Şerh işlemleri, genellikle borçlu ve alacaklı arasındaki durumlarda gerçekleştirilse de tapu hakkında hak sahibi olan taraflar ve aile bireyleri arasında da tapuya şerh koyma işlemi sıkça gerçekleştirilir.
Peki tapuda şerh kimler koyabilir ? Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır, yani şerh koyma hakkına sahip olan herkes tapuya şerh koydurabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler sınırlanmamıştır, yani şerh koymaya sebep olan hakka sahip olan herkes şerh koyabilir.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
Satış vaadi, önalım hakkı, ipotek, geri alım hakkı, ihtiyati haciz, aile konutu ve buna benzer birçok tipte tapuya şerh konulabilecektir. Taşınmaz malın malikleri ya da başka malı üzerinde hakkı olan kimseler kendi menfaatlerini korumak maksadıyla tapuya şerh koydururlar.
İlgili 22 soru bulundu
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
Tapuya eklenen şerh, genellikle 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Şerh süresi, borç ödemesi ve benzeri gibi kriterlerde borcun tamamen ödenmesiyle de ortadan kalkabilir. Ancak farklı durumlarda şerhin kaldırılması daha uzun sürebilir ve kaldırma işlemi için hukuki yollara başvurulması gerekebilir.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
Web tapu sistemine girmenin bir diğer yöntemi ile e-devlet sistemidir. E-devlete giriş yaptıktan sonra “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” seçeneğine giderek “Web Tapu İşlemleri” seçeneği sayesinde online olarak tapu ve şerhlerinize ulaşabilirsiniz.
Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenlemedir. Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayarak hakları korumayı amaçlayan kanuni bir uygulamadır.
10 yıllık hak düşürücü süresi vardır. Şerh verilebilir. Miras yoluyla mirasçılara geçer, aksine sözleşme yoksa devredilemez.
Kimler Aile Konutu Şerhi Koydurabilir? Kanun maddesinde yer alan açık hüküm gereği malik olmayan eş aile konutu şerhi koydurma talebinde bulunabilir. Uygulamada kimi zaman çocukların da bu talepte bulundukları görülebilmektedir, ancak bu yönde kanunen çocuğa verilmiş bir hak söz konusu değildir.
Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür. Ancak şerhi kaldırabilmek için böyle durumlarda taraflardan birinin dava açması gereklidir.
Yani oturma hakkı sahibi; ev satılsa dahi bu durumdan etkilenmeyecek olup eğer aradaki ilişki kira sözleşmesi olsaydı kiracı evi terk etmek zorunda kalabilecektir. Bu hak tapu kayıtlarına işlenmekte, dolayısıyla tapu siciline şerh edilebilmektedir.
Tapuya şerh koyma işlemi ücretli bir işlemdir.
Taşınmaz kiralarında sözleşmeyle birlikte kiracının kiracılık hakları tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Geçici yazım şerhleri, bütün ilgililerin uygunluk vermesi ya da yargı kararıyla tapu kütüğüne işlenebilirler. Şerh konusu olan hak sonradan gerçekleşirse, tapu kütüğüne şerhin işlenmesinden başlayarak üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilir (MK. 1011).
Malik olmayan eş tapuda aile konutu şerhi koymak için gerekli belgelerle beraber tapuya gidip bu talebini içeren bir aile konutu şerhi dilekçesi ile ilgili tapu dairesine bir başvuru yapacaktır. Aile konutu şerhinin diğer bir yapılış şeklide mahkemeden aile konutu şerhi talebi ile mümkündür.
Görüleceği üzere artık Yargıtay da aile konutunun korunması için tapuda şerh koşulu aramamaktadır. İlgili taşınmaz fiili olarak aile konutuysa, yasa gereği öncelikli koruma altındadır. Yani eşin rızası alınmadan aile konutunun satılması halinde eş tapu iptal davası açarak satışı iptal ettirebilecektir.
Tapuya şerh koymak; taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için konulan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulamadır. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenir. Bu uygulama, taşınmazı satın almak isteyen kişilere sınırlı kullanım hakkının bulunduğunu gösterir.
Yukarıda da işaret edildiği üzere tapu müdürlüğüne müracaat edilerek bir ev üzerine aile konutu şerhi koyulması halinde bu gayrimenkul diğer eşin rızası olmaksızın satılamaz, kiralanamaz, kira sözleşmesi feshedilemez yahut üzerinde ipotek tesis edilemez.
Tapu Şerhi Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
Hisseli Tapu Üzerine Aile Konutu Şerhi Konulabilir mi? Aile konutu olarak kullanıldığının belgelenmesi şartıyla paylı (hisseli) taşınmaz üzerine de aile konutu şerhi konulabilir. Elbette tapu dairesi şerhi sadece diğer eşe ait olan pay üzerine koyacaktır.
Çelişkili hükümlerin varlığı, şerhten itibaren beş yıl geçmesine rağmen satışın yapılmaması durumunda terkin edilmemiş şerhin etkisinin kendiliğinden sona erip ermediği konusunda belirsizlik ortaya çıkarmaktadır. Kanun hükmüne üstünlük tanındığında şerhin etkisi beş yılın geçmesiyle kendiliğinden sona ermiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri