Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi mi? Gebeliğin çok erken belirtilerinden biri kahverengi akıntı olarak bilinen implantasyon kanamasıdır. Açık kahverengimsi lekelenme şeklinde ortaya çıkar.
Adet döneminde kahverengi lekelenme tarzı kanamalar olması normal kabul edilir. Adet dönemi başlangıcında ve sonunda kanama yavaştır. Bu nedenle kanın tamamı dışarı atılmadan önce bir kısmı içeride hava ile temas ederek oksitlenir ve kahverengi kanama meydana gelebilir.
Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter. Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner.
İlgili 40 soru bulundu
Koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.
Adetin başlangıcında veya sonunda oluşan kahverengi akıntı normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kahverengi akıntı, kadınların üreme sisteminde oluşan bir soruna işaret eder. Bu sorunlar arasında enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, rahim içi araçların kullanımı ve bazı kanserler bulunabilir.
Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir. Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
Genellikle 36 ile 40. haftalar arasında rahim ağzı açılmaya başladığında ve doğum için hazır hale gelindiğinde mukus atılır. Mukusla birlikte kahverengi renginde bir miktar kanama veya lekelenme meydana gelebilir.
Yerleşme kanamasının nedeni, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunurken çevredeki dokuların hafifçe zarar görmesi ve kanamaya neden olmasıdır. Kanama miktarı genellikle çok azdır ve renk kahverengi veya pembe olabilir.
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Hamilelik şüphesi taşıyorsanız implantasyon kanamasından sonra hamilelik testi yapabilirsiniz. Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Döllenme sonrasında yumurta hücresi, rahim iç tabakasına doğru ilerler ve oraya tutunur. Bu süreç sırasında bazı kadınlarda hafif bir kanama veya lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması genellikle implantasyondan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra görülür.
Adet öncesi dönemde kahverengi vajinal akıntı, bazı kadınlarda görülebilen bir durum. Ancak bu akıntının yanı sıra bazı şikayetler söz konusuysa endometriozis hastalığından şüphelenilebilir.
Adet dönemi öncesi ve sonrası dönem içinde olma: Kadınlarda lekelenmenin kahverengi olması adet dönemi öncesinde yoğun yaşanan bir durumdur. Bu durumda uterusta tamamen dökülmeyen eski kalıntılar kahverengi adet kanaması şeklinde yaşanabilir.
Normalde adetler 21-35 gün aralıklarla olur, 3-8 gün arasında sürer ve toplam 30-80 cc arasında kanama olur. Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2-3. Günü kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter. Ama bazen adetten önce veya sonra kahverengi akıntı uzun sürebilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Örneğin beyaz veya berrak akıntı genellikle normal kabul edilirken, sarı veya yeşil renkte akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir. Kahverengi lekelenmeler bazen menstrüel döngü ile ilişkilendirilirken, gri veya kötü kokulu akıntı bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonları işaret edebilir.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkması nedeniyle kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir.
Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Erken gebelikte akıntı genellikle beyaz ve krem rengindedir. Ancak her kadının vücudu farklı olduğundan bu durum kişiden kişiye değişebilir. Erken gebelik testi ilişkiden kaç gün sonra yapılır? Erken gebelik testi ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri