Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Özellikle de fayans aralarında oluşan siyah leke ve sararmalar, diş macunu ile giderilebilir. Kullanılmış, eski bir diş macununu, temizlemek istediğiniz derzlere sıkın ve 15 dakika kadar zeminde kalmasını sağlayın. 15 dakika sonra eski bir diş fırçası ile bu boşlukları fırçalayın.
Sirke: Sirke, fayans aralarını temizlemek için etkili bir malzemedir. Sirkeyi suyla karıştırarak sprey şişesine doldurun ve fayans aralarına sıkın. Birkaç dakika bekleyin ve ardından bir fırça yardımıyla fayans aralarını temizleyin.
Sirke çözeltisi hazırlayın: Sirkeyi suyla karıştırarak yarı yarıya bir çözelti hazırlayın. Çözeltiyi lekenin üzerine dökün: Hazırladığınız beyaz sirke çözeltisini silikonlu derz lekesinin üzerine dökün. Bekleyin: Çözeltiyi en az 30 dakika bekletin. Silin: Bir bez veya sünger kullanarak silikonlu derz lekesini silin.
½ fincan beyaz sirke ile ¼ fincan ılık suyu kaseye dökün ve karıştırın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu çözelti karışımı derz aralarına püskürtün ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından fırça ya da bir sünger yardımıyla iyice ovun ve durulayın.
İlgili 38 soru bulundu
Her renk derz dolgusu için evdeki malzemeler yeterlidir. Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz.
Saf sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içine dökülür. Derz ve dolgu olan kısımlardaki kir lekesi dikkate alınarak püskürtülür. Bu şekilde belli bir süre bekletilerek kir lekesi yumuşaması sağlanır. Derz temizliği için ardından diş fırçası ile fayans da dâhil olmak üzere ovalanır.
Doğal yöntem olarak karbonat-sirke içeriğini katı halde karıştırarak istenilen bölgeye sürün. Yarım saat gibi bir süreyle beklettikten sonra sert bir fırça ile kirli görünüm giderilinceye kadar fırçalayın ve sonra durulayın.
Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.
Fayans arası derz boyanızı uygulamadan önce iyice çalkalamalısınız. Derz boyasını dikkatli ve kontrollü şekilde uygulamalısınız. Derz arası boyanırken fazla ürün yüzeye bulaştığında hızlı davranarak 3-4 dakika içerisinde sünger ile temizlenmelidir. Küf, mantar oluşumu ve kararmayı engeller.
Banyo ve mutfaklarda bulunan fayansların arası zamanla nemlenmeden ve rutubetten sararıp kararabilir. Eğer bu sararmalar zamanında temizlenmezse kalıcı hale gelebilir.
Miss Arap Sabunu fayanslarınızı köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar. Hoş kokusu ile evinize taze ve ferah bir hava katar. Miss Arap Sabunu ile fayans temizliğinin tadını çıkartabilirsiniz.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın.
Saf sirkeyi yarı yarıya olacak şekilde ılık su ile karıştırın. Kirli derzlere bu karışımı uygulayın ve fırça yardımıyla temizleyin. Aynı işlemi sirke ve tuz kullanarak da yapabilirsiniz. Özellikle beyazlatma özelliği olan diş macununu derz aralarına sürün.
Bu tür kimyasalların ilk etkisi göz boyasa da uzun vadede fayansları yıpratarak hem çizilmesine hem de sararmasına neden olur. Son olarak temizlik sonrasında yeterli havalandırmanın yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Nem ve rutubet fayans aralarının kararmasına neden olan başlıca etkendir.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Bu durum doğrudur. Zira önceden yapılmış ve eskimiş olan derzin üzerinde lekeler ve pislikler birikebilir. Eski derzin üzerine yeni derz yapılması da biriken pislik ve kirden dolayı derzin tutmamasına ve atmasına neden olur. Bu nedenle eski derzin temizlenmesi ve yerine yeni derz çekilmesi gerekir.
Fayans boyası olarak derz boyalarıyla derzleri boyayabilirsiniz. Koridor, banyo, mutfak, tuvalet gibi ortamlarınızı yenileyebilirsiniz. Fayans, seramik ve taş gibi kaplamaların arasını doldurup Stella Bianca'nın derz dolgusuyla doldurup, akrilik boya ile boyama işlemini yapabilirsiniz.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Karbonat - Sirke
1 su bardağı karbonat ve 1 su bardağı sirkeyi bir kabın içerisinde karıştırın. Fayans aralarına dökerek 10 dakika bekleyin. 10 dakikanın ardından fırça yardımıyla derzleri temizleyin. Daha sonra soğuk su ile zemini yıkayın.
Boşlukların iyice doldurulabilmesi için, önce paralel sonra çapraz çekilmelidir. Fazla derz dolgusu, sıyrılarak yüzeyden ayrılmalıdır. Bütün derz boşlukları doldurulduktan sonra, bekleme süresi başlar. Yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca derz dolgusunun matlaşması beklenir.
Bu ortamın sıcaklığına ve rüzgâr miktarına göre değişiklik gösterebilir. Derz dolgusunun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yüzeyi kuru bir bezle silerek son halini vermiş olacaksınız. Eğer herhangi bir yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile yüzeyi temizleyebilirsiniz.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir.
1.Bir sprey şişesinde sirkeli su karışımı yapıldıktan sonra fayansların üzerine sıkılmalıdır. Yaklaşık 10-15 dakika bekletildikten sonra sünger veya fırça ile yüzey iyice ovalanmalıdır. Daha sonra suyla durulanmalı ve temiz bir bez ile kurulanmalıdır.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri