''Karma depresyon'', depresyon ve eş zamanlı olarak depresyon dönemi içerisinde manik belirtiler (DDİMB)'in bir arada bulunması şeklinde tanımlanmaktadır. Sinirlilik, fikir uçuşması, düşünce hızında artış, düşünce kalabalıklığı, psikomotor ajitasyon ve konuşkanlıkta artış olması en sık görülen belirtilerdir.
Karma Dönem Belirtileri
Bipolar bozukluk, hem mani ya da hipomani, hem de depresyon semptomlarının beraber görüldüğü ve 'karma dönem' (mixed episode) denilen şekilde de kendini gösterebilir. Bu türde, depresyonla birlikte ajitasyon, asabiyet, anksiyete, uyuyamama, dikkat dağınıklığı ve düşünce uçuşması da görülür.
Manik ve depresif belirtilerin karışık şekilde birlikte bulunduğu dönemlere karma dönem adı verilir. Bu belirtiler ayni anda sergileniyor olabilir. Örneğin, çok konuşma, düşünce uçuşması ve aşırı hırçın-öfkeli olma yanında suçluluk ve özkıyım (intihar) düşünceleri bulunabilir.
Hastaların yaklaşık %77'sinde manik atak öncesi haberci belirti olarak uykusuzluk başlar. Manik ataklar ortalama 6 ila 12 hafta sürerken, manik depresif, yani karma ataklar ortalama 17 hafta sürer.
Manik belirtilerde enerjinin artması, çok mutlu ve neşeli olma, kendini önemli hissetme ve ajitasyon yer alırken, depresif belirtilerde ise enerji eksikliği, değersiz olduğunu düşünme, özgüven düşüklüğü ve intihar düşünceleri söz konusudur.
İlgili 31 soru bulundu
Uzun süredir izlenen bir bipolar bozukluk hastasının şizofreni olma ihtimali oldukça düşüktür ama bazen kırıntı psikotik belirtiler mani, depresyon yada karma dönemlerden sonra sürebilir, o zaman da tanı şizoaffektif bozukluk seklinde değişebilir, şizofreni değil.
Bipolar Bozukluk Düzelir Mi? Bipolar bozukluk, ataklar halinde seyreden ve ataklar arasında kişinin tamamen düzeldiği bir hastalıktır. Mani atakları tedavi ile 2-4 haftada genellikle iyileşir. Depresyon ataklarının büyük bölümü de 2-3 haftada düzelmeye başlar ve 1.5-2 ayda önemli ölçüde iyileşir.
Majör depresyon, kişinin günlük aktivitelere ilgisini azaltarak hayatını tamamen etkileyen ve duygusal çöküntülere sebep olan bir duygudurum bozukluğudur. Majör depresyon rahatsızlığı hormonal bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi kalıtsal da olabilir veya ekonomik durum gibi çevresel faktörlere bağlı gelişebilir.
Bipolar bozukluk, şeker veya kalp hastalığı gibi uzun süren bir hastalıktır ve hayat boyu dikkatle izlenmelidir. Hasta canlı, aşırı hareketli, renkli giyinmiş, konuşkan ve coşkuludur. Aşırı hareketlilik nedeniyle hasta dağınık ve bitkin durumda olabilir. Yüksek ses tonuyla ve hızlı konuşur.
Unipolar depresyon, beynin sadece bir tarafını etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Genellikle genç erişkinlikte başlar ve en az altı ay sürer. Unipolar depresyon, üzüntü duyguları, aktivitelere ilgi kaybı, yorgunluk, düşük enerji seviyeleri, uyku güçlüğü ve ölüm veya intihar düşünceleri ile karakterizedir.
Dikkatin kolaylıkla dağılması. Yorgunluk hissetmeksizin uyku gereksiniminde azalma. Kendi yetenekleri ve güçlerine gerçek dışı inanç; abartılı özgüven ve dayanaksız iyimserlik. Olağan dışı kötü yargı yetisi; aşırı para harcama, gereksiz riskler alma, aceleyle büyük kararlar alma.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Konuşmada düzen bozuklukları; tutarsız düzensiz konuşma, sözcük uydurma, düşüncede bloklar, tekrarlayıcı konuşmalar. Davranış bozuklukları; acayip duruşlar, garip çılgınca davranışlar, çocuksu ilkel davranışlar, aşırı hareketlilik, donakalma.
Bipolar Bozukluk Tedavi Edilmezse? Tedavi edilmediği takdirde bipolar bozukluk, hayatınızın her alanını etkileyen ciddi sorunlara neden olabilir, örneğin: Uyuşturucu ve alkol kullanımına bağlı sorunlar. İntihar düşünceleri veya intihar girişimleri.
Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur. Bu ruh hali değişimleri, bir kişinin hayatında neler olup bittiğine bakılmaksızın gerçekleşir.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur.
Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Stres ya da travma gibi çevresel faktörler: Bir yakının kaybı, ağır bir hastalığa yakalanma, boşanma veya finansal zorluklar gibi stresli yaşamsal olaylar; manik veya depresif bir atağı tetikleyebilir. Bu nedenle, stres ve travma, bipolar bozukluğun ortaya çıkışında rol oynayabilir.
Kadınlar depresif erkekler mani dönemi daha sık yaşıyor.
Bipolar bozuklukta cinsiyet ayrımı olmadığını belirten uzmanlar, “Her iki cinste de eşit oranda görünür. Ama bipolar bozukluğun içerisinde depresif dönem sıklığı kadınlarda daha fazla, mani dönem sıklığı da erkeklerde daha fazla yaşanır” dedi.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında şizofreni öne çıkmaktadır. Şizofreni, karmaşık semptomlarla karakterize olan bir zihinsel hastalıktır ve gerçek ile hayal arasındaki sınırların belirsizleştiği bir durumu içerir.
Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır. Moral bozukluğu yaşayan veya yapılan şeyden zevk almayan kişi, dışarıya karşı bu durumu belli etmez.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
D vitamini; metabolizmada görev yapan bir çok enzim ve proteinlerin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlar. Kişi bir vitamini yeteri kadar alamadığı taktirde bazı bozukluklar gözlemlenir.
Doğrusu: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin %40'ından fazlasında tam düzelme ve yaklaşık yarısında da hastalık belirtilerinde çok belirgin düzelme görülür.
Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri