Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir.
Ayrıca koltuk altı kararması veya cildin herhangi bir bölgesinde olan kararma ve istenmeyen cilt tonlarında da glikolik acid en etkili çözümü sunan uygulamalardandır.
Kararma Sorununa Çözüm Arıyorsanız…
Özellikle E vitamini ve laktik, glikolik asit içeren ürünlerden sonuç alabilirsiniz. E vitamini cildi beslerken asit içerikleri cildin hafifçe soyularak renk değiştirmesine yardımcı olur. Laktik ve glikolik asit içeriklerine meyankökü özü gibi yüzeysel leke açıcılar da eklenebilir.
Laktik asit cilt beyazlatma özelliği ile de tercih edilmektedir.
1.2. Glikolik Asit
Cildin yüzeyini nemli tutar, cildi ölü derilerden arındır ve pürüzsüz yapar, lekelerin rengini açar, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur, cilde esneklik ve yumuşaklık verir, cilt tonunu aydınlatır, cildin daha canlı görünmesini sağlar, komedonlara iyi gelir, ince çizgilerin görünümünü hafifletir.
İlgili 38 soru bulundu
Bunlardan etkinliği en yüksek olanlar hidrokinon ve retinoik asit türevleridir. Leke tedavisinde hidrokinon ve retinoik asit ayrı ayrı kullanılabildiği gibi, bu iki ilaç birlikte kullanıldığında daha hızlı ve etkili sonuç alınır. Bu yöntem özellikle melazma tedavisinde ilk tedavi seçeneğidir.
En çok tercih edilen cilt beyazlatma yöntemi lazer uygulamasıdır. Bu yöntemde lazerin, cilt dokusunda bulunan melanositleri tahrip etmesi özelliğinden yararlanılır. Böylece cilt tonu açılmakta ve cilt lekeleri giderilmektedir. Lazer ışınları 3-4 mm'lik bir alana etki etmektedir.
AHA BHA Serum Kararmalara İyi Gelir mi? AHA BHA serumları, cildin daha aydınlık ve lekesiz görünmesine yardımcı olabilir.
Gül Suyu | Evde doğal yöntemlerle cilt beyazlatma
Ciltte kullanılan doğal ürünler arasında en çok bilinen madde gül suyudur. Erişimi kolay olan gül suyu cilt için tonik olarak kullanılabileceği gibi direkt yıkamada da tercih edilir. İçeriğinde cildin beyazlamasını sağlayan güçlü bileşenler bulunur.
Niacinamide, glikolik asit, salisilik asit ve C vitamini gibi AHA ve BHA içerikleri cildi en hızlı ve güvenilir şekilde beyazlatan içeriklerdir.
E vitamini yağı cildinizdeki koyu lekeler gidermede oldukça etkilidir. E vitamini yağı cilde düzenli aralıklara uygulandığında kan dolaşımını hızlandırır cildin daha taze ve canlı görünmesine yardımcı olur. Kararan bölgelere dairesel hareketlerle uygulayın ve 1 saat sonra ılık su ile durulayın.
Elma Suyu Masajı: Yarım elma rendelenir ve suyu kararma olan bölgelere sürülerek masaj yapılır. Bu işlemin haftada 2 kez uygulanması vajina bölgesinin beyazlamasını sağlayacaktır. Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır.
Lazer ile ya da bitkisel ilaçlar ile koltuk altı kararmasının geçmesi mümkündür. Koltuk altı kararması için tuz ve limonu karıştırarak koltuk altına sürmek gerekir. Ayrıca patates, salatalık ya da pirinç ile de koltuk altının kararmasını geçirmek mümkündür.
Genital bölgede kararma ölü deri birikmesinden dolayı oluşabilir. Bu nedenle bu bölgeye uygun, hassas bir kese ile haftada 1-2 kez genital bölgenize kese yapabilirsiniz. Bu sayede ölü derilerden arınan genital bölge zamanla beyazlar.
Lazer uygulaması ile genital bölge üzerindeki kıl köklerinde bulunan koyulaşmış melanosit hücreleri içeren dermis tabakası temizlenerek yirmi dakikalık bir işlemle gözle görülür renk değişikliği sağlanmaktadır. Tedavinin hemen sonrasında kadınlar normal yaşantılarına devam edebilirler.
Viaxi Beyazlatıcı Krem, özellikle (dış genital bölge, bikini, kol altı gibi) hassas cilt bölgelerindeki renk eşitsizliğini gidermeye yardımcı olmayı amaçlar. Cilt üzerinde oluşmuş renk koyulaşmalarını dereceli olarak açan etkili bir kremdir.
Karbonat ya da şeker ile limon suyunu karıştırabilirler. Her iki malzeme de bir macun elde edilene kadar karıştırılır. Bir yemek kaşığı karbonat ya da şeker için bir iki damla limon suyu kullanmak yeterlidir. Kararan bölge bu macun ile güzelce ovulur, on beş dakika sonra soğuk ile durulanır.
Kantaron Yağı Cildi Beyazlatır Mı? Sarı kantaron yağı ciltteki renk farklılıklarının eşitlenmesini destekler. Ayrıca cildin beyazlamasına yardımcı olur.
1 kaşık Hindistan cevizi yağına birkaç damla limon sıkın ve karıştırın. Karışımı beyazlamasını istediğiniz bölgeye sürün ve 15 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem sayesinde güneşten kararan bölgelerde renk açılması sağlanabilir.
Güneşin zararlı etkileri nedeniyle ya da ilaç ve hormonların etkisiyle meydana gelen lekelerin azaltılmasında da etkili olan salisilik asit, cilt lekelerine sebep olan pigmentlere ulaşır. Düzenli kullanım sonucu, leke görünümünde ciddi bir azalma sağlar.
Koltukaltı Kararması Tedavisi
Başlıca kullanılan tedaviler arasında hidrokinon, retinoik asit, azelaik asit, kortikosteroidler, kojik asit içerikli topikal ürünler sayılabilir. Koltukaltı kararması tedavisi kapsamında deride peeling etkisi sağlayan alfa hidroksi asit ve beta hidroksi asit içeren ürünler kullanılabilir.
İçerdiği %10 oranında niacinamide sayesinde cilt bariyerini güçlendirirken cildin yenilenmesine yardımcı olur. Koyu leke görünümünü azaltarak cilde daha parlak bir görünüm kazandırır.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Cildin tonunu açarak renk tonunu eşitleyen bir yöntemdir. Cilt lekesi sorunundan şikâyetçi olanların yanı sıra doğal olarak esmer bir tene sahip olanlar da lazerle cilt beyazlatma işlemini tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri