Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğrudur.
Satirik şiirler; toplumun ya da kişilerin kötü yönleri eleştirilir. İğneleyici ve yergi içeren bir üslup barındırır. Divan edebiyatındaki hicviye, Halk edebiyatındaki taşlamanın karşılığıdır. İlk örneklerini Yunan Diogenes vermiştir.
Taşlama, Türk halk edebiyatına ait satirik şiirlere verilen addır. Bu yönüyle taşlamalar: toplumdaki aksayan yönleri, bireysel yanlışlıkları, devlet yönetimindeki hataları... eleştirel bir dille konu edinir ve halk edebiyatında yermek-hicvetmek sözcüklerinin karşılığı olarak kullanılır.
- Satirik şiir; diğer adı ile eleştirel şiir olan satirik şiir kişi kurum, toplum veya düşünceyi eleştirmek amacıyla kaleme alınmış şiir türüdür. - Dramatik şiir; şiirsel kaleme alınan tiyatro kaynaklarında kullanılan şiir türüdür.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
İlgili 25 soru bulundu
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir. Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor.
Hiciv, taşlama ve yergi gibi isimler de alan Satirik şiir alaycı şiirler olarak bilinir. Belirli bir kişi veya durumu eleştirmeyi amaçlamaktadır. Rahatsızlık duyulan bir konuda iğneleyici üslupla kaleme alınmaktadır. Halk Edebiyatında Taşlama, Divan edebiyatında Hicviye olarak adlandırılmıştır.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Eleştirici bir anlatımı olan şiirler Divan edebiyatında hiciv, Halk edebiyatında taşlama, yeni edebiyatımızda ise yergi olarak anılmaktadır. Bu tür şiirler didaktik özellikler içerdiğinden didaktik şiir içinde değerlendirilmesi mümkündür.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.
Satirik şiir edebi türlerin en eskisi olarak bilinmektedir. Satirik şiir günümüz edebiyatında yergi olarak adlandırılmaktadır. Olay ve durum ile ilgili alaylı, iğneleyici bir dille kaleme alınmaktadır. Satirik şiirler öğretici ögeler barındırsalar da öğrenme amacı gütmemektedir.
*Halk edebiyatında Seyrani; Divan edebiyatında Şeyhi, Bağdatlı Ruhi ve Nef'i; Tanzimat edebiyatında Ziya Paşa (Zafername), Cumhuriyet Dönemi'nde Şair Eşref gibi sanatçıların satirik şiirleri vardır.
İçinde belli bir duygu, özlem, hayaller içeren zaman zaman yaşayış ile ilgili birikimleri aktaran, şairlerin veya halk ozanlarının kelimeleri bir ahenk eşliğinde birleştirerek farklı anlamlar katarak sunduğu söz sanatları ile imgeler yardımıyla belirli bir ritim bu ritmin uyum içinde sunulması, sunumundan sonra okuyan ...
Konu Bakımından Şiir Çeşidi: Lirik ve epik şiir. Şairi ve Şairin Mesleği: Mehmet Akif ERSOY – Baytar (Veteriner hekim yani hayvan doktoru).
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür.
Coşkun ve ilham dolu bir şiir olan lirik şiir özellikleri şu şekilde listelenebilir: Aşk, ayrılık, hasret, özlem, ölüm gibi temalar işlenmektedir. Dünyanın birçok yerinde, her topluma has örnekleri türemiştir. Duyguların ve düşüncelerin coşkun ve heyecanlı olarak aktarılması ön plandadır.
Kökenleri destanlara dayanan epik şiir destanlardan beslenerek gelişim göstermiştir. Toplumun hayatında iz bırakan konuların destansı bir dille işlendiği şiirlere Epik şiir denir. Büyük savaşlar, göçler ve doğal afetler gibi olayları konu edinen Epik şiirler kahramanlık şiirleridir.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
11.240 mısra ve 108 manzumeden oluşan külliyatın genel adı, ilk manzum eserinin adı olan Safahat'tır. Külliyatın içeriğindeki eserlerin isimleri; Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsü'nde (1914), Hatıralar (1917), Âsım (1924) ve Gölgeler (1933)'dir.
Resim sanatının kusursuz betimlemesinden etkilenerek yazılan şiirlere pitoresk şiir denir. Resim ve edebiyatı bir noktada eritme ve yazılanların etkisini arttırmak için resim gibi şiir yazma ve betimleme yapmaya gitmiştir sanatçılar. Bu da pitoresk şiir akımını meydana getirmiştir.
Nazımla yazılmış olan ve şiir biçiminde olarak bilinen yapı manzume olarak bilinir. Aynı zamanda koşuk biçiminde yazılmış olmakla beraber, şiir düzeyine ulaşmamış ve sanat değeri taşımayan anlamına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri