Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Devetabanı Bitkisinin Yaprakları Büyümüyor, Ne Yapmalıyım? Devetabanı bitkisi doğru bakıldığında yaprakları büyür. Bitkinin yaprakları büyümüyorsa bulunduğu yeri benimsememiş olabilir. Karanlık bir ortamda bulunuyorsa bitkinin yaprakları yeterince gün ışığı alamayacaktır.
Monstera bitkisinin aydınlık yerlerde gelişimi daha hızlı olur ve daha canlı durur. Bununla birlikte monsteralarınızı çoğu iç mekan süs bitkisinde olduğu gibi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekmektedir.
Devetabanı çoğaltmak için en sık uygulanan yöntem, köklendirme yöntemidir. Devetabanı bitkisinde ana gövdeden uzanmış açık yeşil, sarı renkte dallar bulunur. Bunlara hava kökü denir. Zamanla hava kökleri odunsulaşır ve kahverengi hâle gelir.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
İlgili 32 soru bulundu
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Deve tabanı, sulama konusunda hassasiyet gerektiren bir bitkidir. Bitkinin gereğinden fazla sulanması yapraklarında sararmaya ve kök çürümesine sebep olur. Toprağın kuru bırakılması durumunda ise çiçek yeterince besin alamayacağı için ölmeye başlayabilir.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Çiçeğin belli çeşitleri yaz mevsiminde çiçek açar. Deve tabanı çiçeği; dış etkenlerden korunmasına yardımcı olan dış köklere ve toprak içerisinden gıda alarak sağlam tutunmasını sağlayan iç köklere sahiptir.
Tropikal bir bitki olması sebebi ile sıcaklığı seven Deve tabanı kış aylarında yaklaşık 15-18 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sıcaklığın tek haneli rakamlara düşmesi bitki için bir tehdit oluşturacaktır. Bitkiye ilkbahar ve sonbahar ortasında kalan sürede ayda 2 kez kompost gübre verilebilir.
Şayet deve tabanı yapraktan çoğaltma yöntemini kullanmak istiyorsanız; köklere yakın olan bir yaprağı dikkatlice kesip suda bekletmeniz gerekiyor. Kesilen yaprağı filizlenene kadar suda bekletebilirsiniz. Suyun içinde köklerde büyüme oluyorsa; bu kökü ufak bir saksıya alıp büyütme işlemine geçebilirsiniz.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Doğal Parlatıcı
Aynı zamanda zeytinyağı kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Her iki uygulama ile de yapraklarınız parlak bir görünüm alacaktır.
Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir.
Yağmur ormanlarında yetişen bitkilerin yaprakları, fazla yağmura maruz kaldıkları için delinir ve bu deliklerden aşağıdaki yapraklara güneş ışığı ulaşmış olur. Deve tabanı çiçeği yaprakları, eşsiz görüntüsünü bu olaya borçludur. Günümüzde gerekli bakımları yapıldığında ev ortamında da rahatlıkla yetiştirilebilir.
Bitkinin yaprakları sararıp dökülüyor ne yapabilirim? Deve tabanı/Monstera bitkisinin yaprakları yanlış sulama yüzünden zamanla sararıp dökülebilir. Bitki için suyun ph derecesi çok önemli olduğu için içme suyu tercih edilmelidir.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Saksı altları mutlaka delik olmalı! Aksi halde Monsteranızı kısa bir zaman içerisinde kök çürümesinden kaybedebilirsiniz! Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi
Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz.
Philodendron (Deve tabanı): Hızla büyüyen, kalp şeklindeki dev yaprakları ile Philodendron, ilişkileri geliştirmek için harikadır. Yaydığı enerji ile evde mutlu bir havaya sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri