Sadece elde yıkanır. Gazlı ocakta kullanıma uygundur.
Karbon çeliği, parlak olan paslanmaz çeliğe kıyasla mat bir yüzeye sahiptir. Karbon çeliği, paslanmaz çelikten çok daha serttir (bu, keskin kalan ancak aynı şekilde keskinleştirilmesi daha zor olan bıçaklar yapmak için idealdir), ancak paslanabilir ve paslanabilir, oysa paslanmaz çelik yapmaz.
Karbon çelik tavalar, teflon vb. sentetik kaplamalara sahip muadillerinin aksine yüzyıllardır kullanılan, sağlıklı, doğru işlemler uygulanıp doğru şekilde kullanıldığı sürece de en az teflon tavalar kadar da yapışmaz özelliğe sahip olabiliyor.
Çelik tencere temizliği ve parlamasında en etkili yöntem sirke ve tuz olmaktadır. Yarım bardak sirke ve yarım bardak tuz, tencere içini tamamen dolacak şekilde su ile kapladıktan sonra içine malzemeler içine dökülür. Ardından bu karışım ateşte 1 dakika kadar kaynatılır. Ardından bol su ile yıkanması yeterli olacaktır.
Yağı ve tuzu birlikte kullanın!
Tavanın içindeki fazla yağı alın. Ardından içine iki yemek kaşığı kadar tuz ilave edin ve tuzun da tavanın her yerine gelmesine özen gösterin. Kağıt havlu kullanarak dairesel hareketlere tuzu tavaya iyice yedirin. Daha sonra tavadaki fazla tuzu temizleyin.
İlgili 41 soru bulundu
Sağlıklı yapışmaz tava denilince ilk akla gelenler arasında bulunan granit tavalar hem kullanışlı hem de sağlıklı olmaları sebebi ile kullanıcıların beğenisini toplamaktadır. Isıyı eşit şekilde dağıtabilen ve yapışmaz yüzeye sahip granit tavalar çizilmelere karşı da son derece dayanıklı ürünlerdir.
Peki, çelik tava ve tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkarılır? Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
TENCERE,TAVA,ÇAYDANLIK,CEZVE VE FIRIN TEPSİ KULLANIMI
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir.
Tencerenin, tavanın veya çaydanlığın içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun. Üzerine su ekleyerek ocakta kaynatın. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde mutfak süngeri ile tencerenin için ovalayın ve bol su ile durulayın.
Bu sebeple demir döküm, granit, teflon ya da çelik tencere ve tavaların bulaşık makinesinde yıkanması önerilmez.
Karbon çeliği, dünyada en çok kullanılan ticari metallerden biridir. Bir demir ve karbon alaşımı olan bu çelik türü, diğer türlere göre daha yüksek bir karbon konsantrasyonuna sahiptir, bu da onu, mukavemetin gerekli olduğu uygulamalar için daha güçlü ve oldukça etkili kılar.
Paslanmaz Çelik Ve Karbon Çelik Korozyon Dayanımları
Karbon çelikte ise böyle bir bağ söz konusu olmadığı için paslanmaya karşı bir dirence sahip değildir. Bu nedenle korozyon dayanımı önemli olan yerlerde paslanmaz çelikler tercih edilmektedir.
Bununla birlikte, doğru teknikle, hemen hemen her tür yiyeceği paslanmaz çelikten pişirebilirsiniz - hatta balık veya yumurta gibi titizliğiyle bilinen malzemeleri bile. Yapışmayı önlemek için tavanıza yağ eklemektir. Bununla birlikte, yağ yalnızca tavanız doğru sıcaklıktaysa çalışır.
Düşük karbonlu çelik çeşitleri otomobil gövdesinin, boruların, gıda kutularının, inşaat malzemelerinin ve köprülerin bileşenlerinde kullanılır. Orta karbonlu çelikler ise sıklıkla demir yolu hatları, tren tekerlekleri, krank milleri ve bazı makine parçalarında kullanılır.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
Makine, cıvata, somun, dingil, gemi şaftı, uskur mili, dişli çark, transmisyon mili, frezeli mil, yük kancası, manivela kolu, ray, kazma, kürek gibi araç gereçlerin yapımında kullanılır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Sıcak suyun içine bol miktarda sirke ilave edilir ve temiz bir bezle çelik kapının kenarı köşesi her yeri iyice temizlenir. Temizlik bittikten sonra 1-2 saat sirkeli olarak bırakılır ve ardından bol su ve temiz bez ile durulanır.
Sirkeyi sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Çelik takıları karışıma batırın ve 5-10 dakika bekletin. Takıyı çıkarın ve temiz ve yumuşak bir bez veya fırça ile nazikçe ovalayın. Takıyı soğuk su ile durulayın ve kurulayın.
Çelik Tencereler
En sağlıklı tencere hangisi sorusu için verilebilecek malzeme yanıtlarından biri çeliktir. Çelik, dayanıklı ve temizlemesi kolay olduğu için pişirme gereçleri için popüler bir malzemedir. Ayrıca ısıyı iyi iletir, böylece yemeğiniz eşit şekilde pişer.
Çelik tencereler, çeşitli pişirme yöntemlerinde kullanılabilir. Ocakta kaynatma, kızartma, soteleme veya fırında pişirme gibi çeşitli yemek pişirme işlemlerine uygundur.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Yapışmaz tavaları temizlemek için genellikle hafif bulaşık sabunu ve yumuşak bir bez veya süngerle hızlı bir fırçalama yeterlidir. Yağlı tava nasıl temizlenir diye baktığımızda ise en inatçı kalıntılar için, hafifçe ovalayarak temizlemeden önce tavayı birkaç saat ılık, sabunlu suda bekletmeniz gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri