Kafkasya`da ve yakın bölgelerde dağınık bir şekilde yaşayan Karapapak Türklerine, siyah astragan kalpak giydikleri için komşuları bu adı vermişlerdir. Muhtemelen Türkmen kelimesi ile ilgili olarak Terekeme adıyla da anılmışlardır. Karapapaklar Sünni Müslümandır.
Dinlere göre nüfusun 14% Ortodoks, 5% Hristiyan sektant mezhepleri, 21% Ermeni-Gregoryan, 0.75% diğer Hristiyan inançlar, 58% Müslüman (37% Sünni ve 10% Şii, 11% Alevi), 1.25 % Yezidi idi.
Karapapak Türkleri, Kuzey Kafkas kökenli bir Türk boyudur. Terekeme ismiyle de bilinirler. Borçalı bölgesi Karapapak Türklerinin anayurdu olmasıyla beraber aynı zamanda en eski Türk yurdudur da. Maaelesef Türk siyasi birliğinin dağılması bu kadim Türk yurdunun büyük bölümünün elden çıkmasına sebep olmuştur.
Hemen açıklayalım; Karapapaklar en kadim Türk boylarından biridir. Oğuz'ların Kıpçak boyundandır.
Karapapah-Terekeme Türklerinin hemen tamamı Müslüman'dır. Sünni- Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Fakat az da olsa İran ve Azerbaycan'ın etkisiyle Şii mezhebine mensup kişiler de bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Terekeme kelimesi, Terakime sözcüğünden doğan bir deyimdir. Başka bir ifade ile “Türkmen” sözcüğünün yöresel bir telaffuzu olup, Türkmen kelimesinin çoğulu anlamını içermektedir. TEREKEMELERİN DİNİ İNANCI NEDİR? Türkiye'de bulunan Terekeme genellikle İslam dinine mensup olarak bilinmektedir.
Gürcistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra Karapapahların en yoğun yaşadığı yerler, başta Kars olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan'da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapah'tır. Terekemeler Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı gibi şehirlerimizde de oldukça fazladır.
Terekemeler, atılgan, hırslı, olaylar karşısında son derece duygusal ve saf bir karaktere sahip insanlardır. Dürüst ve merttirler. Sosyal ilişkileri güçlü olan bir toplumdur.
Kıpçak Türklerinin bir alt uruğu olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihi ile çok ilgilidir. Bu bölgelerde yaşanan her gelişmede etken rol üstlenmişlerdir.
Ercilasun'a göre, Karapapaklar veya Terekemeler; bu iki ismin işaret ettiği iki ayrı Türk unsu- runun, yani Türkmenlerle Kıpçak- ların kaynaşmasından meydana gelmiştir (2002: 41).
Terekemelere ayrıca “Karapapak” da denmektedir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak vardır.
Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik boylardan birisi olarak ifade edilebilir. Türkiye ye geldiklerinde diğer yerli toplumlar tarafından Terekeme ismini almışlardır.
Ahmet Caferoğlu'na göre (1899-1975) Azerileri oluşturan boylar Afşarlar, Ayrımlar, Karapapaklar, Şahsevenler, Ustaçlılar, Padarlar, İmreliler ve Halaçlardır. Bu Türk toplumları Azericeyi anadili olarak kullanmaktadırlar.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Karadeniz bölgesinde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.
Amasra'nın biraz doğusundan başlayan İznik imparatorluğu ile Selçuklular arasındaki sınır, Sakarya Nehri'ne paralel olarak bir yay şeklinde güneydoğuya doğru inerek Anadolu'nun güneybatı sahillerinden denize dökülen Dalaman Çayı'na kadar uzanıyordu.
Kuman, Kıpçaklar Varsaklar ve Üçok soyundan gelenler sarışın.
Kırım'a gelenler, devam eden Moğol saldırıları yüzünden Suğdak üzerinde deniz yoluyla Sinop'a gelmişler ve Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Zonguldak ve Bartın yörelerine yayılmışlardır Ayrıca Candaroğulları beyliği döneminde Kırım ve Kıpçak bölgesi ile deniz ticareti artmıştır.
özellikle kars'da yerleşmiş, bir türk boyu. kendine ait dilleri de vardır. kendi hikayeleri ise: mekke'ye müslümanlık geldiği zaman "artık burda durulmaz" diye mekke'yi terk eden türklerdir. bundan dolayı kendilerine "terk-i mekke" den gelen "terekeme" kelimesini bulmuşlar.
Azerbaycan Türkçesi ağızlarının Batı grubu içinde yer alan Borçalı Karapapak / Terekeme ağzının, Türkiye Türkçesi ağızları içinde özellikle Kars ve çevre ağızları arasında bağlantı görevi üstlendiğini söylemek mümkündür.
"Borçalı"... ve “Kazaklı” olarak anılan bu boylar, bugün Terekeme olarak bilinen Türklerin atalarıdır. Terekeme terimi Arapça “Türkmen” kelimesinin çoğulu “Terakime” kelimesinden gelmektedir.
Bu topluluklardan biri de Karapapak/Terekeme Türkleridir. At üstündeki savaşçı kabiliyetleri ile bilinen Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim yurtları Kafkasya'da yer alan Gürcistan'ın Borçalı bölgesidir.
Terekemeler, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak vardır.
Gürcistan ve Azerbaycan'ın yanı sıra Karapapakların en yoğun yaşadığı yer, başta Kars olmak üzere Türkiye'nin Doğu Anadolu bölgesidir. Kars, Iğdır ve Ardahan'da nüfusun çok önemli bir kısmı Karapapak'tır. Bu bölgelerde daha çok Terekeme adı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri