Kaşla göz arasında DEYİMİ AÇIKLAMASI Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde.
Kaşla göz arası deyimi ile her alanda karşılaşmak mümkündür. Kaşla göz arasında deyiminin anlamı kimsenin anlamasına fırsat vermeyecek kadar kısa süre anlamında kullanılabilir. Ayrıca çok çabuk ya da çok hızlı anlamlarında kullanımı da doğru kabul edilir.
"Kaşla göz arası" deyimi, çok kısa bir süre içinde gerçekleşen veya fark edilmesi zor olan hızlı ve ani bir olayı ifade eder. Bu ifade, genellikle bir göz kırpması kadar kısa bir zaman dilimini, anlık bir eylemi veya çabucak geçen bir anı tanımlamak için kullanılır.
Kaş göz etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kaş ve göz hareketleriyle bir işaret vermeye, istediğini bu yolla anlatmaya çalışmak. “Kalabalıkta kaş göz ederek Hasan'ı çağırmayı düşündü.”
Genellikle mecaz anlamı ile kullanılan deyimlerden birisi de kaş yapayım derken göz çıkarmak deyimidir.
İlgili 29 soru bulundu
İnsanlar bazı zamanlar işine gelmeyen durumlar olduğunda umursamaz ya da dikkate almaz. Bu durumlar söz konusu olduğu zaman ise göz ardı etmek deyimi öne çıkar ve kullanılır. Belli bir kavramı ya da durumu ve duyguyu anlatan deyimler olarak halk arasında en yaygın kullanılan deyimlerden biridir.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Göz açıp kapayıncaya kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kısa bir zamanda.“O işi göz açıp kapayıncaya kadar yaparız.”
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
[1] Geçim sıkıntısı yaşamadan hayatını sürdürmek.
Gül gibi geçinmek (yaşamak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
“Göz doldurmak”, “göz doyurmak” deyimleri de beğenilen, değerli bulunan şeyler için kullanılmakta “değerinden çok, görünüşü ile etkili olmak” (Aksoy 1993: 809) anlamına gelmektedir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
"Eli ayağı birbirine dolanmak" deyimi, bir kişinin heyecanlanması, paniklemesi veya bir durum karşısında şaşırp ne yapacağını bilememesi durumlarında kullanılır.
Deyim. [1] Birine kavuştuğu sevindirici bir durum dolayısıyla kutlamaya, iyi dilekte bulunmaya gelmek.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri