Dünyanın en eski baharatlarından bir tanesi olan karanfili bilimsel olarak incelediğimizde tüm mevsimler boyunca yeşil kalan bir ağaçtan elde edilen bir baharat olduğunu görürüz.
Karanfil mersingiller ailesine ait bir baharat çeşididir. Karanfil çiçeği açmadan toplanır ve oldukça değerli bir baharattır. Türkiye'de de yaygın olarak yetiştirilir, “Syzygium aromaticum şeklinde” bilinmekte olan ağaçtan üretilir. Bunun ile birlikte karanfil kişilerin sağlığı için oldukça önemli bir baharattır.
Sebze olarak adlandırılması için yeşil yapraklı, çekirdeksiz özellikleri olması gerekmektedir. Biber de bu meyvelerden biridir. Sebze olarak yaygın bir şekilde bilinse de biber aslında bir meyvedir. İçerisinde bulunan çekirdeklerden dolayı meyve olarak nitelendirilmektedir.
Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur.
Ağrı kesici özellikleri nedeniyle diş ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve adet sancıları gibi ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, antiseptik özellikleri, enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde de yardımcı olabilir. Özellikle ağız ve diş sağlığı için kullanımı oldukça yaygındır.
İlgili 43 soru bulundu
Diş ağrılarına ve ağız içinde oluşan, aft olarak da anılan yaralara iyi geliyor. Bunların yanı sıra düzenli olarak karanfilli su içmeye devam ettiğinizde ağız kokusu kalıcı olarak yok oluyor. Vücuttan toksinleri uzaklaştırdığından bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor.
Karanfil antiseptik ve antibakteriyel etkileri sayesinde diş ağrısını hafiflettiği gibi diş eti rahatsızlıklarının da giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda çiğnendiğinde ağız kokusuna karşı kullanılabilir. Karanfil eski dönemlerden bu zamana kadar ilaç gibi kullanılan bir baharattır.
Karanfil çiçeği en bilinen tanımı ile masumiyeti ifade eder. Karanfilin tam adı Latince olarak Caryophyllaceae Dianthus'tur. Karanfilgiller ailesinin farklı türlerinin tamamına karanfil ismi verilmiştir. Anthusa Alpinus, Althus caryophyllaceae, ana kategorileridir.
Karanfil yağı, karanfil bitkisi olan Syzygium aromaticum'dan elde edilir ve yağ, doğal bir anestezik olan eugenol bileşeni içerir. Bu bileşen diş ağrısını hafifletmek ve uyuşturmak için kullanılır.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Bal, genel olarak meyve ve çiçeklerin içindeki nektarın arılar tarafından toplanıp kimyasal değişime uğratılması sonucu üretilen bir besindir. Balın içerisinde yaklaşık 200 ayrı çeşit bileşen bulunmaktadır. Pekmez ise, meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye? Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
Karanfil, mersingiller familyasına ait bir baharat türünü oluşturuyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla tüketilen bu bitki, karanfil ağacının çiçeklerinden elde ediliyor. Karanfil bitkisi, milattan önce üçüncü yüzyıla kadar uzanan varlığı ile dünya baharatları arasında bir adım öne çıkıyor.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Karanfili sadece buluşmalarda yakaya takılan bir çiçek mi sanıyorsunuz? Karanfil genellikle şarap içerisinde servis edilir ancak çiğ olarak da yenebilir.
Karanfilin Besin Değeri
Özellikle lif, C vitamini, E vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu da karanfili sadece baharat olarak değil, aynı zamanda sağlıklı bir beslenmenin bir parçası olarak da tercih edilmesini sağlar.
karanfil - Nişanyan Sözlük. Arapça ve Farsça ḳaranful قرنفل “1. Doğu Hint adalarına özgü bir baharat, syzygium aromaticum, 2. kokusu ve dişil organı bu baharatı andıran çiçek, dianthus caryophyllus” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe kaṭuka-phala कटुकफल “baharat-yemiş” sözcüğünden alıntıdır.
Abdülkadir Geylani en çok gül, misk, sonrasında ıtır, menekşe ve iğde (çiçeği); Emir Sultan Hazretleri de erguvan kokusunu sevmiştir. Veysel Karani karanfil kokusunu seçmişken, sembolü ise dağ lâlesi (gelincik çiçeği) olmuştur.
Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak fazla kilo sorunu olanların daha hızlı kilo vermesine yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır.
Yaklaşık 6 diş karanfili 2 bardak su ile kaynatabilirsiniz. Kaynatma işlemini kapalı bir demlikte 20 dakika boyunca yapmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde hazırlayacağınız çayı, sindirim sisteminizi rahatlatmak için yemeklerden hemen sonra bir çorba kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Sindirim sistemi rahatlatıcı: Karanfil çayının sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide bulantısını hafifletebilir, hazımsızlık ve şişkinliği azaltabilir.
Karanfil yağı, ciltteki kan dolaşımını hızlandırır. Bu da cilde canlılık verir. Ayrıca yaşın ilerlemesi sonucu ciltte meydana gelen kırışıklıklar ve sarkmaların önüne geçer.
Bu özelliği ile karanfil yağı diş etinde meydana gelen iltihaplanmayı iyileştirir ve bölgedeki ağrıyı azaltır. Karanfil yağındaki antibakteriyel maddeler ağız bölgesindeki mikropları öldürerek çoğalmalarına izin vermez.
Verdiği sağlıklı bilgilerle izleyenlerin beğenisini kazanan Feridun Kunak, mikrop öldürücü, nefes açıcı özelliği olan, saçlara, uçuklara ve sivilcelere iyi gelen karanfil yağı tarifi verdi. İçerisinde zeytinyağı ve karanfil olan karışımın on beş gün sonra süzülmesi gerektiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri