Temizlik kabınızın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve kaynar su ekledikten sonra metal eşyanızı bu suyun içinde bekletin. Metalin cinsine göre bu işlemden sonra bazı kararmalar olabilir. Bu sorunu çözmek için aynı işlemi bu kez karbonatlı suyla gerçekleştirip metal eşyanızı bu suda bekletmelisiniz.
Karbonat ve limon kullanımı görülebilecek etkiyi arttırır. Kararan bölgelere dökülen karbonat üzerine limon eklenmelidir. Bir süre bu şekilde ocak demirleri bekletildikten sonra bulaşık süngeri & fırçası kullanılarak demirler ovalanmalıdır. Süngerin su ile ıslatılması ovalama işlemini kolaylaştıracaktır.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Limon Suyu
Hafif günlük kullanım için, bir limonu ortadan kesin ve biraz sofra tuzu serpin. Bunu yüzeysel kiri ve pisliği temizlemek için herhangi bir metalin yüzeyine sürebilirsiniz. İyice sürdükten sonra kuru bir bezle silin.
Sprey şişesi kullanmak istemiyorsanız, bir bezi sirke ile nemlendirebilir ve ürünü eşit şekilde ovalayabilirsiniz. Hafif parlatma için sirkeyi suyla seyreltin (her litre ılık su için 1/2 bardak sirke). [Ağır lekeli öğeler üzerinde seyreltilmemiş sirke ile parlatın.
İlgili 27 soru bulundu
Demir üzerinde pas lekeleri ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Demirden pas lekesini çıkarmak için su ve pas sökücü kullanılmalıdır. Palı noktalar pas sökücü ile tamamen kaplanmalı ve bir süre bekletilmelidir. Daha sonra ise tel fırça ile ovalanmalıdır.
Sirkeyi kaseye dökün ve üzerine tuzu ilave edip karıştırın. Bozuk paralarınızı içine bırakın ve 10'a kadar yavaşça sayın. Paraları çıkarın, su ile durulayın ve ardından kurulayın. Parlaklığı görünce çok şaşıracaksınız!
Limon suyu ve tartar sos ile bir macun hazırlayıp, metallerinizi saracak şekilde sürüp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem bazı metallerinizin daha çok kararmasına sebep olabilir. Böyle bir durum olursa karbonatlı suda bekletilmelidir. Karbonat ve sirke karışımı yaparak da metalleri parlatabilirsiniz.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız.
Karbonat: En kolay bulunabilen, aynı zamanda en etkili pas temizleme yöntemlerinden birisidir. Paslı olan bölgeye bolca karbonat dökülür ve birkaç saat kadar beklenir. Bu sürenin sonucunda karbonat, bulaşık teli, diş fırçası ya da bulaşık süngeri yardımıyla ovalanır.
Çelik kolye ve takıların temizlenmesi için kullanılabilen doğal malzemeler arasında ise sirke ve karbonat ön plana çıkar. Bir çay kaşığı sirke ve karbonat eklenen yarım litre kadar ılık suya çelik takılar konulabilir. Takılar yaklaşık olarak 30 dakika boyunca bu suda bekletildikten sonra bol su ile durulanmalıdır.
Çelik takıların kullanımı diğer çeşitlere göre daha kolay ve avantajlıdır. Altın ve gümüşe göre çok daha az bakıma ihtiyaç duyulması nedeniyle kullanan kişiler tarafından, evde basit yöntemlerle temizlenebilir. Kararma olmayacağı için içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Sıcak suyu bir kâseye dök. İçine su, karbonat ve bulaşık deterjanı koy. Mücevheri bir folyonun üzerine yerleştir ve kâsenin içine koyup 5 ila 10 dakika beklet. Mücevheri soğuk suyla durula ve yumuşak bir bezle tamamen kurula.
İnatçı bir leke türü olan pas lekeleri kuru bezle silinerek çıkarılabilmektedir. Tel fırça ya da bulaşık teli kullanarak çıkarılabilmektedir. Pas sökücü sprey pas lekesinin her yanına uygulanarak biraz bekletildikten sonra temizlenerek çıkarılabilmektedir.
Bulaşık Deterjanı
Demirlerin üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin. 35 dakika bu şekilde bekletin. Ardından demirleri karışımdan çıkarın. Bulaşık deterjanı ve sünger yardımıyla köpürterek yıkayın.
Pas demirin daha çabuk yıpranmasına hatta çürümesine sebep olur. Demirdeki paslanma yapıyı zamanla zayıflatarak güvenliği tehlikeye atar. Yapılarda paslı demirlerin kullanımı yapıların ömrünü kısaltır. Demirin paslanması betonarme yapının ömrünü kısaltarak yapının hızlı bir şekilde eskimesine neden olur.
Metale zarar vermeden oksit, küf yani pası temizleyebilirsiniz. Oksitlenmiş metallerin temizliği için kullanabileceğiniz diğer yöntemler arasında tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler yer alır. Bu yöntemlerde, yanlış kullanım durumunda metal yüzeyinde hasar oluşabilir.
WD40 Türkiye's post
oksitlenmeyi bir bez yardımıyla kolayca temizleyebilir, akü bağlantılarının oksitlenmesini engelleyebilirsiniz.
Bunun yanı sıra kararan bakır nasıl parlatılır sorusuna cevap olarak limon yöntemi de önerilebilmektedir. Limonun ikiye bölünmesi ve bakıra sürülmesi de bakırın parlamasına neden olmaktadır. Ardından bakırın yıkanması gerekmektedir. Bir diğer yöntem ise sirke ve tuz yöntemidir.
Beyaz sirke, su ve biraz tuz karıştırıldıktan sonra sprey şişe içerisine konulur. Sonrasında metalin üzerinde olan lekelere bolca püskürtülür. Birkaç dakika bekletildikten sonra bez ile tamamen silinir.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Oksijen bakır ile bağ oluşturduğunda, bakır oksit olarak bilinen yeni bir molekül ortaya çıkar. Bakır oksit, kahverengimsi veya siyah bir renge sahiptir. Gördüğünüz çoğu bozuk para kararmış veya kirli görünür. Aslında bu gördüğünüz kir değil, bakır oksittir.
Madeni paralarınızı saf suya koyun. Saf su, madeni paranızın üzerindeki maddeleri emerek kiri gevşetecektir. Ancak, temizleme işlemini engelleyecek iyonlar ve mineraller içerdiğinden ötürü musluk suyu kullanmayın. Madeni parayı birkaç gün beklettikten sonra diş fırçasıyla fırçalamayı deneyin.
Bakırların para ve eşyaların temizlenebilmesi için sirke, tuz ve limon yeterli olacaktır. Kararan malzemelerimizi limon ve tuz ile ovarak parlatabilir ve temizleyebiliriz. Bakırdan eski paraları temizlemek istersek de bir kaba koyarak sirkeli suda kaynatmamız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri