Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Karara çıktıktan sonra ne olur?

Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur. İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Bir davada karara çıkmış ne demek?

Davacı olunan bir dosya ile ilgili kararlar e-devletten takip edilebilmektedir. Davacı kendi dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini anlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Dosya durumu karara çıkmak ne demek?

Davacı olan kişi kendi dosyasının durumunu öğrenmek amacı ile e-devlet uygulamasına giriş yaptığında ilgili dosya durumu karara çıkmış ifadesinden hâkimin söz konusu davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini sonucunu çıkarmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Karara çıkmış dosya tebliğ edilmezse ne olur?

Kararın tebliğe çıkarılması demek, kararın ilgili tarafa tebliğ edilmek üzere postaya verildiği anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Dava Dosyası veya Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Anlama Geliyor

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Karara bağlanan dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Mevcut dava hakkında bilgiye sahip olmak ya da mahkeme kararı sorgulama yapmak artık online olarak yapmak mümkün. E-devlet ve UYAP uygulaması sayesinde birçok vatandaş e devlet dava sonucunu öğrenme ve UYAP dosya sorgulama işlemini yapabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Mahkemece verilen kesinleşmiş karara ne ad verilir?

Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Mahkeme kararı kesinleştikten sonra ne olur?

İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Temyize giden dava ne zaman sonuçlanır?

Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir. Eğer karar bozulursa, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yapılır. Yeniden yargılama süreci de, birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Yargıtay da karara baglanan dosya ne zaman gelir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Gerekçeli karar ne kadar sürede çıkar?

Gerekçeli kararın yazılma süresi, mahkemenin türüne ve davanın niteliğine göre değişmektedir. Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 1 ay içinde yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Nihai karar verildikten sonra ne olur?

Nihai karar verildikten sonra, süreç tamamlanmış olur. Hukukta, bir durumun sonucunu belirleyen nihai karar, genellikle yargıç veya mahkeme tarafından verilir. Bu karar, taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözer ve genellikle bir eylemi, cezayı veya tazminatı içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mdmhukuk.com

Duruşma yapılmadan karara çıkmış ne demek?

6100 sayılı HMK`nun 353/1-b-2 nolu bendinde “Yargılamada eksiklik bulunmamakla beraber, kanunun olaya uygulanmasında hata edilip de yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı takdirde veya kararın gerekçesinde hata edilmiş ise düzelterek yeniden esas hakkında duruşma yapılmadan karar verileceği düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

E devlete dava dosyası ne zaman düşer?

Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Dosya durumu açık ne kadar sürer?

İstinaf Dosya Durumu Açık Ne Kadar Sürer? İstinaf mahkemesi dosya durumu açık ifadesi istinaf kanun yoluna başvurulur ise dosya ortalama 12 ile 15 ay içinde sonuçlanmaktadır. Karar duruşmasında sonra 1 ay içinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Karara çıkmış dosya temyize gider mi?

Nihai karar çıktıktan sonra istinaf-temyiz süreci başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Hangi davalar temyize gidemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi davalar temyize gider?

Hangi Davalar Temyize Gider? Yargıtay'ın bozma kararı ile birlikte, dosya kendisine gönderilmiş olan bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) ya da ilk derece mahkemesi direnme kararı vermesi halinde, direnme kararlarına karşı olarak doğrudan temyiz yolu tercih edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkeme kararı kaç yıl geçerli?

Mahkeme İlam Zamanaşımı süresi 10 yıldır. Zaman aşımı Mahkemenin kararı verdiği tarihten mi yoksa kararın tebliği tarihinden mi itibaren işlemeye başlar? Mahkeme İlam Zamanaşımı süresi 10 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Karara itiraz edince ne olur?

Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hâkimin verdiği karar bozulur mu?

Yargıtay mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığı, delil takdirinde yanılgıya düşüldüğü, eksik araştırma veya hukuka uygun olmayan bir delil ile hüküm kurulduğu gibi nedenlerle birden fazla nedene dayanarak hükmün bozulması yönünde karar verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Kesin karar bozulur mu?

Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür. Hemen belirtmek gerekir ki, hapis cezasına itiraz edilmesiyle birlikte, kesinleşmiş hapis cezasının mutlak surette bozulacağı anlaşılmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT