(2) Karar defterinin "Toplantıya Katılan Üyelerin Adı ve Soyadı" kısmına yalnızca toplantıya katılan yönetim kurulu üyelerinin adı ve soyadları yazılır. Toplantıda alınan kararlar "Kararın Metni" kısmına yazılır ve kararın altı toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır.
Karar defteri, sayfa numaraları sırası ile belirlenmiş ve mühürlü bir defterdir. Bu defterin, her sayfası ayrı ayrı noter tarafından mühürlenmiştir. Aynı zamanda apartman site karar defteri alınan kararlar sonrasında katlarda oturan kişiler tarafından imzalanmalıdır.
Apartman karar defteri noter üzerinden tasdikli şekilde alınır. Seçilmiş olan Apartman yöneticileri kapsamında ilgili defter, noter üzerinden tasdik ettirilir. Böylece deftere kaydedilmiş olan tüm unsurlar resmi ortamda tutulur.
Noter tarafından onaylanan ve resmi bir içerik taşıyan apartman karar defteri kaybolursa ne olur? Defterin bilgilerinin işlenmesi, noterde onaylanması ve alınan kararların doldurulması sorumluluğu tamamen apartman yöneticisindedir. Doğal olarak bu defterin saklanması ve korunması da yöneticinin sorumluluğundadır.
Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri)
Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühürüyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.
İlgili 22 soru bulundu
Böylece, defterde alınan kararlar resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur? Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.
Apartman karar defteri olmazsa, yöneticinin ve kat malikleri kurulunun aldığı kararlar ve yapılan işlemler kaydedilemez ve bu da hukuki sorunlara neden olabilir. KMK 33. madde uyarınca, kat malikleri kurulu defterinin düzenli olarak tutulması gerekir.
Bu defterde apartman yöneticisi ve kat maliklerinin kararları, noter tarafından tasdikli sayfalara yazılır.
Karar defteri : Noter tasdikli olmalıdır. (Tasdik ettirilmemesi yöneticinin cezai sorumluluğunu gerektirir) Kat malikleri kurulunda alınan tüm kararlar, protokoller, yapılan ihtar ve tebligatın özeti ve tarihleri ile giderler bu deftere kaydedilir ve defterin altı toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.
Kurumlar vergisi mükelleflerinin tutması gereken defterler:
Kooperatiflerin tutacağı defterler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri.
Karar Defteri Noter Tasdik Ücreti Ne Kadar? 2022. Her yıl sonunda belirlenen noter tasdik ücretleri defterlerin yaprak sayısına göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı için belirlenen tasdik işlemleri 149 TL ile 531,46 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Apartman veya site yönetiminde hesaplara ilişkin önemli bir sorun olması halinde bağımsız bölüm maliklerinin yarısı talep ettiği takdirde kat malikleri defterleri inceleyebilir.
Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. Kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.” Bu madde hükmüne göre yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.
Site yönetiminde kararların alınabilmesi için, kat maliklerinin en az yılda bir kere toplantı yapmaları gerekiyor. Site yönetimi toplantısı için site yöneticisinin kat maliklerine toplantı duyurusunda bulunması gerekiyor.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Madde ise bunun dışında kalan yükümlülükler ve doğan zararlar bakımından düzenleme yapılmıştır. Buradan hareketle, hakkı ihlal edilen kat maliklerinden her biri, yöneticinin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen davranışları nedeniyle dava açabilir.
Yönetmeliğin 107. maddesine göre apartman ve site yönetimleri işyeri ile ilgili tüm defter ve belgeleri, istenilmesi hâlinde ibraz edilmek üzere ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak 10 yıl süreyle saklamak zorundadırlar.
Defteri Kebir. Yevmiye Defteri. Envanter ve Bilanço Defteri. Karar Defterleri (Genel Kurul Karar Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri)
Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.
Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir, bu neden ile geçmiş yılda /yıllarda kullanılmış olan “Müdürler kurulu karar defterinin” kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdikinin yapılmaması ve tutulmaması tavsiye olunur.
Yönetim kurulu karar defterindeki kayıtların en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır: Karar tarihi, Karar sayısı, Toplantıda hazır bulunanlar, Kararın içeriği, Üyelerin imzaları. Bir üyenin önerisine diğer üyelerin yazılı onayı veya elektronik ortamda katılım.
Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir.
Apartman ve Sitelerde Oybirliği Gerektiren Kararlar
Kat mülkiyeti kanunu kapsamında, bina yönetiminde alınacak bazı kararlar için tüm kat maliklerinin oybirliği aranmaktadır. Bu kararlar, genellikle binanın geleceği ve yönetimiyle ilgili stratejik konuları içermektedir.
Maddeye göre, kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.
b) Tasdik Edilmesi Gereken Defterler ve Tasdik Zamanı
Bu defterlerden yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin ise izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar kapanış tasdiklerinin yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri