750kg altı bile olsa O1 tip onay belgesine sahip olmayan karavanların karayollarına çıkmaları mümkün değildir.
O1 belgesi olmayan bir karavanın yola çıkması yasa dışıdır ve ciddi güvenlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, karavanınızın bulunduğunuz ülkenin trafik yönetmeliği gereksinimlerini karşılaması gerekir.
Gelelim sorumuzun cevabına; O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır. O1 kategorisi araçlar ise ruhsatlandırma konusunda opsiyoneldir.
O1 Belgeli yani 750Kg altındaki çekme karavanların satışını karavanın O1 Belgesi ve Fatura'sı ile gerçekleştirilebilirsiniz. Bunun için alıcı ile birlikte Noter'e giderek 750Kg altı karavan satmak istediğinizi söylemeniz yeterlidir.
O1 ve O2 Belgesi Nedir? O1 ve O2 belgeleri aslında karavana ya da römorka ait belgeler değildir. Trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan bu belgeler, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden aracınızı sınıflandırmak için kullanılan trafiğe çıkış belgesidir.
İlgili 43 soru bulundu
750kg altı bile olsa O1 tip onay belgesine sahip olmayan karavanların karayollarına çıkmaları mümkün değildir.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
O1 kategorisi araç demek taşıma aracın kendisi ve yüküyle birlikte ağırlığının en fazla 750 kg olabileceği yani azami yüklü kütlesinin 750 kg olması anlamına gelmektedir. Karayollarında araçların tescili O1 kategorisinde bir istisnaya tabidir. O1 kategorisi römorkların (Karavanların) tescili zorunlu değildir.
BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750kg üstü bir çekme karavan için ehliyet şartını yerine getirmiş olursunuz. Böylece O1 ve O2 sınıfı römorkları ve karavanları, çeki demiri olan motorlu araçların yardımı ile çekebilirsiniz.
Çekme karavanların belli bir ağırlığı geçmesi halinde ruhsat alması gerekir. 750 kilogramı geçen karavanların ruhsatlı olması zorunludur.
Konuya verdiğim önem çerçevesinde yaptığım araştırma ile, amatörler tarafından üretilecek karavanların da tip onay belgeli olabileceğini ve dolayısı ile trafiğe de tescil edilebileceğini, bizzat Tip Onay Müdürlüğünün müdüründen öğrenmiştim.
Karavanın yolda veya parkta şöför mahalline bakabilir fakat mutfak ,wc ,yatak kısmına suçüstü veya işlenmekte olan bir suçun devamı olmadığı sürece arama yapamaz.
Hepinizin malumu bir römork veya römork karavan alırken akla gelen ilk konulardan birisi tescil ve belge. O1 Kategorisi araç azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı aşmayan römork demektir. O2 kategorisi ise 750 kg ile 3500 kg aralığında bulunan römorklardır.
Çekme Karavan İçin Ehliyet
Eğer 750 kilogram altında ağırlığa sahip bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız B sınıfı sürücü belgesi yeterli oluyor. Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır.
Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.
Karavan ehliyetini özetlemek gerekirse:
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
Motorlu Karavan: Yönetmelikle belirtilen ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır. M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.
Bu nedenle trafiğe geç çıkan sıfır ya da ikinci el bir araç alarak karavana dönüştürdüğünüzde araç beş yaşını doldurmuşsa ÖTV ödemeden karavan ruhsatını alabilirsiniz.
750 kg üstü olanların O2 belgesi ve ruhsatının olması lazım tabi ayrı bir plakası olacak ve her yıl muayene olması lazım vergisi yok. 750 kg altı çekme karavanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz, 750 kg üstü çekme karavan için BE - CE veya DE Sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
Bir diğer soru da, çekme karavan kullanıcılarından gelmektedir. Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
M Sınıfı Karavan Ruhsatı Nedir? Karavan genelde M1 sınıfı olarak geçiyor. M sınıfı araç, en az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır. Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçlar M1 olarak sınıflandırılıyor.
Kendi yaşam ve tatil zamanına göre karavanını yapabilirsin. Herkesin karavanı olabilir. Tatil günü haftada iki günü olan birisi minibüsü karavana dönüştürüp, iki gecelik konaklama için yeterli donanımda karavan yapabilir.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
Kamyonet ve kamyon gibi araçlar ile ticari iş yapabilmek için araç sahiplerinin bu araçları belirlenen hizmetlerde kullanabilmek için K belgesi alma yükümlülüğü bulunur. Bu belgeler şirket adına alınabileceği gibi kimi zaman şahıs adına da alınabilir. Şirketler için ise, sadece tek bir K belgesi almak yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri