Fatura aslı gönderilmezse Alıcıya KDV ve varsa diğer yasal yükümlülükler iade edilemez. Alıcının kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa Alıcı kusur oranında Satıcının zararını tazmin etmekle yükümlüdür.
İade Onaylanan statüsüne geçer ve müşteriye para iadesi yapılır. Gelen ürünün iadesini onaylamadan önce seçilen iade sebebi ile gerçekte olan durum karşılaştırılmalıdır. Müşterinin iadede fatura ibrazı zorunlu değildir.
Maliye Bakanlığının belge düzenine ilişkin mevzuatı iadeye engel değildir. Dolayısıyla pek çok işletmenin fişiniz yok, ilgili mevzuata göre iade alamayız şeklinde mazereti geçerli bir mazeret olarak kabul edilemez. İşletmeleri fiş veya faturasız ürün iade alamazsınız diye zorlayan hiçbir düzenleme yok.
İade durumunda fatura kesilmesi gerekir. İade fatura işlemini yaparken satış faturası koçanı ya da e faturaya ihtiyaç duyulur. İade faturasının ortaya çıkan herhangi bir koçanı bulunmaz. Maliye Bakanlığı ya da noter onaylı iade faturasının olması gereklilik gösterir.
* Ürünlerinizi iade ederken faturanızı bulamıyorsanız; - Bireysel faturalı alışverişleriniz için bir kağıda ad soyad, sipariş no ve iade nedeninizi yazıp iade paketinin içine koymanız yeterli. - Kurumsal faturalı alışverişleriniz için iade faturası kesip sisteme yüklemelisiniz.
İlgili 42 soru bulundu
KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B-11.1. bölümüdür.
“İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, aynı şekilde üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilmek suretiyle gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.”
Kurumsal satışlarda müşteri de vergi mükellefi olduğu için iade taleplerinde müşterinin Trendyol ve ürünü aldığı satıcı ile ayrı ayrı faturalaşmasına gerek kalmaması adına süreç sadece satıcı ve müşteri arasında kalacak şekilde değiştirilmiştir.
Kaybolan Fatura Tekrar Çıkarılır mı? Maliyenin bu konuya özgü farklı görüşleri olsa da kaybolan fatura yerine kayıtlara uygun nitelikte noterden tasdikli bir örneğinin kullanılması mümkündür.
Hem e-fatura hem de e-arşiv fatura mükellefleri alış ve satış faturalarını iade olarak düzenleyebilir. İster GİB Portal isterse de çalıştığınız özel entegratör yazılımı ile kolay kesebilmek mümkündür.
temel e-Fatura'da alıcı iptal yetkisine sahip değildir. Fatura sadece gönderici tarafından GİB İptal Portalı üzerinden iptal edilebilir. Alıcının başvuracağı yollar ise iade faturası keserek faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter ya da KEP sistemi ile itirazda bulunmaktır.
İlgili kargo firması kayıtlı kullanıcı ise ve faturayı alacak olan taraf ta kayıtlı kullanıcı ise e fatura düzenleme zorunluluğu vardır.
Öncelikle iade faturası kesilebilmesi için fatura koçanı ya da e-fatura uygulaması kullanılır. Kullanılan iade faturasının Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olması gerekir. Daha sonra fatura üzerine "İade faturasıdır." şeklinde bir ibare yazılır. Ürün hangi fiyattan satılmışsa iade tutarı da o miktarda olur.
Tüketici 14 gün içinde satın almış olduğu ürünü açıkça belirterek bu ürünü iade etmek istediğini yazı ile mağazaya bildirmelidir ve cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade edilmesi gerekir. İade için ürünü gönderim masrafı satıcıya aittir.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Yurtiçi Kargo iade kodu olan e-ticaret kullanıcılarının kargo dolaplarını kullanarak gönderilerini iade edebilmeleri için gönderilerini paketledikten sonra üzerine iade kodunu, ad ve soyad bilgisi ile cep telefonu numarasını gönderinin üzerine yazmaları yeterli olacak.
İade edilen ürünlerin gönderim ücreti satıcı tarafından kapıda kargo görevlisine nakit olarak ödenir.
Alıcı ya da satıcı taraf, e-Fatura'nın iptal işlemi için “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden öncelikle fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Bu belgenin mali mühür ile imzalandıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilmesi ve karşı tarafın talebi onaylaması gerekir.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
İade faturası ne zaman kesilmelidir? Bildiğiniz gibi kesilen bir faturanın sistem tarafından otomatik olarak onaylanma süresi 7 gün. Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.
Satıcı/Bayi tarafından kaşelenip imzalanmayan garanti belgeleri geçersizdir. Faturanız ileberaber ibraz etmelisiniz.
Evet; elektronik ortamda aldığınız faturanın, daha önce adresinize gelen kâğıt faturadan herhangi bir farkı bulunmamaktadır. E-Posta ya da SMS olarak aldığınız faturanın çıktısı da asıl fatura yerine geçmektedir.
Faturanın aslı yani ilk nüshası kaybolmuş ise ikinci ya da üçüncü nüshadan fotokopi alınır ve “Aslı Gibidir” kaşesi basılarak yetkili kişiler tarafından imzalanır. Bu duruma maliyenin genel görüşü ise, kaybolan faturanın yerine kayıtlara uygun, noterden tasdikli bir örneğinin kullanılması mümkündür, yönündedir.
Müşteriler ürünü teslim aldıktan sonra 15 gün içerisinde iade etme hakkına sahiptir. Trendyol üzerinden aldıkları bir ürünü iade etmek istediklerinde, trendyol.com'a girerek iade sebebini seçer, iade talebi oluşturur ve sistemden iade kargo kodunu alırlar.
İnternet üzerinden satış yapmak gibi bir hedefiniz varsa ve Trendyol'da bir mağaza açmak istiyorsanız Trendyol üzerinden yaptığınız satışların faturasını kesmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri