Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Çelik tencere temizliği ve parlamasında en etkili yöntem sirke ve tuz olmaktadır. Yarım bardak sirke ve yarım bardak tuz, tencere içini tamamen dolacak şekilde su ile kapladıktan sonra içine malzemeler içine dökülür. Ardından bu karışım ateşte 1 dakika kadar kaynatılır. Ardından bol su ile yıkanması yeterli olacaktır.
Paslanmaz çelik ürünlerinizde zorlayıcı lekeler bulunuyorsa karbonat ve su ikilisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve suyu karıştırarak belirli bir kıvama gelmesini sağladıktan sonra çıkmayan lekelerin bulunduğu bölüme uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra nemli bir bezle temizleme işlemine geçin.
Bu kapsamda ilk olarak bir çay kaşığı sirke ile bir tatlı kaşığı ölçüsündeki karbonat karıştırılır. Daha sonra çelik çaydanlığa bu karışım ile bir miktar su eklenerek kaynatma işlemi yapılır. Su kaynadıktan bir süre sonra çelik çaydanlık bol suyla durulandığı zaman bu ürünün temizlendiği ve parladığı görülecektir.
Isı uygulayarak lekelerden kurtulmak için, tencerenin yanmış yerlerini örtecek kadar su ile doldurun ve kaynayana kadar ısıtın. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatın ve suya birkaç yemek kaşığı tuz ekleyin ve birkaç saat bekletin.Daha sonra suyu boşaltın ve lekeleri yumuşak bir süngerle çıkarmaya çalışın.
İlgili 18 soru bulundu
Sirke ve Karbonat Karışımı
İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın. Pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Sirke ve Karbonat Karışımı
İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın. Pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
Çelik takıların kullanımı diğer çeşitlere göre daha kolay ve avantajlıdır. Altın ve gümüşe göre çok daha az bakıma ihtiyaç duyulması nedeniyle kullanan kişiler tarafından, evde basit yöntemlerle temizlenebilir. Kararma olmayacağı için içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Mikrofiber bezi sirke ile nemlendirerek başlayın ve yüzeydeki kiri veya yağı temizlemek için paslanmaz çeliği silin. Sirke kuruyana kadar birkaç dakika bekleyin. Ardından zeytinyağı ile nemlendirilmiş ikinci bir mikrofiber bez alın ve paslanmaz çeliği damar yönünde ovalayın.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Ovma bezini beyaz sirke ile ıslatın. Bir bezin üzerine su dökün. Paslanmaz çeliğin yüzeyini ıslak bezle silin. Alanı temiz bir bezle kurulayın.
Genellikle krom parlatmak için kullanılmakta olan yöntemin deterjan ve amonyak ile gerçekleştirilmektedir. Deterjan ve amonyak ile yapılan yöntemde bu karışımın bir bez ile ovalanması gerekmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olduğu bilinmektedir.
Yapışkana bağlı olarak, artıklar paslanmaz çeliğe zarar vermediği bilinen su, alkol içeren çözücüler veya aseton ile giderilebilirler.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Yani Stainless Steel takı modelleri normal kullanım koşullarında hiçbir şekilde kararmaz. Stainless Steel malzemesi oksitlenmeye ve kararmaya karşı dayanıklı bir malzemedir. Dolayısıyla takılar günlük kullanıma uygun olan dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü takılar olarak uzun seneler kullanılır.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Krom; parlak, kırılgan, ve sert bir metaldir. Rengi gümüş gridir ve çok cilalanabilir. Havada kararmaz, ısıtıldığında canlanır ve yeşil krom oksidi oluşturur. Krom, oksijen varlığında kararsızdır; hemen oksijeni geçirmeyen ve altındaki metali koruyan ince bir oksit tabakası oluşturur.
Kullanıldığı Yerler ve Kullanım Şekli
Parlak Krom Parlatma Kremini kullanmadan önce iyice çalkalayın, ardından temizlenecek veya cilalanacak parçaya bir bez veya ped ile uygulayın ve hafifçe ovalayın. Parlak Krom Parlatma Kreminin hafifçe kurumasına izin verin ve temiz bir bez kullanarak cilalayın.
Krom nasıl parlatılır sorusu Krom parlatıcı musluk ve benzeri krom kaplama ürünlerin parlatılması ve temizlenmesi için kullanılır. Çok kireçli ve paslı dahi olsa çok rahat temizleme imkanı sunar. Daha sonra kireç izi ve su izi gibi lekelerin tutmasını geciktirir ve önler.
Tencerenizin içerisinde 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyip yarısına kadar ılık suyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tenceredeki karışımı kaynatın. Ardından 8 dakika daha kaynamasına izin verin. Plastik spatula yardımı ile dibinde kalan kararmış kısımlarını kazıyın.
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Peki, çelik tava ve tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkarılır? Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri