Aracın karlı havalarda kontrolünü kaybetmemesi ve bir kazaya karışmaması için doğru tercih edilmesi gerekmektedir. Tercih edilecek olan lastiklerin ilk olarak diş derinliğine bakılmalıdır. Diş derinliği eğer 1,5 mm nin altına inerse, kesinlikle bu lastiklerini kullanmaması gerekiyor.
Soğuk hava, kar ve buz bir araya geldiğinde, en iyi seçenek, özellikle kış şartlarında performans göstermek üzere tasarlanmış olan kış lastiklerini kullanmaktır. Kış lastiklerini diğer lastiklerden ayıran bazı özellikler vardır: sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçlar.
Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir. Islak yolda yapışkanlık geniş lastikte artış gösterir.
Yol tutuş açısından geniş taban yazın daha avantajlı iken kışın tam tersi durum meydana gelir. Bu yüzden kış lastiklerinin dar taban , yaz lastiklerinin ise geniş taban olması yol tutuşunu arttırır, fren mesafesini azaltır.
Soğuk havalarda sıcak gaz genleşir, soğuk gaz ise sıkışır. Bu nedenle kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünden lastik basınçlarınızda yavaşlayacaktır. Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Lastikten verim almak ve sürüş emniyetini güvende tutmak için lastik basıncını doğru ayarlamak ve düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Çünkü soğuk havalarda lastik basıncı düşer.
Karda Durum Nasıl? Lastik havasının bir miktar indirilmesinin karda kullanımda belli koşullarda işe yaradığını söylemek mümkün. Eğer üzerinden hiç geçilmemiş 15-20 cm kalınlığında kar tabakasının üstünde otomobil sürecekseniz, lastiğinizin havasını bir miktar indirmeniz size avantaj sağlayabilir.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Geniş tabanlı lastiklerin en büyük dezavantajı, takılı olan aracın yakıt miktarını arttırır. Aracın yakıtını arttıran en büyük etmen ise taban alanında ki artan sürtünme kat sayısı. Taban alanı genişleyen lastik yere daha fazla sürtünür. Daha fazla sürtünme aracı daha fazla enerji harcatmaya iter.
Genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe değişse de her 10mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir. Örnek: 205/55 16 ölçüsünün karşılığı 225/45 17 ölçüsüdür. Üreticiler aynı araç için bu iki ölçüyü de önerebilmektedir.
Sürüş tipine bakılmaksızın, daha iyi lastikleri öne değil, her zaman arkaya takmanızı öneririz. Bunun nedeni ise basittir: Arka aks aracın takip dengesini sağlar.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir. Bu özellikler, kış lastiklerinin, öngörülemeyen kış yollarında, aracın yol tutuşunu sağlamasına yardımcı olur.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Genel bir söyleyişle Ekim, Kasım aylarında kış lastiğine geçmek tavsiye edilebilir. Ancak yasaya göre kış lastiği kullanım tarih aralığı 1 Aralık - 1 Nisan arasıdır. Ayrıca kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Zorunlu kesinlikle değildir. Kar lastiksiz de güvenli kış seyehati mümkündür.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor.
Yaz lastikleri, kış lastiklerine göre daha az çekiş gücüne ve zayıf tutuşa sahiptir. Düşük yuvarlanma direnciyle birlikte gürültüyü azaltırken, kullanımı ve verimliliği artırır. Ancak bu performans lastikleri buzlu ve karlı yollarda düşük performans gösterirler. Kış hava koşullarında, yaz lastikleri daha az hızlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri