAY ERİMESİ İÇİN KÜÇÜK PARÇALARA AYRILARAK GÖNDERİLMEKTEDİR.. 327,5 °C erimektedir.
Kurşun, orta derece aktif bir metaldir. Suda ve çoğu soğuk asitte yavaş çözünür.
Yorgun mermi, tabanca ya da tüfek gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Havaya dik şekilde yapılan atıştan belli bir süre sonra mermi maksimum yüksekliğe ulaşır. Bu aşamadan sonra mermi serbest düşüşe geçer.
* Kimyasal Kurşun: Oldukça yüksek saflıkta, fakat bünyesinden gümüş çıkarılmamış kurşun olarak tanımlanmaktadır. Bu tip kurşun genellikle Güney Missuri'de çıkarılan kurşun cevherinden elde edilmektedir. * Asit-Bakır Kurşun: Rafine kurşuna bakır eklenerek elde edilen kurşundur.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Kurşun kalemin yazı yazmak için kullanılan kısmı da genellikle grafitten üretilir. Grafit ısıyı ve elektriği iyi iletir.
Kurşun Oksit, kurşun monoksitin 450 ila 500°C arasındaki sıcaklıklarda hava varlığında ısıtılmasıyla yapılır.
Kurşun dökülürken döken kişinin besmele çekip "Benim elim değil, Fatma anamızın eli" dedikten sonra kurşunu su dolu kabın içine döker. Sonra katılaşmış kurşun parçaları suyun içinden alınıp kepçenin içine konulur ve tekrar eritilir.
Eriyen kurşun kabın içine üç kere döküldükten sonra, hastadan tiksinmeden sudan içmesi istenir (Çolak 2015: 70).
Kurşun dökmenin kültürümüzde geniş bir yeri vardır. Bu eski gelenek, kötü durumlardan korunmak, nazarı engellemek ve bahtı açmak gibi çeşitli nedenlerle uygulanır. Kötü enerjileri ortadan kaldırdığı ve iyiliklere vesile olduğu düşünülen kurşun döktürme eyleminin kişiye rahatlık ve huzur getirdiğine inanılır.
Kurşunun vücutta bir fonksiyonu yoktur ancak dokularda birikerek ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kurşun solunum yolu, sindirim yolu ve ya deri teması ile vücuda girer.
Kurşun zehirlenmesi en sık karşılaşılan ağır metal zehirlenmelerinden biridir. Kurşunun vücutta birikimi hava yoluyla deriden ya da sindirim sistemiyle olabiliyor. Kurşun, en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, bir miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri