Temizlik kabınızın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve kaynar su ekledikten sonra metal eşyanızı bu suyun içinde bekletin. Metalin cinsine göre bu işlemden sonra bazı kararmalar olabilir. Bu sorunu çözmek için aynı işlemi bu kez karbonatlı suyla gerçekleştirip metal eşyanızı bu suda bekletmelisiniz.
Metal ilk olarak sıcak kostik çözeltisi içine daldırılarak yüzeyde bulunan yağ ve gresler giderilir. Kostik kalıntıları sıcak su ile yıkanarak uzaklaştırılır. 80°C'de ve % 10'luk sülfürik asit çözeltisi içinde bekletilerek asit etkisi ile paslar sökülür. Asit kalıntıları sıcak su ile yıkanarak temizlenir.
Bir kase sıcak suya bir çay kaşığı tuz, iki çay kaşığı sirke ve bir çay kaşığı toz deterjan eklenir. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve beyaz bir bez yardımı ile silinerek parlatılır. Bir kaba bir miktar su ve bir çay kaşığı karbonat eklenır. Çelik tencere bu karışıma batırılır ve bir bezle silinerek parlatılır.
Kromlarınızı parlatmak için amonyak ve deterjan karışımı ile hazırlayacağınız içerik ilgili yüzeye uygulanmalıdır. Yumuşak dokulu bez hazırlamış olduğunuz karışım ile nemlendirilir. Karışımlı bezin yardımı ile uygulama yapacağınız yüzey kromlarınızın daha da parlak olacağını göreceksiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle krom parlatmak için kullanılmakta olan yöntemin deterjan ve amonyak ile gerçekleştirilmektedir. Deterjan ve amonyak ile yapılan yöntemde bu karışımın bir bez ile ovalanması gerekmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olduğu bilinmektedir.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Tuz ve Limon: Her evde bulunan pratik malzemelerden olan tuz ve limonla kararan kolyelere çözüm getirmek mümkündür. Kararmış olan kolyeler limonlu tuzlu suda bekletildikten sonra yumuşak bez yardımıyla silinerek eski haline dönmesi sağlanır.
Pırıl pırıl bir evye için karbonatı da deneyebilirsiniz. Bir miktar karbonatı lavaboya dökün ve bir sünger yardımıyla iyice silin. İşlem sonrası lekelerin kaybolduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, limon kabuğu ile ovarak evyenizi parlatabilir, gider kokusunu da engelleyebilirsiniz.
Metalden kir gidermede oldukça etkili olabilecek bir ev bazlı çözüm, sirke ile karıştırılmış karbonattır. Okuldaki bilim deneylerinden, bu iki bileşeni birbiriyle karıştırmanın minyatür volkanlar üzerinde harikalar yaratan bir köpüren macun meydana getirdiğini hepimiz biliyoruz.
- Oksitlenmiş olan aletlerinizi temiz sabunlu bir bezle siliniz. Makine yağı, vazelin veya sıvı yağını geniş bir kabın içerisine koyduktan sonra içerisinde aletleri bir süre bekletiniz. - Bir süre beklettikten sonra temiz bezle silme işlemini uygulayınız. Daha sonrasında mobilya kremi uygulayabilirsiniz.
Karbonat kullanılabilir, çünkü çelik yüzeylerin temizlenmesi ve parlatılması için etkili bir malzemedir. Bir miktar karbonat nemli bir sünger ya da bez üzerine dökülür ve tepsinin üzerinde dairesel hareketlerle ovulur. Ardından, tepsi ılık suyla durulanır ve iyice kurulanır.
Ynt: Yüzeyi okside olmuş sarı (pirinç) nasıl temizlenir? Parlatılır? Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula..
1 Litre ılık suya 3 yemek kaşığı bulaşık deterjanı döküp, bolca köpürttükten sonra, kararan gümüşlerinizi bu suya bırakın. 10 dakika bekledikten sonra yumuşak bir sünger ile birkaç dakika köpüklü şekilde bulaşık yıkar gibi ovalama yapın. Sonra temiz su ile durulayın.
Bunun için tek yapmanız gereken rengi açılan ya da kararan altın takılarınızı bir kabın içe alıp içerisine sıcak su ve biraz sıvı bulaşık deterjanı eklemek oluyor. Birkaç dakika bu karışımda bekleyen takılarınızı bir diş fırçası yardımıyla biraz ovalayarak eski rengine döndürmeniz mümkün oluyor.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Bakır eşyalar evde bir çok doğal yöntemle parlatılabilir.Bunlardan bazıları sirke, ketçap, limon ve tuz karışımı ,karbonat ve limon karışımı en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemlerle sadece 5 dakika gibi kısa sürede ovalayarak bakır parlatılabilir.Sirkeyi beze sürüp bakırı iyice ovalayınız.
Çelik takıların kararması genellikle temas ettikleri nesnelerden ve maddelerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çelik takılar yalnızca çelik takıların yanında muhafaza edilmelidir. Ek olarak, temizliğinde yalnızca su ve sabun kullanılmalıdır. Kimyasallarla temasından kaçınılmalıdır.
Çelik takılar denizde ya da havuzda kararmayan takılardandır.
Alkol: Alkol, altın takıların temizlenmesi için de kullanılabilir. Alkolü bir pamuklu bezle takılarınıza uygulayın ve nazikçe silin. Daha sonra takılarınızı durulayın ve bir bezle kurulayın. Karbonat ve su: Karbonat ve su karışımı, altın takılarınızı temizlemek için etkili bir yöntemdir.
Bir miktar suyun içerisine karbonat ve sirke ekle. Takılarını bu suyun içerisinde yarım saat kadar beklet. Suyun içerisinden çıkartarak mikrofiber bezle iyice durula. Nemli kalmamasına özen göster.
Limon suyu ve tuz karışımı, alüminyum yüzeylerin kararmasını gidermede etkili olabilir. Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri