Karbon miktarına bağlı olarak orta derecede mekanik özelliklere sahiptirler. Bu gruptaki çeliklerin en büyük özellikleri, ısıl işlemle yeteri derecede sertleştirilebilmeleridir.
Karbon miktarı arttıkça sertlik, çekme ve akma dayanıklıları da artar.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
440B (1.4112) kalite paslanmaz çelik, yaklaşık yüzde %0.9 oranında karbon elementi içermektedir. Bu kadar yüksek karbon elementi içermesi sayesinde bu kalite malzeme ısıl işlemle berbar yaklaşık 57 - 60 HRC arası sertlik alabilmektedir.
Karbon, çeliğin akma ve çekme mukavemetini artırır, yüzde uzamayı, şekillenebilirliği ve kaynak kabiliyetini azaltır. İşlenebilirliğin ön planda olduğu çeliklerde karbon miktarı düşük tutulmalı, dayanım değerlerinin yüksek olması gerektiği durumlarda ise çeliğin karbon içeriği yüksek olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
%C arttırkça yapıdaki Perlit oranı arttığından , çeliğin çekme dayanımı ile akma dayanımı artar, % 0.80 – 0.85 C değerinden sonra dayanım daha fazla artmaz.Diğer yandan % C arttıkça çeliğin sünekliği ile kaynak edilebilme özelliği azalır;su vermede çatlama yatkınlığı ise artar.
Elmasın yapısındaki karbon atomlarının her biri, çevresindeki diğer dört karbon atomu ile düzgün dörtyüzlü geometrik şekle sahip kristal yapılar oluşturur. Elmasın bu kadar sert olmasının sebebi, kristal yapıdaki bağların sağlamlığıdır. Bu sayede elmas ısıyı iletirken elektriği iletmez.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Sertleşebilirlik ise çeliğin kimyasal bileşimine ( karbon ve alaşım elementleri ), yapısına ve su verme sırasında ostenit tane boyutuna bağlıdır.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
Çelikteki karbon miktarı arttıkça sertlik artar; ancak artan sertliğe bağlığa olarak kırılganlık, esneklik ve süneklik azalabilmektedir. Demir, çeliğe kıyasla daha esnektir. Sahip olduğu bu esneklik demirin kırılmasını daha güç hâle getirmektedir. Çeliğin ise esnekliği az, kırılma özelliği fazladır.
Karbon çelikte ise böyle bir bağ söz konusu olmadığı için paslanmaya karşı bir dirence sahip değildir. Bu nedenle korozyon dayanımı önemli olan yerlerde paslanmaz çelikler tercih edilmektedir.
Karbon bıçaklarda ve dövme bıçak çeliklerde bakım yapılmazsa kararma ve paslanma sorunu oluşur. Birçok karbon bıçak sahibi bu kararmadan memnun olmasa da bu tarz bıçakların kaçınılmaz sonudur.
D2 veya 440C kullanabilirsiniz bu size kalmış. Bıçakçılıkta kullanılan en popüler çeliklerdendir.
Su verme genellikle yüksek sertlikte martensitik bir seviye elde etmek için kullanılır. Bazen paslanmaz çelik veya aşınmaya dayanıklı çelik gibi alaşımlı çeliklere su verildiğinde aşınma direncini yükseltmek için tek bir düzgün östenit düzenlemesi elde etmek gerekebilir.
Sırlama öncesi tıpkı sıradan bir çelik tava gibi yapışmazlık özelliği olmayan, gayet tutucu bir yüzeyi olan tava, sırlama sonrası bir buz pateni pistine dönüşüyor. Zaten bunu öncesi ve sonrası renk değişiminden de gözlemleyebilirsiniz.
Sertleştirme işlemi, çeliğin östenit bölgesine kadar ısıtılması ve bütün yapının östenit fazına dönüşene kadar beklenilmesi sonrasında hızlı bir şekilde soğutulması ile gerçekleştirilir. Bu dönüşüm sonucunda martenzit adı verilen yüksek sertliğe sahip yapı oluşur.
Karbon, çeliğin meydana gelmesini sağlayan demirden sonraki ana alaşım elementidir. Ayrıca çeliğe sertlik ve dayanım sağlayan en önemli katık elemanıdır. Karbon, oksitlenmeyi azaltır, korozyon ve aşınma dayanımını sağlar.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Karbon çelik kısaca, demir içeriğine belirli oranda eklenen krom sayesinde elde edilen çelik çeşidi olarak tanımlanır. Karbon çeliğin dayanımı daha yüksektir fakat kırılma özelliği vardır. Kesici özelliği yüksek olduğu için, bıçak çeşitleri genellikle karbon çelik kullanılarak üretilir.
Yumuşak, yağlı, kâğıtta iz bırakan, siyah renkli bir katı maddedir. Grafitte her bir karbon atomu aynı düzlemde bulunan diğer üç atoma altıgen halkalar oluşturacak şekilde bağlanır.
Karbon, periyodik tablonun 2. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Karbonun atom numarası 6'dır. Karbon, C sembolü ile gösterilir ve ametaldir. *Karbon 3825 ºC'de süblimleşir yani katı hâlden doğrudan gaz hale geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri