Şirket Aracı Satarken Vergi Çıkar mı? Şirket üzerine kayıtlı araçların satış işlemlerinde vergi uygulaması bulunur. Şirket aracı satışında KDV oranı binek taşıt kategorisindekiler için %1'dir. Satış işlemi sırasında fatura keserken bu %1'lik KDV tutarını hesaplayarak aracın ücretini belirleyebilirsiniz.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Şirket aracı satış işlemleri, noter huzurunda gerçekleştirilir. Firma sahibi ya da yetkili kişi, satış için istenen belgeleri notere teslim eder. Aracın üzerinde vergi ya da ceza borcu olup olmadığı kontrol edilir. Bu kapsamda herhangi bir borç tespit edilmediyse şirket aracı satışı işlemleri başlar.
Buna göre, söz konusu araç satışlarınıza ilişkin olarak gerçek satış bedeli üzerinden alıcılar adına, genel hükümler çerçevesinde, fatura düzenlemeniz gerekmekte olup, faturada KDV hesaplanmama gerekçesine ilişkin olarak faturanın uygun bir yerinde gerekli açıklamaya ayrıca yer verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Fakat alınan araçlardan sadece 3 tanesi 1 takvim yılı içerisinde satılabilir. Bu sebeple kişi üzerine kayıtlı araçların sadece 3 adedi gelir elde edilebilir niteliğe sahiptir. Araç alım satımlarının işletme adına yapılması konusunda yine alımda da satımda da bir sınır bulunmamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Şirket üzerine araç almak önemli bir gider kalemi olan vergi konusunda firmalara avantaj sağlar. Firma üzerine alınan araç, şirketin muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterilebilir. Bu durum firmanın vergilendirme işlemleri sırasında daha az ödeme yapmasına yardımcı olur.
Şirket aracı kiralayarak sermayenizi şirket aracına değil işinize yatırabilir ve vergi avantajı sağlayabilirsiniz. Fakat şirket üzerine araç almak, şirket araç satarken şirketin vergi ödemesine sebep olur, şirket aracı için operasyonel giderlerin üstlenilmesine neden olur ve bu da şirket kârlılığını düşürür.
Satışı yapan tarafların fatura düzenlemeleri gerekir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Çünkü araç sahiplerinin birden fazla araç alım ve satımı yapması artık ticari bir işlem olarak sayılıyor. Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı, 60 No.lu KDV Sirkülerinin “5.10.1” bölümünde, binek otomobil kapsamında bulunan araçların satışında %1 oranında, bunlar dışındaki ticari araçların satışında ise %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir.
Eski ticari araçlar büyük vergi kayıplarına yol açabilir. Bunu önlemek adına, ticari aracınızı, 31 Aralık 2021 tarihinden önce satışını gerçekleştirerek, vergiden düşebilirsiniz.
Şirket tek ortaklı ise sorun yok, iki veya daha çok ortaklı ise , şirketin zarara uğratılmaması için ( menfaat çatışması) olmaması için aracın kasko değerinden yüksek bir satış bedeli girmeksizin işlemin yapılmasında bir sakınca yoktur.
Şirket Ortakları
Bir kez daha özetleyecek olursak, şirket aracını eşim kullanabilir mi ya da şirket aracı başkası tarafından kullanılabilir mi gibi sorulara, şirket araçlarının yalnızca şirkette sigortalı çalışan olarak gözüken kişiler tarafından kullanımı daha doğrudur yanıtı verilebilir.
Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70'i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30'luk kısım ise KKEG kapsamındadır.
Öte yandan, KDV Kanunu'nda binek otomobiller dışındaki diğer araçların KDV'sinin indirimini sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
“Kaç liraya araba alacağımızı sana mı soracağız” diyorsanız.
2023 Yılında 950.000 TL üzerindeki araçların vergisel bir avantajı bulunmuyor. 950.000 TL civarında bir araç alırsanız en fazla 440.000 TL tutarında KDV ve ÖTV sizin için tek seferde gider olarak kabul ediliyor.
Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
Maliye Bakanlığı ek bilgilerle araç alım satım işleminin kar amaçlı olduğunu tespit ederse ticari kazanç olayı devreye girdiği için bunun üzerinden devlete vergi ödenmesi gerekir. Ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satılı yapabilir.
Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, 1600 cc altında motor hacmine sahip ve vergi öncesi 100 bin lira fatura değeri olan bir araç söz konusu olduğunda (100.000 X %50 ÖTV) + %20 KDV şeklinde hesap yapılacak ve sonuç olarak 180 bin liralık satış tutarına ulaşılacaktır.
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
KDV ve ÖTV Tutarı:
Ticari otolarda KDV oranı alış ve satışta %18'dir. Faturadaki KDV tutarı; Katma Değer Vergisinden indirim konusu yapılabilir. ÖTV tutarı ise; aracın çıplak bedelinin üzerine kaydedilerek amortisman yoluyla giderleştirilmelidir.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Tıpkı şehir içi taşımacılık alanında olduğu gibi ticari araçlar da binek araçlardan farklı bir ÖTV indirimine tabi olur. ÖTV indiriminin hesaplanmasında içinde bulunulan sene için sunulmuş olan ÖTV oranları baz alınır.
Ticari otomobiller açısından ise; Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nda ticari araçlar için ödenen MTV'lerin gider yazılmasını engelleyecek bir düzenleme olmadığından aktife kayıtlı ticari araçlar için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergileri gider olarak dikkate alınabilecektir.
Şirket adına ev satın almak, uzun vadede çeşitli avantajlar oluşturabilir. Satın alınan mülk, demirbaş olarak değerlendirileceğinden; amortisman gideri gösterilerek şirket karından indirim yapılabilir. Evde ikamet eden şirket çalışanı var ise, masraflar şirket gideri olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri