Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir. Alıcısı tarafından teslim alınmayan veya alıcısına ulaşılamayan kargolar için göndericiden kargonun bekletilmesi veya kendisine iadesi ile ilgili yazılı olarak talimat istenir.
Kargo firması, teslimat yapılamayan kargoyu iade ederek, kargo sahibine geri gönderebilir. Bu durumda, kargo sahibi kargonun geri dönmesi için ek bir ücret ödemek zorunda kalabilir.
3 gün içerisinde gönderici tarafından yazılı talimat verilmediği takdirde kargo göndericiye iade edilerek taşıma ücretinin ve oluşabilecek diğer masrafların tahsilatı gerçekleştirilir. Bunun haricinde Yurtiçi Kargo Türk Ticaret Kanunu'nun 869. Maddesinde yer alan diğer seçimlik haklarını da kullanabilir.
Şubeye geri getirilen kargolar 3 iş günü içerisinde alıcı tarafından şubemize gidilerek teslim alınmalıdır. Aksi takdirde göndericinin bilgisi dahilinde kargo çıkış şubesine iade edilir.
Bu kişinin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra imza karşılığında kargo teslim edilir. 3 gün içinde alıcı ya da alıcının teslim edilmesini istediği yetkili kişi tarafından teslim alınmayan kargolar size geri iade edilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Size gönderilen kargoyu teslim almazsanız kargo alıcısına iade olur. Buradan size hiçbir borç çıkmaz, kargo ücreti böyle durumlarda göndericiden tahsil edilir ve gönderi göndericiye teslim edilir.
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür. Satıcı geri ödemeyi tüketiciye herhangi bir masraf ve yükümlülük getirmeden tek seferde yapmak zorundadır.
Eğer kargo gönderisi alıcının kendisine teslim şeklindeyse hayır. Ama normal gönderi ailendenden biri kimlikleri ile ürünü teslim alabilir. Ailen alabilir.
herhangi bir sebeple teslim edilemeyen kargonuzun iade süreci hemen başlamaz. Teslim edilemeyen kargonuz şubemize geldikten sonra, şubemiz tarafından sizinle iletişime geçilir. Size ulaşıldıktan sonra, talebiniz doğrultusunda randevulu teslimat planlanarak kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılır.
Pazar günü ise kargo dağıtımları ve alımları yapılmamaktadır. Ancak şubeye teslimatı yapılmış ise bizzat gidip kendiniz teslim alabilirsiniz. Harici olarak diğer kargo şubeleri hafta sonu hizmet vermezler.
Herhangi Bir Sebepten Dolayı Teslim Alamadığımız Kargomuz, Ne Kadar Süreyle Şubelerinizde Bekletilir? Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargo geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilir. Gönderici ve alıcı talebi olmazsa göndericiye iade edilir.
Sipariş ettiğiniz ürün kargoya verilmiş ise siparişi iptal edemezsiniz. Kargoya verilen ürünler için, size ulaştıktan sonra iade süreci uygulanması gerekmektedir.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
Kargo şubesi paketinizi 3 gün boyunca şubede bekletir ve size ulaşamadığı takdirde siparişinizi geri gönderir.
Eğer görevlimiz, alıcının adresinde kimseyi bulamazsa, "Kargo İhbar Notu" bırakır ve gönderiyi şubeye geri getirir. Bu durumda gönderinin alıcı ya da alıcının yetkili kıldığı kişi tarafından 3 gün içerisinde söz konusu şubeden alınması gerekmektedir.
Tekrar Dağıtım: Kurye tarafından size ulaşılamadığı durumda, kargonuz tekrar dağıtıma çıkarılması için bu hareket gözükmektedir.
Arkadaşın haricinde kimse o kargoyu alamaz, tabi kargocular tanıdık değilse, Ama, Gönderici gönderi yaptığı şube ile iletişime geçip, alıcı bilgilerini değiştirebilir.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
Yargıtay 11. Hukuk dairesi tarafından alınan kararda; 23 Aralık 1997 tarihinde 1997/9653 karar, 1997/8647 esas numaralı kararını açıklıyor. Bu karar neticesinde sorumluluklarını yerine getirmeyen kargo şirketleri artık müşteriye verdiği zararı tazmin etmek zorunda kalacak.
Ürünlerinizi ÜCRETSİZ iade edebilmek için “Trendyol İade” adımlarını takip ederek iade kodu almanız gerekir. İade edeceğiniz ürünün hasar görmemiş, kullanılmamış ve kullanım hatası sonucu zarar görmemiş olması gerekmektedir.
1-) GÖNDEREN tarafından yapılacak navlun ücreti alıcı tarafından ödenecek gönderimlerde, alıcı kargo ücretini ödemez ise teslimat yapılmaz. GÖNDEREN, talimatı olmaksızın teslimat yapılsa dahi kargo ücretini ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Ödeme konusundan doğan gecikme ve anlaşmazlıklarda hiçbir sorumluluk üstlenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri