Velayet hakkı yalnızca anne ve babaya verilmiş bir haktır. Üçüncü kişiler ise yalnızca vasi olabilir.
Anne ve baba dışındaki kişilere velayet hakkının verilmesi kural olarak mümkün değildir. Bu sebeple çocuk üzerinde ne kadar emeği ya da yakınlığı olursa olsun amca, hala, teyze, dede, büyükanne, büyükbaba gibi akrabalar velayet hakkı sahibi olamaz.
Bir mahkeme kararı gerekir. Aile mahkemesine velayet konusunda bir karar verilmesi için başvuru yapmak gerekir. Çocuğu ilgilendiren bu davalarda çocuğun görüşü alınmalı ve bu görüş yeteri kadar önemli sayılmalıdır. Velayet babaya verilmeyecek olur ise çocuk için yasal temsilci atanacaktır.
Anne ve baba evli değil ise, velayet anneye aittir. Velayet evli olmayan babaya eğer çocuğun menfaati gerektiriyorsa verilebilir. Anne ve baba evli olduğu sürece ortak velayet söz konusudur. Anne ve baba birlikte yaşamıyor ancak evliler ise velayet hakim tarafından geçici olarak eşlerden birine verilir.
Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.
İlgili 40 soru bulundu
Velayet anne ve babaya tanınmış bir haktır. Anne ve babadan başkasına velayet verilemez. Büyükanne, dede, torunlarının velayetini alamaz. Anne de baba da çocuğa bakabilecek durumda bulunmazsa çocuk vesayet altına alınır.
Velayet hakkı kural olarak yalnızca anne ve babaya aittir. Amca, hala, teyze, anneanne, babaanne, dedeye velayet hakkı verilemez.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Çocuğun menfaatinin korunması için mahkemede, pedagog eşliğinde çocuğun düşünceleri sorulur. 8 yaşından büyük çocuklara, menfaatlerini koruyacak şekilde konuyla ilgili sorular sorulabiliyor. Psikolojik durumu göz önüne alınıyor ve velayetin kime verilmesi gerektiğine karar veriliyor.
Eğer herhangi bir işte çalışmıyorsanız, hiçbir geliriniz bulunmasa bile diğer şartlar mevcut ise velayet tarafınıza verilecektir. Gelirinizin bulunmaması halinde mahkeme karşı tarafın ödemesi için çocuklar için bir iştirak nafakası belirler.
Kanunun metninden de anlaşılacağı üzere velayet sadece anne veya babaya verilebilen bir haktır. Yargıtay da istikrar kazanmış kararlarında çocuğun velayetinin anne ve baba dışında kimseye verilemeyeceğini belirtmektedir.
Velayet kamu düzenine ilişkindir; asıl olan çocuğun sağlık, eğitim ve ahlaki bakımdan yararıdır. Çocuğun velayetinin anneye bırakılması çocuğun sağlığını, eğitimini veya ahlaki değerlerini olumsuz yönde etkileyecek ise, velayet anneye verilmez. Örneğin anne hayat kadını ise velayet anneye verilmez.
Anne ya da babadan biri vefat ederse velayet hayatta kalana aittir. Anne babanın boşanması durumunda ise hakimin kararı ile belirlenir. Eğer anne baba evli değillerse çocuğun velayeti anneye aittir. Anne bakamayacak durumda ise veya ölmüş ise velayet babaya yada mahkeme tarafından belirlenen vasiye verilir.
Anne Babası ölen çocuğun velayeti kime verilir? Velayet hakkı TMK M. 336 gereğince yalnızca anne ve babaya aittir. Bu sebeple anne ve babasını kaybeden(ölen) çocuğun velayetinin verilmesi söz konusu olmayacaktır. Çocuğa Sulh Hukuk Mahkemesince vasi tayin edilecektir.
Sonuç olarak, anne veya babanın evlenmesi veya yeni bir ilişki kurması, çocuğun velayeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahip değildir. Ancak, bu durumlar diğer faktörlerle birlikte ele alınarak velayet davasında karar verilir.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Velayeti annede olan çocuğu vermezse baba, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu işlemiş sayılacaktır. Bu durumda velayet kendisine verilen anne şikayet yoluna başvurmalıdır.
Bu maddeye göre velayet; ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde değiştirilebilir. Maddenin metninden de anlaşılacağı üzere sayılan sebepler sınırlı sayıda değildir.
Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Velayetin Kaldırılmasını Kimler İsteyebilir? Velayetin kaldırılması kamu düzenini ilgilendiren bir hukuk kurumudur. Bu nedenle velayeti kaldırılması istenen çocuğun annesi, babası, akrabaları ya da başka herhangi bir kişi velayetin kaldırılmasını talep edebilir.
Eğer Aile Mahkemesi 8 yaşın üzerindeki çocuğun, babasında kalmasının daha iyi olduğunu düşünürse çocuğun velayeti babasına verilir. Eğer anne vefat etmişse ya da anne cezaevineyse çocuğun velayeti babasına verilmektedir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri