Kara kelimesinin eş anlamı 'siyah' olarak öne çıkmaktadır.
KARA EŞ ANLAMLISI
Kara sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler arazi, esmer, kötü, siyah, tarla, toprak, uğursuz ve ülke sözcükleridir.
Bu bilgilere göre kara kelimesinin zıt anlamlısı aktır. Eş anlamlısı olan siyah kelimesinin zıt anlamlısı da beyaz olur.
Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Ana kara kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "kıta"dır.
İlgili 39 soru bulundu
Kara, eş sesli sözcüklerden biridir. Dünya, kara, deniz ve hava olmak üzere üç bölümden oluşur. Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır.
Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır. Ancak kara kelimesi denizle kaplı durumda olmayan bir toprak parçası olan Kara'yı ifade ediyorsa bu durumda kara kelimesinin zıt anlamı olan kelime deniz sözcüğüdür.
Ak kelimesi de eş sesli bir sözcük olma özelliğine sahiptir. Ak kelimesi sesteş bir sözcüktür. Eş sesli anlamı ise beyaz olarak bilinmektedir. Ak ve beyaz eş sesli sözcüklerdir.
AKIN EŞ ANLAMLISI
Cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir. Bu durumda ak kelimesinin eş anlamlısı beyaz kelimesidir.
Ak kelimesinin de birden fazla zıt anlamlısı vardır. Buna göre akın zıt anlamlısı olan sözcükler: Kara. Siyah.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Eş anlamlı Kızıl sözcüğü ise Eski Türkçede kızmak (çok fazla ısınarak kızıl renge bürünmek) eyleminden türemiştir. Aynı şekilde "Alaş" sözcüğü de Türkçedir ve kısaca Ala veya Al olarak kullanılır.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Türk Dil Kurumu (TDK) resmi sitesinde bu kelimenin anlamını açıklarken "Kara (II), ak, beyaz karşıtı " ifadesini kullanmıştır. Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir. Bu kelime ise Ak, kara, siyah karşıtı şeklinde açıklamıştır.
Türkiye Türkçesinde en koyu rengi karşılamak üzere siyah ve kara olarak iki sözcük bulunmaktadır.
kara - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kara “1. siyah, 2. fakir, alelade, uğursuz, 3. kuzey” sözcüğünden evrilmiştir. "Fakir, alelade" anlamı kara düzen deyiminde, "kuzey" anlamı Karadeniz ve karayel adlarında, "toprak, yeryüzü" anlamı karayolu, kara iklimi deyimlerinde korunmuştur.
arkadaş, dost, ahbap i.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Kas kelimesinin eş anlamlısı da, adale kelimesidir. Adale kelimesi, kas kelimesi yerine kullanılabiliyor. Aynı anlama sahip kas ve adale kelimeleri, aynı anlamı ifade ediyor.
Ak kelimesinin ilk anlamı beyazdır. Bu sözcük mecazen saflık ve masumiyet manasında da kullanılmaktadır. Ak Pak ise, çok saf ve temiz manasına gelir. Bu kelime ''ak akçe kara gün içindir'' başta olmak üzere birçok atasözünde geçer.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir.
Türk Dil Kurumu'na göre, 'kıyafet' sözcüğünü giysi kelimesi için eş anlamlı olarak kullanmak mümkün.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri