kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Kardeş (< kardaş < karındaş), anne veya babadan en az birinin ortak olduğu kişilerin birbirlerine göre durumuna verilen addır.
Kardeş demek iki kişinin kan bağının bulunması demektir. Bunun dışında birbirine çok yakın olan iki veya daha fazla kişi de kardeş olabilmektedir. Kardeş olmak için kan bağının dışında bir paylaşımın da olması gerekmektedir. TDK sözlüğünde aynı anne babadan olan çocuklar anlamına gelmektedir.
Oğlan sözcüğünün kökeni 'erkek evlat' anlamındaki Türkçe oğul sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "oğl" öncesinde "oıl" ve onun öncesinde de "ol" sözcüklerine dayanır.
İlgili 45 soru bulundu
ebeveyn - Nişanyan Sözlük. Arapça abawayn أبوين “1. iki baba, 2. ebeveynler” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça Abw kökünden gelen ab أب “baba” sözcüğünün +ayn ekiyle tesniye (ikil, dual) halidir.
Orta Türkçe ağar- “beyazlaşmak, (mecazi) ihtiyarlamak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe ak “beyaz” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)Ar- ekiyle türetilmiştir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Beyinde şekillenen düşüncelerin dile dökülmesini sağlayan kelimeler arasına birleşik kelimelerin de eklenmesiyle Türkçe konuşan kişiler, kendilerini farklı şekillerde anlatma şansı yakalarlar. Kardeş kardeş birleşik kelimesi de bu bağlamda kullanılan sözcükler arasındadır.
Fidanlık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Eskiden “oğul”, “evlât” anlamına geliyordu. Türkler “kardeş”e “karındaş” diyorlar; kardeşi de içine alan “akraba” an-lamında ise “kardaş”ı kullanıyorlardı. Babaları bir olan kardeşlere “kangdaş kadaş”, anaların ayrı olan kardeşlere de “igdiş kadaş” deniyordu.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
Ayetten de açıkça anlaşılacağı üzere, ancak iman bağı ile bir araya gelenler, din kardeşi olarak kabul edilmektedir.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Her hangi bir sayının karekökü, karesi alındığında esas sayıyı veren tam sayı olarak tanımlanmaktadır. Kök bulma formülü; pozitif sayılar için, √x şeklinde yapılabilmektedir. Sayının karesi kendisiyle çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Ancak sayının negatif olmaması tam sayı olması gerekmektedir.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.
"kumsal" sözcüğü, "kum-su", "kum gibi" anlamından, "-al" ekiyle genişletilmiş ve kökanlamdan mensubiyet yüklenerek, köke bağlı sıfat gibi kullanılmış, sonra da adlaşmıştır. "kumsal" gibi, "yoksul" sözcüğü de, aynı yolla "yok-su", "yok gibi" anlamından yararlanılarak, "-ıl" ekiyle genişletilmiştir.
Türkçe kum ve Türkiye Türkçesinde sal "yassı yer, düzlük" sözcüklerinin bileşiğidir.
Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ékkiŕ "iki" sözcüğünden +Iz2 sonekiyle türetilmiştir. iki maddesine bakınız.
Soruya Dönelim, "Kardeş" ismi, özel bir ada sahip olmadığı ve evrende birden fazla bulunabilecek bir isim olduğu için cins isimdir.
birbirine sözcüğü birleşik bir kelimedir.
yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Farsça gul گل "çiçek, özellikle gül" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vard sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen varəδa sözcüğü ile eş kökenlidir.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri